BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCEO’lar kazanç sezonu öncesi karamsar----

CEO’lar kazanç sezonu öncesi karamsar

CEO’lar kazanç sezonu öncesi karamsar
12 Temmuz 2023 - 14:10 www.finansgundem.com

Araştırmalar, ABD borsalarında bilanço dönemine girilmesiyle birlikte CEO’ların da daha gergin ve karamsar olduklarını gösteriyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de bilanço dönemine dair beklentiler oldukça karamsar. Bunun piyasalar ve yatırımcılar üzerinde olduğu kadar CEO’lar üzerinde de oldukça baskı yarattığı gözleniyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasa veri şirketi Wall Street Horizon’a göre CEO'lar göründüğünden daha gergin.

Karamsarlık giderek yükseliyor

MarketWatch’tan Ciara Linnane’in haberine göre, Wall Street Horizon tarafından yapılan bir ölçüm, ikinci çeyrek kazanç sezonu yaklaşırken CEO'ların karamsarlık seviyesinin yükseldiğini bulguluyor. Bu, ilk çeyreğe göre önemli bir değişiklik anlamına geliyor.

İkinci çeyrek kazanç sezonu hızla yaklaşırken, CEO'lar Kovid-19 salgınının başlangıcından bu yana geleceğe dair karamsar olan ve en az güvenen kişiler olarak öne çıkıyor. Piyasa veri şirketi Wall Street Horizon tarafından geliştirilen Geç Kazanç Raporu Endeksi, (Late Earnings Report Index - LERI) şu anda pandeminin ilk yılı olan 2020'nin dördüncü çeyreğinden bu yana en yüksek seviyesinde oturuyor.

LERI, piyasa değeri en az 250 milyon dolar olan şirketler arasındaki aykırı kazanç tarih değişikliklerini izliyor. Endeksin taban çizgisi 100 kabul ediliyor. Bu değerin üzerindeki herhangi bir seviye, gelecekle ilgili daha fazla belirsizliğe işaret ederken aşağısındaki her değer ise daha fazla görünürlük ve netlik anlamına geliyor.

Belirsizlik yüksek

Wall Street Horizon İcra Kurulu Başkanı Barry L. Star, söz konusu endeksi, “LERI, Kurumsal Beden Dili'ni veya halka açık şirketlerin piyasaya hem kasıtlı hem de kasıtsız olarak gönderip volatiliteyi etkileyen sözlü olmayan ipuçlarını uzun yıllardır takip etmekten türetilmiştir” şeklinde özetliyor.

Akademik araştırmalar, şirketlerin kazanç açıklama tarihini her zamankinden daha geç bir çeyreğe ertelemelerinin, kötü haberlerin geleceğinin bir göstergesi olduğunu ve bu hareketle yöneticilerin, kaçınılmaz hayal kırıklıklarını ertelemeye ve savuşturmaya çalıştıklarını ortaya koyuyor. Aynı şekilde araştırmalar, şirketlerin kazanç açıklama tarihini çeyreğin başına çektikleri zaman ise bunun iyi bir haber anlamına geldiğini ve şirketlerin bir an önce kazançlarını netleştirmek ve paylaşmak istediklerinin bir göstergesi olduğunu bulguluyor.

Mevcut LERI değeri 155

Wall Street Horizon'un araştırmadan sorumlu başkan yardımcısı Christine Short'un belirttiği gibi, bu çeyreğe ait LERI, büyük bankaların Cuma günkü raporuna kadar hesaplanmayacak. 10 Temmuz itibariyle, 31 geç aykırı değer ve 18 erken aykırı değer bulunuyordu.

Short, “Tipik olarak, kazanç sezonu devam ettikçe geç aykırı değerlerin sayısı artıyor. Bu da şirketlerin yılın ikinci yarısına doğru giderek daha fazla endişe duyması nedeniyle LERI'nin daha da kötüleşmeye hazır olduğunu gösteriyor” şeklinde konuşuyor.

Short, "Yakın zamanda yayınlanan bir başka veri noktası da CEO'ların karamsar olduğuna işaret ediyor” diye ekliyor. Conference Board’un CEO Güven Ölçütü’nün de, ilk çeyrekteki 43 seviyesinden ikinci çeyrekte 42'ye düştüğü gözleniyor. 50'nin altındaki bir okuma, ‘ekonomide ileride ne olacağı konusunda hala büyük ölçüde kötümser’ olduklarını gösteriyor.

Şirket liderlerinin durumu

İkinci çeyrek Cuma günü JP Morgan, Citigroup ve Wells Fargo gibi dev yatırım bankalarının kazanç raporlarıyla başlayacak.

Yatırımcılar, ekonominin resesyona girmesini bekleyen veya ekonominin zaten resesyonda olduğunu düşünen birçok ekonomist kadar şirketlerin ve liderlerinin kötü durumda olup olmadığını da merak ediyor.

İlk çeyrek kazanç çağrıları, yöneticilerin çoğunlukla, enflasyonun daha yüksek faiz oranlarıyla kontrol altına alınması ve girdi maliyetlerinin düşmesi nedeniyle ikinci yarıda işlerin iyileşmesini beklediğini bulguluyor. Şimdilik tahminler de bu görüşü destekliyor.

FactSet verilerine göre, S&P 500 şirketlerinin ikinci çeyrekte hisse başına kazançlarında yüzde 7,2 düşüş, üçüncü çeyrekte ise yüzde 0,3 artış ve dördüncü çeyrekte yüzde 7,8 kazanç göstermesi bekleniyor. S&P 500 Endeksi’nin ise yılbaşından bu yana yüzde 15 oranında arttığı görülüyor.

Maaşı servet olan CEO’lar

 

CEO’lar tükenmişlik sendromunda

 

CEO’lar iklim aktivistleri korkusundan güvenliği sıkı tutuyor

 

CEO'ların yapay zeka öngörüsü

 

‘Everest’in altında kalan CEO görevi bırakıyor

 

CEO’larda yaprak dökümü rekor düzeyde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)