BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCanikli: Yabancılar banka kurmak için talepte bulundu----

Canikli: Yabancılar banka kurmak için talepte bulundu

Canikli: Yabancılar banka kurmak için talepte bulundu
06 Eylül 2016 - 10:33 www.finansgundem.com

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, yabancı sermayedarların Türkiye'de banka kurmak için kendilerine talepte bulunduklarını açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Bankalar Birliği'nin düzenlediği toplantıda bankacılık sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi. Canikli, sektöre dair yaptığı değerlendirmede, faiz iindirimleri ve yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilgisine de yer verdi.

YABANCILAR BANKA KURMAK İSTİYOR

15 Temmuz darbe girişiminin ardından yabancı yatırımcıların banka kurmak için kendilerine talepte bulunduğunu açıklayan Canikli, "Yabancı ilgisi devam ediyor, önümüzdeki günlerde devam edecek. 15 temmuzdan sonra ilginçtir bankacılık sektörüne yabancı ilgisi daha da hızlanmıştır. Bizzat şahsımıza yönelik gelen talepler söz konusudur. Yabancı sermaye kaynaklı yeni banka kurulması ya da piyasaya girmesi noktasında  ciddi anlamda 15 temmuzdan sonra bir hareketlenme söz konusudur. Böyle başarılı sınavdan sonra Türk bankacılık sektörüne ilginin artması yoğunlaşması son derece doğaldır. 2011 den sonra 4 tane yeni Banka yabancı sermayeyle banka lisans almıştır Bir tanesi de izin işlemini tamamlamıştır." dedi.

FAİZ ORANLARININ MUTLAKA DÜŞMESİ GEREKİYOR

Canikli, "Merkez Bankası'nın faiz indirimleri diğer alanlara yansımadı, mevduat faizinin yüksekliği bir sınır olarak karşımızda durmaktadır. Faiz oranlarının mutlaka düşmesi gerekiyor ve piyasa koşulları içerisinde düşüreceğiz de. Faizlerdeki düşüş eğilimi trendi başladı, geçici değil kalıcı olacaktır "diye konuştu.

Faizlerdeki düşüşün sadece konut kredilerinde olmaması gerektiğini söyleyen Canikli, ticari kredi faizlerinde de aşağı yönlü bir kıpırdanma yaşandığına dikkat çekti. Başbakan Yardımcısı bankalara mevduat faizi yarışından vazgeçmeleri çağrısında bulundu. 

KREDİ KARTI TAKSİT SAYISI

Başbakan Yardımcısı Canikli, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada "kredi kartında hangi sektörde taksitleri genişleteceğimizi bugünkü toplantıda konuşacağız" ifadelerini kullandı.

Nurettin Canikli, kredi kartlarıyla yapılan alışverişlerde taksit sayılarına ilişkin olarak da değerlendirmelerinin devam ettiğini söyledi. Canikli, "Özellikle ithalat oranı yüksek ürünlerle ilgili bir genişletme yapmayı düşünmüyoruz, taksit sayısının artırılmasını düşünmüyoruz. Diğer alanların tümünde ciddi anlamda genişletici bir yaklaşım içindeyiz, bir kanaatimiz var." dedi.

KAYYUMLUĞUN TMSF'YE DEVRİ RİSKİ AZALTACAKTIR

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, kayyumluk mekanizmasının Türkiye Mevduat Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilmesine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Bankacılık sektörünün kayyum atanan şirketler açısından risk taşıdığını belirten Canikli, “kayyumluk mekanizmasının TMSF'ye devriyle bankacılığın muhattabı TMSF olacaktır” dedi.

TMSF 'nin devreye girmesiyle bankacılık sektörünün riskinin azalacağını belirten Canikli, “TMSF'ye verilken geçici yetkidir. Ceza soruşturması tamamlanana kadar kullanılacaktır” dedi.

Şirket bünyesinde olmayan varlıklara kayyum atamasının da TMSF tarafından yapılacağının altını çizen Başbakan Yardımcısı, “Türkiye'de Faiz oranları çok yüksetir, reel olarak da çok yüksek” dedi. Faizlerde düşüş trendinin başladığını belirten Canikli, bu trendin kalıcı olacağını belirtti.

“Önümüzdeki günlerde mevduat faizine odaklanmamız gerekiyor” diyen Canikli, mevduat faizi düşürülmeden kredi faizlerinde anlamlı bir düşüşün zor göründüğünü vurguladı.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)