BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisCalifornia Üniversitesi’nden 4 milyar dolarlık GYO yatırımı----

California Üniversitesi’nden 4 milyar dolarlık GYO yatırımı

California Üniversitesi’nden 4 milyar dolarlık GYO yatırımı
05 Ocak 2023 - 18:18 www.finansgundem.com

California Üniversitesi Vakfı, 4 milyar dolarlık birikimini en az 6 yıl boyunca bağlayacak bir gayrimenkul yatırımına girişti.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin en büyük üniversitelerinden birisi olan California Üniversitesi 4 milyar dolarlık emlak yatırımı yaptı. 150 milyar dolardan fazla varlığı yöneten California Üniversitesi Vakfı, salı günü yaptığı açıklamada, Blackstone Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na (Blackstone GYO) fonun mevcut net varlıkları değerinde yatırım yapacağını açıkladı. Financial Times’ın haberine göre bu aynı zamanda fonun 200 binden fazla olan mevcut yatırımcısıyla aynı değerlemede büyük bir pozisyon aldığı anlamına geliyor.

Blackstone yatırım karşılığında altı yıl boyunca yıllık asgari yüzde 11,25'lik bir getiri sözü verdi ve fon bu hedefe ulaşamazsa 1 milyar dolarlık bir takviye sağlayacak. Buna karşılık, üniversite vakfı, sermayesini 2028 yılına kadar fonda kilitlemeyi kabul ederken, fon iyi performans gösterirse daha yüksek genel ücret ödemeyi de kabul etti. Anlaşmaya göre fonun diğer yatırımcıları aynı düzenlemeden fayda sağlayamayacak.

Blackstone CEO'su Stephen Schwarzman, yatırımın GYO yatırım portföyünün ve performansının bir "kanıtı" olduğunu söyledi.

Kasım ayında Blackstone, aylık ve üç aylık amortisman limitlerinin aşılmasının ardından GYO’dan yatırımcı çıkışlarını sınırlamıştı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre kısıtlamalar sonrası fonun gelecekteki gelişimine dair şüpheler ortaya çıkmış ve özel sermaye grubunun hisselerinde keskin düşüşlere neden olmuştu. Analistler Blackstone GYO’nun son yıllarda hızla büyüdüğünü ve yatırım firmasının ücret bazlı kazançlarının beşte birini oluşturduğunu belirtiyor.

Blackstone hisseleri, açıklamanın ardından New York borsasında öğlen saatlerinde yaklaşık yüzde 2 arttı. Şirketin hisse senedi fiyatı son 12 ayda yüzde 40'tan fazla düşmüştü.

FT haberinde geçen yıl yürürlüğe giren söz konusu yatırımcı kısıtlamalardan sonra California Üniversitesi’nin Baş Yatırım Sorumlusu Jagdeep Singh Baccher’in fona doğrudan yatırım yapmayı önerdiği belirtildi. Habere göre Singh, 8 Aralık'ta büyük çaplı yatırım teklifi için Blackstone Başkanı Jonathan Gray ile bir araya geldi.

Singh konuyla ilgili açıklamasında, “Blackstone GYO’yu dünyanın en iyi gayrimenkul yatırımcılarından biri tarafından yönetilen, ABD'deki en iyi konumlandırılmış, büyük ölçekli gayrimenkul portföylerinden biri olarak görüyoruz. Bu, sadece güçlü ve güvenilir bir ortaklıkla gelebilen bir fırsattır” ifadelerine yer verdi.

Üniversite Blackstone GYO ile ortak hisseler satın alırken, yatırımı da Blackstone ile yarattığı stratejik bir girişime taşıyacak.

Blackstone'un 4 milyar dolarlık yatırımı, Blackstone GYO’nun halihazırda sahip olduğu 1 milyar dolarlık hisselerle birleştirilecek ve yüzde 11,25'lik en düşük getiri oranının üzerinde bir performans ücreti taşıyan ayrı bir fona taşınacak.

Açıklamada, Blackstone'un bu en düşük getiri oranını aşan herhangi bir getiri için yüzde 5'lik bir nakit performans ödemesi alacağı belirtildi. Söz konusu ücretler California Üniversitesi de dahil olmak üzere Blackstone GYO’nun tüm yatırımcılarının maliyetlerinin üzerinde olacak. Yatırımcılar, Blackstone'a yıllık yüzde 5'lik en düşük yatırım sınırının üzerindeki getiriler için yüzde 12,5'lik bir performans ücreti ödüyorlar.

Fonun kötü performans göstermesi ve yıllık yüzde 11,25'lik bir getiri elde edememesi durumunda, Blackstone garantili getirisini sağlayana kadar üniversiteye fon ücretlerini iade edecek. Habere göre fonun değerini kaybetmesi veya minimum getiri elde etmesi durumunda, özel sermaye grubunun 1 milyar dolarlık hisselerini kaybetme riskini kabul ettiği belirtiliyor.

Blackstone, yatırımın firma ve hissedarları için avantajlı olduğunu söyledi. Blackstone GYO önümüzdeki altı yıl içinde yıllık bazda en az yüzde 8,7'lik bir getiri sağlaması durumunda yatırımdan para kazanacağını söyledi.

Üniversite, Blakstone GYO’daki yatırımını en az altı yıl boyunca tutmayı kabul etti. Üniversite fonu 2028'den itibaren iki yıllık bir süre boyunca kârını alma yeteneğine sahip olacak. Söz konusu anlaşma, Blackstone'un fonun diğer yatırımcılarına sunduğu aylık likidite limiti çelişiyor. Zira bahsedilen kârlar, fonun toplam varlıklarının ayda yüzde 2'sine veya çeyrek performansının yüzde 5'e kadar ulaşabilir.

Amazon 8 milyar dolar vadeli kredi aldı

 

Exxon ve Chevron'dan 100 milyar dolarlık kâr

 

Elon Musk tarihte 200 milyar dolar kaybeden ilk kişi oldu!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)