BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBrexit Londra’nın finans sektörünü bitirdi mi?----

Brexit Londra’nın finans sektörünü bitirdi mi?

Brexit Londra’nın finans sektörünü bitirdi mi?
02 Eylül 2021 - 17:55 www.finansgundem.com

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasıyla birlikte Londra’nın finans merkezi olma özelliğini kaybedeceğine yönelik tahminler vardı. Brexit anlaşmasının üzerinden 9 ay geçti.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Brexit ticaret müzakereleri esnasında İngiltere hükümeti finans sektörünü değil balıkçılığı ön planda tutmuştu. 2020 yılının sonlarına doğru İngiltere’nin siyasileri balıkçılık gibi küçük bir sektör için değerli müzakere sermayesinin harcanmaması gerektiğini söylemeye başladı. Yetkililer ülkenin devasa boyutlardaki finansal hizmetler sektörüne öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

Müzakereler sonucunda yapılan anlaşmada Londra’nın finans sektörü neredeyse tamamen görmezden gelindi. Şimdi ise bu kararın etkileri ortaya çıkmaya başlıyor. Şimdiye kadar açıklanan resmi veriler ise, tablonun beklendiği gibi olmadığını gösteriyor. Financial News’ün haberine göre balıkçılığa verilen tüm ağırlığa rağmen, İngiltere’nin Avrupa Birliği’ne balık ihracatı 2021’in ilk çeyreğinde %50’nin üzerinde düşüş gösterdi.

Avrupa Birliği’yle kurulan finansal hizmetler ilişkileri ise düşüş göstermek yerine %1,4 arttı. Finansal hizmetler konusunda anlaşmasız bir Brexit sürecine rağmen, Finans alanında ihracatta artış görüldü. Ancak ekonomistler verilerin yanıltıcı olabileceğini ve neler olduğunu söylemek için henüz erken olduğunu söylüyor. Brexit ile birlikte ortaya çıkan bariyerlerin, orta vadede finansal hizmetler sektörü üzerinde önemli bir etkisinin olacağının neredeyse kesin olduğu söyleniyor.

Brexit savunucularını destekleyen veriler henüz hiçbir alanda görülmedi ve savunucular zafer ilan etme konusunda oldukça temkinli davranıyor. İhracat artmış olsa da finansal hizmetler alanında Avrupa Birliği’ndan finansal hizmet alımı %35 oranında düştü. Bu düşüşte Hollanda, İrlanda ve Fransa’nın oynadığı rol de etkili oldu. Bu şekilde de Brexit’in finansal hizmetler üzerinde önemli ölçüde etki oluşturduğu görülmüş oldu.

Bazı gözlemciler ihracattaki güçlü performansın şaşırtıcı olmadığını söylüyor. Bunun nedeni ise özellikle de yatırım bankaları gibi büyük şirketlerin uzun süre finans alanında anlaşmasız bir Brexit sürecine hazırlanmış ve operasyon modellerini buna uyumlu hale getirmiş olması. Şirketler çalışanlarının büyük bir bölümünü Avrupa Birliği’ne bu nedenle transfer etti.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre aralık ve ocak aylarında hisse ticareti işlemlerinin büyük bir bölümü Londra’dan Amsterdam’a geçti. Büyük şirketler anlaşmasız Brexit’e hazırlıklı olsa da, birçok küçük şirket hazırlıklı değildi. Örneğin Numis Avrupa Birliği’ndeki müşterilerine artık hizmet veremeyeceğini ancak ileride Avrupa Birliği içerisinde bir ofis kuracağını söyledi.

Bu durumun Numis üzerindeki etkisi minimal olsa da sektördeki diğer şirketlerin yarattığı toplam etki büyük oldu. Ancak uzmanlar tüm bunların halihazırda oldukça spekülatif olduğunu ve tablonun yılın ilerleyen dönemlerinde değişebileceğini söylüyor. Yine de ilk çeyrek verileri, Brexit’e yönelik karamsar tahminlerle uyuşmuyor.

JP Morgan'a vergi dolandırıcılığı cezası

 

CEO’lar iş seyahatlerinin sonunu getiriyor

 

KPMG 2 milyar sterlin tazminat ödeyebilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)