BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBoya devinin sahiplerine şok suçlama!----

Boya devinin sahiplerine şok suçlama!

Boya devinin sahiplerine şok suçlama!
21 Temmuz 2013 - 12:21 www.finansgundem.com

Boya devi ÇBS'nin sahiplerine hileli iflas ve dolandırıcılık suçlamasıyla dava açıldı

İşten çıkarılan bir çalışanın ihbarı üzerine ÇBS Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ali Eşref Çavuşoğlu ile yöneticiler Burhan Çavuşoğlu, Orhan Çavuşoğlu, Bülent Tomaç’a hileli iflas ve dolandırıcılık suçlamasıyla 15’er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Hürriyet'ten Özge Eğrikar'ın haberine göre, iddianamede şüphelilerin holdingin şirketlerinden ÇBS Dekoratif Boyalar Üretim şirketinin daha önceki bir zamanda fiilen iflas durumunda olduğu halde bu durumu mahkemeye bildirmeyerek ve borçlanmaya devam ederek mağduriyet yaşayan alacaklıların artmasına sebebiyet verdikleri öne sürüldü. Yine şüphelilerin iflas ertelemesine ilişkin aldıkları mahkeme kararları ile de faaliyetlerini sürdürdükleri, buna karşılık şikâyetçi Dursun Eroğlu(33) gibi mağdurlar yaratıldığı iddia edildi.
ÇBS Dekoratif Boyalar Üretim ve Pazarlama AŞ’nin Ankara Bölge Temsilciliği’nde çalışan Dursun Eroğlu, işten çıkarılıp alacaklarını alamayınca eski firması hakkında suç duyurusunda bulundu.
ALACAKLILARI MAĞDUR ETTİLER
Şikâyet üzerine ÇBS Holding’in yöneticileri hakkında soruşturma başlatıldı. Dursun Eroğlu’nun iddiasına göre iş akdi haksız yere feshedilince işçi alacağı için Ankara’da dava açtı ve icra takibi başlattı. İcra takibi kesinleşti. Ancak ÇBS yetkilileri ödeme yapmayınca Eroğlu’nun avukatı, haciz işlemleri için ÇBS’nin Gebze’deki fabrikasına gitti. Fabrikaya gidildiğinde bu şirkete ait haczedilecek hiçbir mal bulunamadı. Avukata,‘şirket iflas etti’ dendi.
Bu arada fabrikanın başka bölümlerinde Çavuşoğlu Ailesi’nin ortak olduğu ÇBS Holding adıyla grup şirketlerinin imalat yaptığı görüldü. İstanbul Ticaret Odası ve Gebze Ticaret Odası kayıtlarında şüphelilerin ortağı olduğu çok sayıda şirketin kayıtları bulundu. 10’u aşkın şirketin, holding bünyesinde şirket olduğu, bunlardan birisinin iflas ettiği, bir şirketin de iflas ertelenmesi kararının alındığı anlaşıldı. Resmi kayıtlarda fabrikadaki faal şirketlerin hemen hemen hepsinde şüphelilerin ya yetkili ortak olduğu ya da eski hissedarlar olduğu belirlendi. Bu şekilde şüpheliler, kimi şirketleri borçlandırıp diğer şirketlerin de devamına imkân sağladılar. Borçlandırdıkları şirketlerin alacaklılarını mağdur ettiler ve şikâyetçi gibi kişilerin alacaklarını tahsil etmelerini imkânsız hale getirdiler. Dursun Eroğlu da resmi kayıtlarda eski kuruluş tarihli şirketleri iflas etmekte olduğunu, ama aynı şüpheli kişilerce yeni kuruluş tarihli şirketlerin faal olup eski şirketin fabrikalarında üretime devam ettiklerini belirterek şikâyetçi oldu.
İFLAS HALİNDEKİ ŞİRKET, BİLEREK MAHKEMEYE BİLDİRİLMEDİ
Savcılık, şüphelilerin ‘hileli iflas’ suçunu işleyip işlemediğinin tespiti için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan ÇBS Dekoratif Boyalar Üretim ve Pazarlama AŞ.’nin incelenmesini istedi. Bakanlık müfettişleri, şirketle ilgili 26 Mart 2013’te 40 sayfalık rapor ve 357 sayfalık eklerini savcılığa teslim ettiler. Raporda şirketten alacağı bulunan şahısların alacaklarını alamadıkları, şirketin ana sermayesinin gizlenmesi veya değerinin azalması durumunun söz konusu olduğu anlatıldı.
Bakanlık Teftiş raporuna göre gerçeğe aykırı muhasebe oyunları ile şirketin hesapları, başka hesaplara aktarıldı. 2003 yılında şirketin ödenmiş sermayesi 16 bin 304 lira olmasına rağmen geçmiş yıl zararı 4 milyon 849 bin 549 lirayı buldu. Bu şekilde şirketin aktifleri, şirketten alacağı bulunan kişilerin alacaklarını karşılamaya yetmedi. Şirket sermayesinin oluşan zararları ile alacaklar tamamen karşılıksız kaldı. Bu durum 2004 yılından 2008 yılına kadar devam etti. Şirket daha önceki bir zamanda fiilen iflas durumunda olduğu halde bu durum mahkemeye bildirilmedi ve şirket borçlanmaya devam ederek mağduriyet yaşayan alacaklıların artmasına sebebiyet verildi. Bu arada bazı şirketler hakkında mahkemeden iflasın ertelenmesine ilişkin mahkeme kararı alınarak faaliyetlerini sürdürüldü. Buna karşılık şikayetçi Dursun Eroğlu gibi mağdurlar yaratıldı. Şüpheliler ana sermayenin şirket alacaklarını karşılamaya yetmediğini bildikleri halde şirketin faaliyetlerini devam ettirdi.
İddianamede ifadesi alınan ÇBS yöneticileri şüphelilerin savunmalarında farklı konuları içerir faaliyetlerle ilgili şirket kurduklarını, şirketlerinin devamının sağlanabilmesi ve piyasada kalabilmek için iflas ve iflas erteleme kararlarına başvurdukları anlatıldı. İddianamede bakanlık raporuna göre şüphelilerin eylemlerinin hileli iflas ve tacir kişilerin dolandırıcılığı suçunu işledikleri belirtildi. Şüphelilerin iki ayrı suçtan 5 yıldan 15’er yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına önümüzdeki günlerde İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)