BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBM'den açlığı bitirmek için "Küresel Yol Haritası" ----

BM'den açlığı bitirmek için "Küresel Yol Haritası"

BM'den açlığı bitirmek için Küresel Yol Haritası
10 Aralık 2023 - 22:20 www.finansgundem.com

irleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nden yapılan açıklamada Paris İklim Anlaşması'na göre açlığı bitirmek için "küresel yol haritası" sürecinin başlatıldığı ifade edildi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Paris İklim Anlaşması'na uygun şekilde açlığı ve her türlü yetersiz beslenmeyi bitirmeye yönelik "Küresel Yol Haritası" sürecini başlattı.

Merkezi Roma'da bulunan FAO'dan yapılan açıklamada, 2015'te imzalanan Paris İklim Anlaşması'nda belirlenen insan kaynaklı sera gazı salınımlarının neden olduğu küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece ile sınırlandırma hedefine uygun olarak açlığı ve yetersiz beslenmeyi sona erdirmeyi amaçlayan "Küresel Yol Haritası"nı geliştirme sürecinin başlatıldığı bildirildi.

Açıklamada, "2030 yılına kadar 600 milyon insanın kronik açlıkla karşı karşıya kalma durumu ve giderek büyüyen küresel iklim krizi göz önüne alındığında bu yol haritası, dönüştürücü bir değişim çağrısında bulunuyor." ifadeleri yer aldı.

Ayrıca açıklamada, Dubai'de devam eden BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı'nda (COP28) anlatılan gıda sistemleri ile iklimi uzlaştırmaya yönelik yol haritasında, temiz enerji, balıkçılık, gıda israfı, orman ve sulak alanlar, sağlıklı beslenme, hayvancılık, toprak ve su gibi 10 farklı alanda 120 eylem öngörüldüğü vurgulandı.

Tarım-gıda sistemlerinin net emisyon salıcılardan karbon yutuculara dönüşmesi çerçevesinde açlığı bitirmeyi amaçlayan küresel yol haritasına ilişkin açıklamada, "Yol haritası, karbon emisyonu açısından tarım-gıda sistemlerinden kaynaklanan emisyonları, 2030 yılına kadar 2020'ye nazaran yüzde 25 azaltmayı, 2035 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmayı ve bunları 2050 yılına kadar bir karbon yutağına dönüştürmeyi ve de yıllık 1,5 gigaton sera gazı emisyonunu yakalamayı hedefliyor." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen FAO Genel Direktörü Çü Dongyü de "FAO'nun küresel yol haritası, bugün ve yarın herkes için iyi gıdaya ulaşmak amacıyla gıda sistemlerini dönüştürmek için iklim finansmanının önemini vurguluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan FAO'dan yapılan bir başka açıklamada ise iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve gıda güvensizliğiyle mücadele için önemli bir fırsat olan tarımsal gıda sistemlerinin dönüşümünün azalan finansman nedeniyle tehdit altında olduğu da kaydedildi.

Açlık sınırı 13 bin yoksulluk sınırı 45 bin TL’ye dayandı

BM'den korkutan uyarı: 200 bin çocuk açlıktan ölebilir

1 milyara yakın insan açlıkla mücadele ediyor

Guterres: ABD vetosu BMGK'nın otoritesini zayıflattı

Dünyada genelinde gıda enflasyonu artıyor

BM: İsrail-Filistin savaşı gıda krizini tetikleyebilir

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)