BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBirlik Başkanı'ndan komik açıklama: Yağ pahalı değilmiş----

Birlik Başkanı'ndan komik açıklama: Yağ pahalı değilmiş

Birlik Başkanı'ndan komik açıklama: Yağ pahalı değilmiş
01 Ağustos 2023 - 14:15 www.finansgundem.com

Bugünün yağ fiyatlarını, Ukrayna-Rusya savaşının ilk döneminde iki ülkeden hammadde temininde yaşanan zorluklar yüzünden fırlayan fiyatlarla mukayese eden Trakya Birlik Başkanı Kırbiç, adeta pahalılıkla boğuşan vatandaşla alay etti.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, gazetecilere yaptığı açıklamada, ayçiçeği yağı fiyatlarının sık sık gündeme getirildiğini söyledi.

'BÜYÜTÜLECEK BİR OLAY DEĞİL'

Yağ fiyatlarının pahalı olmadığını söyleyen Kırbiç, "Biz hem yağ üreticisi bir kurum olarak hem çiftçi olarak baktığımızda 1,5-2 yıl önce yağ fiyatları şu anki seviyelerin üzerindeydi. Şu anda fiyatlar önceki yılların altında seyretmekte. Ancak tabii bunun bizi üzen bir tarafı var. Her nedense yağ fiyatları televizyonlarda ve yazılı basında çokça haber oluyor. Bizim penceremizden baktığımızda bu büyütülecek bir olay değil." diye konuştu.

'ÜLKEMİZDE FİYATI DÜŞEN TEK GIDA AYÇİÇEK YAĞI'

Bir kişinin yıllık 12 litre ayçiçeği yağı tükettiğini, günlük tüketim hesaplandığında ise bunun neredeyse 1 liraya denk gelmediğini anlatan Kırbiç, şöyle devam etti:

"İnsanlarımız bu haberleri izlediğinde, okuduğunda sanki çok pahalıymış gibi algı yaratılmakta toplumda. Bunun üretim aşamasında çiftçi açısından birçok zorluğu var. Operasyon, üretim, lojistik maliyetleriyle bu artışları karşılamak gerçekten de çok zor. Ancak dediğim gibi ayçiçeği yağı şu anda fiyatı düşen ülkemizde tek gıdadır. Önümüzdeki dönemde de yağ fiyatlarının yükselmesiyle ilgili, kaosa gidecek ya da sıkıntılı bir tablo görünmemektedir."

Kırbiç, marketlerde 5 litrelik ayçiçeği yağının geçtiğimiz günlerde 130 liraya kadar düştüğünü şu anda ise 150, 160 lira bandında satıldığını bildirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığının tohum ve desteklemeleriyle birçok üreticinin ayçiçeği üretimine yönlendirildiğini belirten Kırbiç, "Ülkemizin hiç ekilmeyen alanlarında dahi ayçiçeği ekimi yapıldı. Bu güzel ve memnun edici bir durum." dedi.

Şafak Kırbiç, kuraklığın verimi etkileyebileceğini, bu nedenle çiftçileri memnun edecek desteklemenin yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Ukrayna'daki savaş fiyatları uçurmuştu

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç'in bugün fiyatları uygun göstermek için kıyasladığı rakamlar, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal hareketiyle başlayan ithalat krizi nedeniyle yağ fiyatlarındaki anormal yükseliş dönemine ait. 

Türkiye, yıllık 3 milyon ton yağlı tohum ihtiyacının yüzde 55'ini Rusya'dan, yüzde 15'ini ise Ukrayna'dan ithal ediyor. İki tedarikçi ülke arasında yaşanan savaş otomatikman yağlı tohum ithalatını sıfır seviyesine getirdi. Bu gelişme de 5 litrelik yağ fiyatının 200 liraya aşmasına yol açmıştı. Ham yağın tonu savaş öncesi 1400 dolar civarında iken savaşla birlikte fiyat 2 bin doları aştı. Bugün ise ham yağın tonu 900 ile 1000 dolar arasında. 

İstanbul'un enflasyonu yükseldi

 

Ayçiçek yağı yüklü 5 gemi Karadeniz'de seyir halinde

 

Ayçiçek yağına ihracat yasağı kararı

 

AB, ayçiçek yağı açığı ile karşı karşıya

 

Zeytinyağı ihracatına fon kesintisi Resmi Gazete'de

 

Zeytinyağı fiyatları tarihi seviyelerde

 

Tepki çeken karar: Ayçiçek yağı satışına yaş sınırlaması!

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.01 Ağustos 2023 17:52

    2 YIL ÖNCE A101 DE SATILAN ORKIDE TORKU GİBİ BAZI MARKALARIN 5 LT AYÇİCEK YAĞLARI 249,90 TL SATILMIŞTI ŞU ANDA AYÇİCEK YAĞLARI BENZİNDEN MOTORİN FİYATINDAN DAHA DÜŞÜK FİYATLARA SATILIYOR RUSYA/UKRAYNA SAVAŞI SON BULUNCA FİYATLARIN DAHA DA DÜŞMEMESİ İÇİN ÖNLEM ALINMALIDIR