BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAyçiçek yağına ihracat yasağı kararı----

Ayçiçek yağına ihracat yasağı kararı

Ayçiçek yağına ihracat yasağı kararı
09 Mart 2022 - 14:14 www.finansgundem.com

Rusya-Ukrayna arasındaki savaş, Türkiye iç pazarında ayçiçek yağında arz sorunu yaşanmasına neden oldu. İç pazarda yaşanan fiyat hareketlerini dizginlemek ve arz sorununu önlemek için ayçiçek ihracatı yasaklandı.

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi, Türkiye’de ayçiçek yağında arz sorununa neden oldu. Alınan kararla ayçiçek yağı ihracatı yasaklandı. Ayçiçek yağının yanı sıra soya yağı, ayçiçeği tohumu, aspir, pamuk tohumu yağları, rep, kolza ve hardal yağı, mısır yağı ve margarin ihracatı da durduruldu.

Ticaret Bakanlığı’nın 27 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımladığı ‘Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatına İlişkin Tebliğ’i kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığınca ayçiçeği ve diğer yağ ihracatı yasakladı. Tebliğ kapsamında daha önce daha zeytinyağı, kırımızı mercimek ve fasulyeye ürünleri ihracatı da yasaklanmıştı.

Kerç Boğazı’ndan geçen gemi yok

Azak Denizi’nde bekleyen Türk gemileri harekete geçti. Rus tarafından gemilerde yapılan kontrollerden sonra gemilere izin verildiğini belirten sektör temsilcileri, bu tüm bu gelişmelere rağmen Kerç Boğazı’ndan henüz geçen gemilerin olmadığını ifade ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın pazartesi günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığı telefon görüşmesinde Azak Denizi'nde bekletilen gemiler gündeme getirilmişti. Putin'in gemilerin geçişine izin verilmesi talimatı vereceği aktarılmıştı.

“Gerekli güvenliği Rusya sağlayacak”

Rus mevkidaşı Şoygu ile görüşmesi konusunda açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise, Rusya ve Ukrayna'da bulunan gemilerin Türkiye'ye dönmesi için olumlu yanıt aldıklarını söyledi. Akar, "Ticaret gemilerimizin gelmesi konusunda gerekli güvenliği Rusya sağlayacak." ifadelerini kullandı.

İhracat yasağı gelen ürünler

· Soya yağı ve fraksiyonları (Sadece gıda amaçlı ihracat başvuruları)
· Ayçiçeği tohumu, aspir veya pamuk tohumu yağları ve bunların fraksiyonları
· Rep, kolza ve hardal yağı ve bunların fraksiyonları
· Mısır yağı ve fraksiyonları
· Margarin


(Dünya- Mehmet Hanifi Gülel)

AB, ayçiçek yağı açığı ile karşı karşıya

 

Ayçiçek yağı fiyatları yeniden yükselişte

 

Ayçiçek tohumu ve ham yağ ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı

 

Ayçiçek yağı lüks tüketim ürününe dönüşebilir

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.09 Mart 2022 16:42

    FIYATI AŞIRI YÜKSELEN İÇİN HEMEN İTHALAT YAPILIYOR KURU SOĞAN SARIMSAK GİBİ FİYATI AŞIRI DÜŞÜK KALAN ÜRÜNLER İÇİN NE YAPILIYOR ? KOSKOCA HİÇ BU YIL DA DEPOLARDA KIŞLIK BEKLETİLEN ÜRÜNLER ÇÖPE GİDECEK