BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemZeytinyağı fiyatları tarihi seviyelerde----

Zeytinyağı fiyatları tarihi seviyelerde

Zeytinyağı fiyatları tarihi seviyelerde
13 Temmuz 2023 - 08:24 www.finansgundem.com

Zeytinyağının temel bir ürün olduğu ve ekonomi üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğu İspanya'da kuraklık nedeniyle fiyatlar rekor seviyelere yükseldi.

Güney Avrupa'da uzun süre devam eden olağandışı kurak hava koşullarının mahsullere zarar vermesinin ardından zeytinyağı fiyatları rekor kırmaya devam ediyor.

Avrupa'da fiyatlar ilk olarak eylül ayında kilogram başına 4 euronun üzerine çıkarken, dünyanın en büyük üreticisi İspanya'nın yanı sıra İtalya ve Portekiz'de artan sıcaklıklar ve yağış eksikliği nedeniyle kg başına 7 euronun üzerine çıktı.

Durumu Financial Times’a değerlendiren emtia veri firması Mintec'in bitkisel yağlar analisti Kyle Holland, "Çok kötü bir mahsul aldık, fiyatlar hiç bu kadar yüksek olmamıştı ve endişeler yaşadığımız sezonun ötesine uzanıyor" dedi.

İspanyol yetkililer, sıcak hava dalgalarının ve su kıtlığının yıkıcı etkilerinin iklim değişikliğiyle mücadelenin aciliyetini gösterdiğini söylüyor. Ancak önümüzdeki hafta yapılacak seçim, iklim krizi konusunda daha zayıf bir hükümet kurabilir.

Yükselen fiyatlar zeytinyağının temel bir ürün olduğu ve ekonomi üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğu İspanya'da sıcak bir konu haline geldi. Haber kuruluşları, fiyatlar yükselirken tüketicilerin en uygun fiyatlı zeytinyağını nereden satın alabileceklerine dair geniş haberlere yer veriyor.

Kuraklıkla mücadele eden İspanya, şimdi su baskınlarıyla boğuşuyor

 

İspanya çöle dönüşüyor

 

 
 

Stoklar görülmemiş seviyelere indi
AB verilerine göre Avrupa, dünyadaki zeytinyağının üçte ikisini üretiyor. Mintec'e göre, Güney Avrupa'daki üreticiler mayıs ayı sonunda 265.000 ton olan toplam zeytinyağı stoklarını haziran ayı sonunda yaklaşık 205.000 metrik tona düşürdü.

Stoklar her dört haftada bir yaklaşık 80.000 ton azalıyor, bu da bu yılki hasadın başlamasından önceki üç ay içinde stokların çok azalacağı anlamına geliyor ki bu da genellikle şubat ayına kadar devam ediyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)