BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBirleşme ve satın almalarda rekor düşüş----

Birleşme ve satın almalarda rekor düşüş

Birleşme ve satın almalarda rekor düşüş
13 Ağustos 2020 - 12:20 www.finansgundem.com

Korona virüsün derin etkisi Sparta & Co tarafından hazırlanan, “Pandemi Öncesi ve Sonrası Dünya ve Türkiye’de Şirket Birleşme ve Satın Almaları Raporu"nda ortaya çıktı. 2020’de işlemlerde güçlenme beklenirken düşüş başladı.

Global piyasalar 2020 yılında hiç beklemediği bir olay ile karşılaştı. Virüs salgının kıtalararası yayılmasıyla ekonomiler kilitlenirken, finansal piyasalar özellikle Mart 2020’de büyük bir şok yaşadı. Dünya Borsa Endeksleri, zirve değerlerine göre %50’ye varan düşüşler gösterdiler. Üretim ve hizmet sektörünün birkaç sektör dışında faaliyetlerine büyük ölçüde ara vermesi şirketlerin değerlerine yönelik belirsizliklerin oluşmasına neden oldu. 2019 yılında artışa geçen şirket birleşmeleri ve satın almalarının (M&A) 2020 yılında güçlenmesi bekleniyordu. Ancak, özellikle Ocak 2020’de Çin’den gelen verilerle M&A işlemlerinde düşüş başladı.

Sparta & Co tarafından hazırlanan, “Pandemi Öncesi ve Sonrası Dünya ve Türkiye’de Şirket Birleşme ve Satın Almaları Raporu’nda 2019 yılında yapılan M&A işlemleri ve 2020 yılının ilk yarısında Dünya’daki işlemler incelendi. Yeni normalde, Dünya’da ve Türkiye’de hangi sektörlere ilginin artacağı, birleşme ve satın almalarda hangi sektörlerin ön plana çıkacağı araştırıldı.

Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu belli oldu

DÜNYA’DA 2020 İLK YARISINDA ŞİRKET BİRLEŞME VE SATIN ALMALARI % 43 GERİLEDİ

Refinitiv’in verilerine göre, 2020 yılı ilk yarısında Dünya M&A pazarında 20.664 adet işlem gerçekleşti ve toplam büyüklük 1,2 trilyon USD oldu. 2019 yılının ilk yarısında 24.484 işlem 2,1 trilyon USD büyüklüğü ile gerçekleşmişti.

Pandeminin en etkili dönemi olan 2020 ikinci çeyreğinde ise Dünya’da 9.129 işlemde 516,6 milyar USD’lik birleşme ve satın alma gerçekleşti.

Refinitiv'e göre, KOVID-19 pandemisi ABD M&A pazarında da büyük etki yarattı. 2020 yılı ikinci çeyreğinde 2.064 işlemin büyüklüğü geçen sene aynı döneme göre %83 düşüş göstererek 106,4 milyar USD oldu.

Dünya’da pandemi etkisinin tam hissedildiği 2020 yılının ikinci çeyrek bitiminde, Private Equity şirketlerinin 2020 yılı birinci yarısındaki işlemleri geçen sene aynı döneme göre %24 düşüş göstererek 200,7 milyar USD’ye geriledi ve toplam 3.127 anlaşma yapıldığı görüldü.

Pandemi aynı zamanda Dünya’daki büyük hacimli işlemlerin büyüklüğünün düşmesine neden oldu. 2020 birinci yarısında büyük hacimli işlemlerin büyüklüğü geçen sene aynı döneme göre %62 düşerek, 318,2 milyar USD oldu.

Altından kaçan dolara mı sığınacak?

M&A PAZARI BORSALARDAKİ YÜKSELİŞLE BERABER YENİDEN HAREKETLENMEYE BAŞLADI

IQ Merger Arbitrage ETF (NYSEArca: MNA)’i M&A pazarındaki trendler için bir gösterge niteliğindedir. MNA grafiğinde de görüldüğü gibi Mart 2020 başlarında rekor düşüş gösteren endeks, Temmuz 2020 sonunda yeniden pandemi öncesindeki değerlerine yaklaşmıştır.

Ernst&Young verilerine göre, Dünya satın alma ve birleşmelerinde gittikçe kuvvetlenen bir aktör olan Private Equity’lerin dünyada toplam 2,4 trilyon USD nakit varlığı bulunmaktadır. 2019’da Private Equity şirketlerinin %50 borç, %50 özvarlık yatırımı ile satın alma işlemi gerçekleştirdikleri dikkate alındığında 5 trilyon USD’ye yaklaşabilecek bir büyüklükten bahsetmek mümkündür. ABD’li şirketlerin ise 2,2 trilyon USD nakit pozisyonları vardır. Birleşme ve satın alma pazarında alıcı tarafta bekleyen yatırımcılar azımsanmayacak derecede kuvvetlidir. Bu sebeple işlemlerin 2020 son çeyreğinde yeniden hızlanmasını beklemekteyiz.

BİST'te oynaklıkla birlikte karışık seyir sürüyor

TÜRKİYE’DE BİRLEŞME VE SATIN ALMA PİYASASI

Türkiye M&A pazarı son 6 senede 18 milyar USD’dan 5,3 milyar USD’a geriledi. 2020 yılında pandemi etsiyle daha düşük rakamlara gerileyeceğini öngörüyoruz. Ancak, yazılım ve teknoloji sektöründeki satın almalar piyasada hareketlenmeye yol açıyor. Sparta & Co olarak, Türkiye’de 2020 yılı son çeyreğinden itibaren stratejik satın almaların devam etmesini, özellikle; imalat sanayi, altyapı, teknoloji ve gıda alanındaki şirket birleşme ve satın almalarının üst sıralarda yer almasını bekliyoruz. Küçük ölçekli halka arzların özellikle 2020 yılının ikinci yarısında artmasını, yabancı yatırımcı ilgisine ihtiyaç duyan daha büyük halka arzlar için ise bir süre daha bekleneceğini düşünüyoruz.

Pandemi sonrası ilk satın almaların daha temkinli ve konservatif, düşük çarpanlar üzerinden yapılmasını, yeni normalin sağlanması ile şirketlerin ve Private Equity ( özel sermaye şirketleri ) daha yüksek kaldıraçlar kullanarak ve daha fazla risk alarak satın almaları hızlandıracağını tahmin ediyoruz. 2021’den itibaren, Türkiye’de venture capital ( risk sermayesi ) şirketlerinin yapacağı ortaklıkların adetsel olarak yükselişe devam etmesini, bu şirketlerin hedef sektörlerinin, teknoloji ve fintech başta olmak üzere, sağlık, perakende, enerji gibi alanlar olmasını bekliyoruz. Özellikle; Peak Games’in birçok teknoloji girişimcisine örnek olması, teknoloji alanında sermaye artırımlarının güçlenmesini teşvik edecektir.

VİOP'ta endeks kontratı güne yükselişle başladı

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)