BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBir yatırım bankası nasıl yönetilmemeli?----

Bir yatırım bankası nasıl yönetilmemeli?

Bir yatırım bankası nasıl yönetilmemeli?
12 Şubat 2021 - 16:57 www.finansgundem.com

Fransız yatırım bankası Natixis başarısız fon yatırımları ve ortalama düzeydeki işletmeleriyle küresel rekabet içerisinde adını unutturdu. Natixis örneği yatırım bankaları için olumsuz örnek teşkil ediyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

14 yıldır halka açık bir banka olarak hizmet veren Natixis ismi unutulmaya yüz tutmuş durumda. Menkul kıymetler ticareti ve bir varlık yönetimi birimine sahip olan Fransız firmasını 2006'daki kuruluşundan kısa bir süre sonra Küresel Mali Kriz sırasındaki ciddi kayıplara uğramasıyla uçurumun kenarına itildi.

Bloomberg yazarları Elisa Martinuzzi ve Marcus Ashworth’ün konuyla ilgili kaleme aldıkları yazılarında Natixis’in o zamandan beri kâra geçtiğini ancak tekrarlanan ticari kayıpların ve çılgınca yönetilmiş fonların, orta ölçekli bir yatırım bankasının nasıl yönetilemeyeceğini gösterdiğini belirtiyorlar. Şimdilerde ana şirketinin Natixis’i satın almak niyetinde olması ise çok fazla şaşırtıcı değil.

Natixis’i satın alacak firma olan Fransız borç veren kooperatifi Groupe BPCE, bankanın azınlık ortaklarına hisse başına 4 eurodan %29’luk hisseyi satın almayı teklif ediyor. Önceki gün %8 yükselen hisse senetleri için bu miktar yetersiz görünse de bankanın hisse değerleri pandeminin çok öncesinde Haziran 2019’dan bu yana bu fiyatın üzerinde neredeyse hiç işlem görmedi. Hisse senedi, Ekim ayı gibi yakın bir zamanda mevcut fiyatının yarısından daha azdı. Bağımsız bir şirket olarak belirsiz bir geleceği olan Natixis yatırımcılarının çok da fazla seçenek yok.

Natixis’in şu anki formuyla ilgili en büyük sorun banka için kritik önemdeki ticaret bankacılığı müşterileri için yeterince büyük olmaması ancak bankanın 600 milyar dolarlık varlıklarının finansal sisteme daha geniş çerçevede zarar verecek büyüklükte olması. Dünyanın en sistematik 30 bankasından biri olan BPCE'nin dolu kasası tarafından desteklenen ve düşük faiz oranlarıyla sıkıştırılan şirket, karmaşık ve riskli finansal ürünler satarak gelir kovaladı.

Bloomberg yazarları 2018 yılında firmaya yüz milyarlarca dolara mal olan Güney Kore’deki egzotik türev yatırımlarının Avrupa Merkez Bankası’nın incelemesine alındığına dikkat çekiyor. Geçen yıl bankanın temettü kayıpları patlama yaptı. Natixis’in butik para yöneticilerine sahip olarak bu işletmeleri tek bir çatı alına alma stratejisi de başarısız oldu.

Fransa’nın finans kuruluşu Natixis’i satın alıyor

Natixis’in Ağustos ayında CEO’sunu görevden alarak bankayı doğru yöne çevirmek için çalıştığı doğru. Yatırım bankası karmaşık türevlerin satışına son vererek özkaynak işletmesini küçültme sözü verdi. Özkaynak birimindeki yıllık gelir hedefini önceki çalışma oranından yaklaşık dörtte bir oranında azalttı. Ayrıca 2024 yılına kadar 350 milyon euroluk (423 milyon dolar) maliyet tasarrufu planlarını ortaya koydu ve H2O ile ortaklığını bitirme görüşmelerine başladı. Analistler zaman içinde H2O hamlesinin bankanın yinelenen kârlarını %5 oranında azaltacağını tahmin ediyor.

Geçtiğimiz yıl Wall Street bankalarının ticaret bankacılığı kârlarındaki dalgalanmalardan yararlanmasıyla birlikte, Natixis’in sabit gelirli ticaret faaliyetlerinden herhangi bir büyüme yakalaması mümkün olamaz hale geldi. Giderek ölçeğini arttıran ticaret bankacılığı sektöründe ABD bankalarının baskın hale gelmesiyle sadece birkaç Avrupa bankası pazardan yararlanabildi. Orta ölçekli finans şirketlerinin yetişmesi içinse artık çok geçti.

BPCE’nin yönetimi altında Natixis’in geleceği muhtemelen daha öngörülebilir görülüyor ve Natixis’in başarısız girişimleri Bloomberg yazarlarına göre onarılamaz durumda değil. Vasat işletmelerle boğuşan diğer Avrupa bankaları için Natixis örneği başarısız yönetimlerin yeterli olmadığı konusunda hatırlatıcı bir nitelik taşıyor.

Birleşik Krallık hızla fakirleşiyor

 

JP Morgan, Türkiye’den beklentisini yükseltti

 

Ekonomik toparlanma yavaş olsa da sürecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)