BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBaşarılı işletmeler ‘Hayır’ demeyi biliyor----

Başarılı işletmeler ‘Hayır’ demeyi biliyor

Başarılı işletmeler ‘Hayır’ demeyi biliyor
03 Nisan 2024 - 17:25 www.finansgundem.com

Yeni işletmeler çoğunlukla önlerindeki her fırsatı değerlendirmeye çalışır. Ancak her şeye evet demek hüsranla sonuçlanabilir. Entrepreneur yazarı Barry Raber bunun yerine girişimcilere bir ‘yapılmayacaklar’ listesi hazırlamalarını önerdi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Danışmalık şirketi Percipio Group’tan Tim Bergler 50 girişimcinin olduğu bir panelde tek bir tavsiyede bulundu. “Fortune 500 şirketlerine hayır dedik” diyen Bergler “Müşteriniz için gereken işi yerine getiremiyorsanız hayır demekten korkmayın” uyarısında bulunuyor. Üstelik Entrepreneur’ün haberine göre hayır diyebilmek girişimciler için birçok başarının anahtarı olabilir

Hayır demenin gücü

Birçok başarılı girişimci geçmişlerinde önlerine gelen birçok “fırsata” hayır diyebilmeleriyle tanınıyor. Entrepreneur yazarı Barry Raber da kendi şirketleri en büyük başarısının neyi başarabileceğini ve neyi yapamayacağını netleştirmesi olduğunu belirtiyor.

Raber’a göre birçok girişimci için en büyük sorun çok fazla insana evet demekten kaynaklanıyor. Bir işe başladığınızda çoğunlukla ne yapacağınızı düşünürsüz. İşinizi büyütmek için hemen her şeyi yapmak istersiniz. Diğer bir deyişle her şeye evet diyebilirsiniz ve elinizden geldiğince daha fazla satış elde etmeye odaklanırsınız. Bu şirket küçükken kısa vadede işe yarayabilir. Ancak ünlü yazar uzun vadede bunun faydasız olacağını ve hatta işletmenizi küçük kalmaya zorlayacağını belirtiyor.

Bunun nedeni büyüyen bir şirketin kaynaklarının sınırlı olması ve kolayca boşa harcanabilmesi. Hayır diyebilmek sınırlı kaynakların başarı için temel unsurlara odaklanabilmenize imkan sağlıyor

‘Yapılmayacaklar’ listesi

Her ne kadar mantığa aykırı gelse de Raber ekibinizi toplayıp ‘Ne yapmayacağız?’ sorusunu sormanızı ve bir ‘yapılmayacaklar’ listesi oluşturmanızı tavsiye ediyor. Bu soru üzerine derinlemesine düşünmek ve sonuçlara bağlı kalmak şirketinizin odaklanmasını ve ilerlemesini destekleyebilir.

Müşterileri için daha dar bir odağı olan şirketler başka bir yerde kolayca bulunamayan bir ürün veya hizmeti başarılı bir şekilde sağlayabilirler. Entrepreneur yazarı bu noktada sevdiğiniz tüm işletmeleri düşünmenizi tavsiye ediyor. Zira bu şirketler herkes için her şeyi yapmak yerine özellikle başarılı oldukları bir işi yapmaya odaklanıyor:

“Market işletmelerini ele alalım. Standart marketler düşük kâr marjlarına sahip süper rekabetçi bir segmentte şaşırtıcı derecede fazla bir gıda ürün yelpazesi satmaktadır. Bu şirketleri yüksek kârlı ve neyin satılıp satılmayacağına odaklanan Costco veya Trader Joe’s ile karşılaştırın. BU şirketler yalnızca müşterilerin başka bir yerde bulamayacağı katma değerli ürünleri stoklarlar. En iyi fast-food işletmeleri, McDonald’s, Starbucks, Dunkin’, Chick-fil-A veya Taco Bell gibi şirketlerin hepsinin güçlü bir ‘yapılmayacaklar’ listesi vardır.”

2 trilyon dolarlık değere ulaşan ve dünyanın en ünlü şirketlerinden biri haline gelen Nvidia’nın da bir yapılmayacaklar listesi var. Şirket sadece yapay zekayı mümkün kılan teknolojileri üretiyor.

Yapılmayacaklar listesinin etkisi

Raber başarısız bir işletme girişiminin ardından ikinci denemesi olan bir ‘kişisel depo’ şirketinde ayrıntılı bir ‘yapılmayacaklar’ listesi hazırladığını belirtiyor. Listede yer alan maddelerse şöyle:

Fiyatların her gün değiştirilmesi
Ekstra ürün veya hizmet satın alınması veya bunun için şartların zorlanması
Gizli maliyetlerden tasarruf
Çağrıların çağrı merkezleri üzerinden yönlendirilmesi
Müşterilere rahatsız ediyormuş gibi davranmak
Sigortayı zorunlu hale getirmek
Ulusal bir şirket olmak
Müşterileri kendileri için uygun olmayan bir alana yerleştirmek

Şirketlerin ne yapmayacakları aslına bakılırsa ne yapacaklarını da belirliyor. Bir yapılmayacaklar listesi oluşturmak müşterilerinize daha net ve ilham verici cevaplar sunmanızı da sağlayabilir. Bu yöntem aynı zamanda zaman tasarrufu da sağlar. Zira yapmayacaklarınız denklemden çıkarırsanız yapacaklarınıza odaklanarak hizmetlerinizi geliştirmek için de alan yaratabilirsiniz.

Yapılmayacakları daha önceden belirlemek marka değerinizi başka türlü yapamayacağınız şekilde netleştirir. Daha başarılı ve daha kârlı bir işletmeye sahip olmanızı sağlar. Zira meta olmayan benzersiz bir değere sahip olursunuz.

"Yapılmayacaklar" listeniz önemli bir iş aracıdır. Yalnızca iş kapsamını sınırlamakla kalmaz, aynı zamanda çalışma şeklinizi şekillendirmeye de yardımcı olabilir. İşyerindeki uygulamalarınız, fiyatlandırma yapınız ve müşterilerinize nasıl davranacağınız bu liste sayesinde belirlenebilir. Örneğin bir sıhhi tesisat şirketi elektrik işlerinden vazgeçebilir, ancak aynı zamanda çalışalara aşırı yüklenme, iyileştirmeler için müşteriyi zorlama veya yarım günlük randevular verme gibi uygulamaları da listeye ekleyebilir. Sonuç olarak, bir "yapılmayacaklar" listesi işyerinizin odağını kolaylaştırır ve çalıştığınız alanı daraltmanıza yardımcı olur.

Raber 20 yıl boyunca tanıdığı birçok işletmenin başarısının ardında bu ‘yapılmayacaklar’ listesine uymanın yattığını belirtiyor. İşletme uzmanı girişimcilere hemen bugün bir yapılmayacaklar listesi hazırlamasını tavsiye ediyor.

ABD’nin en büyük işletme okulunda Ponzi skandalı

 

ABD'de küçük işletmeler iyimserlik endeksi arttı

 

Bayram öncesi çadır ve karavanlara yoğun talep

 

Ticaret Bakanlığı'ndan bayram öncesi ‘fahiş fiyat’ uyarısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)