BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisABD’nin en büyük işletme okulunda Ponzi skandalı----

ABD’nin en büyük işletme okulunda Ponzi skandalı

ABD’nin en büyük işletme okulunda Ponzi skandalı
01 Mart 2024 - 11:28 www.finansgundem.com

Harvard İşletme Okulu ‘Artamonov Fonu’ ile sarsılıyor. Dev okulun eski mezunlarından Vladimir Artamonov mezunlar ağını kullanarak Ponzi şemasına 2.9 milyon dolar çekti.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin en büyük finans okulu olarak gösterilen Harvard İşletme Okulu Ponzi skandalı ile sarsıldı. New York Başsavcısı Letitia James perşembe günü yaptığı açıklamada, bir Harvard İşletme Okulu mezununun mezun arkadaşlarını ve ortaklarını bir Ponzi şemasına en az 2,9 milyon dolar yatırım yapmalarına ikna ettiğini söyledi.

Açıklamada mezun Vladimir Artamonov'un ‘dolandırıcılık amacıyla yatırımcılara zarar vermesini’ engelleyen bir mahkeme emri çıkarıldığı bildirildi. CNBC’nin haberine göre suçlamalarda Artamonov'un Berkshire Hathaway’in hangi yatırımları yaptığını öğrendiğini söylediği ve yatırımcılara %1000 ila %5000 arasında getiri vadettiği belirtiliyor.

Manhattan Yüksek Mahkemesi'ndeki karar, Artamonov'un banka ve aracılık hesaplarındaki fonlarının çekmesini ve transfer etmesini de yasaklıyor.

Başsavcı, Artamonov'un en az 29 yatırımcıyı bu taktikle Ponzi şemasına çektiğini ve bunların çoğunun Harvard’taki bağlantıları aracılığıyla tanıştığını söyledi.

New York Başsavcılık Ofisi, Artamonov'un kısa vadeli opsiyonlar satın alarak yatırımcıların fonlarında milyonlarca dolar kaybettiğini, ancak kayıplarını açıklamadığını, bunun yerine mevcut yatırımcılara geri ödeme yapmak için kendisine yatırılan yeni parayı kullandığını bildirdi.

Ofis, "Artamonov ayrıca yatırımcılarının parasını tatil, alışveriş ve yemek gibi yetkisiz kişisel harcamalarını finanse etmek için kullandı" ifadelerine yer verdi.

Açıklamada Artamonov'un Ponzi şemasında 100.000 dolar kaybettiği bildirildikten sonra bir yatırımcının kendi hayatına son verdiğini de bildirildi. İntihar sonrasında bile Artamonov’un yeni yatırımcılar aramaya devam ettiği ve fonun stratejisi ve performansı hakkında yalan söylediği açıklamaya eklendi.

Başsavcı James açıklamasında "Özellikle de kişisel ilişkiler ve ağlar yanlış bir güven duygusu oluşturmak için kullanıldığında sofistike yatırımcılar bile dolandırıcıların hedefi olabilir. Vladimir Artamonov, Harvard İşletme Okulu’ndan elde ettiği mezun statüsünü ile meşru ve güvenilir bir görünüm sağladı ve sınır arkadaşlarını ve diğerlerini avlamak için kullandı. Gerçekte ise insanları yatırımları üzerinden dolandırdı ve bunun korkunç sonuçları oldu" ifadelerine yer verdi.

Artamonov, yorum taleplerine yanıt vermedi.

Harvard İşletme Okulu İletişim Başkanı Mark Cautela CNBC’deki açıklamasında, “Olayı bugün erken saatlerde öğrendik. Ek bir yorumumuz yok” dedi.

2003 yılında Harvard İşletme Okulu’ndan yüksek lisans derecesi ile mezun olan Artamonov daha önce de New York’ta menkul kıymetler uzmanı olarak çalışmıştı. New York Başsavcılık Ofisi Eylül 2021'den bugüne kadar "Proje Bilgi Arbitrajı" veya "Artamonov Fonu" olarak adlandırılan bir yatırım fonu için en az 29 yatırımcıdan en az 2,9 milyon dolar talep ettiğini söyledi.

Başsavcılık açıklamasında, "Artamonov, yatırımcılarının çoğunu Harvard İşletme Okulu’nun mezunlar ağı aracılığıyla belirledi. Yatırımcılarının çoğunun onunla yakın bir kişisel ilişkisi yoktu ve onu sadece uzaktan bir tanıdık olarak görüyordu" denildi.

Açıklamada, “Artamonov, Berkshire Hathaway'in kamu devlet sigorta başvurularını inceleyerek piyasanın önüne geçecek hangi yatırımları yapacağını öğrenebileceğini iddia ederek müşterileri cezbetti. Artamonov, yatırımcılarına bunun 'özel bir zaman makinesine sahip olmak' ve 'yarının gazetesini bugünden almak gibi bir şey’ olduğunu söyleyerek övündü” ifadelerine yer verdi.

Ancak gerçekte ise Artamonov’un yatırımcıların fonlarını kısa vadeli opsiyonları satın almak için kullandığı ve Berkshire Hathaway’le veya firmanın yatırım faaliyetleriyle hiçbir ilişkisinin olmadığının ortaya çıktığı bildirildi.

Sahtekar yüzünü değiştirdi ama yakalandı

 

Yasa dışı bahis oynamak isterken 114 bin 970 lira dolandırıldı!

 

Yapay zeka kullanan dolandırıcıların hedefi finans şirketleri

 

Adliyede 'ponzi' iddiası: 120 yıla kadar hapis talebi!

 

Dubai yalanıyla milyonluk ponzi vurgunu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)