BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBarclays’ten riskli büyüme hamlesi----

Barclays’ten riskli büyüme hamlesi

Barclays’ten riskli büyüme hamlesi
26 Kasım 2021 - 16:27 www.finansgundem.com

Archegos Capital’ın iflas etmesiyle özel yatırım bankacılığı işletmelerine büyük bir darbe vurdu. Ancak Barclays, Credit Suisse ve Nomura gibi piyasadan çekilen büyük bankaların pazar payını kapmayı hedefliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Aile yatırım firması Archegos Capital'in çöküşünden kaynaklanan sert kayıpların sonrasında birçok bankacılık devi komisyonculuk alanından uzaklaşmıştı. İngiltere bankası Barclays ise bu boşluğu fırsat bilerek sektördeki yatırımlarını artırıyor.

Financial News’in haberine göre, İngiltere merkezli banka işe alımları hızlandırdı. Barclays hisse senedi alım satım işletmesini daha fazla genişletmek amacıyla prime hizmetler alanından pazar payı kapmayı hedefliyor.

Barclays Hisse Senetleri Birimi Eş Başkanı Paul Leech konuyla ilgili açıklamasında, “Prime hizmetler konusunu büyük bir fırsat olarak görüyoruz ve bu işletmeye yoğun bir şekilde yatırım yapıyoruz. Pazar payımızı büyütmeyi bekliyoruz ve aynı seviyede müşteri desteğini sağlamak adına bu büyümeyi desteklemek için kaynaklarımızı genişletmeye devam etmemiz gerekiyor” dedi.

Hedge fonlarına ve aile ofislerine hizmet veren bankaların ana komisyonculuk birimleri, hedge fonu Tiger Global’ın ünlü yöneticilerinden Bill Hwang tarafından yönetilen Archegos'un çöküşüyle sarsıldı. Bu çöküş, mart ayındaki krizden etkilenen bankalara toplamda 10 milyar dolara mal oldu.

Credit Suisse, risk yönetiminde zayıf bir tutum sergilediğini belirtilen olayla ilgili bir bağımsız raporun ardından 5,5 milyar dolar kaybederek krizden en büyük darbeyi aldı. 4 Kasım tarihinde İsviçre bankası yöneticileri, çok az kâr getiren kaldıraçlı bahislere çok fazla ağırlık verdiği gerekçesiyle birimi büyük ölçüde kapatmayı planladıklarını açıkladı. Bankanın Baş Finans Sorumlusu David Mathers yatırımcı gününde yaptığı açıklamada, kapatmanın Credit Suisse'in gelecek yıl 500 milyon dolar gelir kaybetmesine mâl olacağını açıkladı.

Archegos'un çöküşü nedeniyle 2,9 milyar dolarlık kayıp vererek en sert ikinci darbeyi alan Japonya bankası Nomura da prime komisyonculuk işletmesinden geri çekiliyor. En büyük üç ana komisyonculuk işletmesine sahip bankalar, Morgan Stanley, Goldman Sachs ve JPMorgan ise kendi birimlerini korumaya veya büyütmeye niyetli olduklarını belirttiler.

Barclays’ten Leech konuyla ilgili açıklamasında, “Müşteriler bize herhangi bir bankaya çok fazla yoğunlaşmak istemediklerini söylüyorlar ve ayrıca bir Avrupa bankası ile çeşitlendirmekte fayda gördüklerini belirtiyorlar” dedi.

Araştırma şirketi Preqin'in verilerine göre Morgan Stanley, Goldman Sachs, JPMorgan ve UBS'nin ardından pazarın %15'ini elinde bulunduran Barclays, Avrupa'nın en büyük beşinci prime komisyonculuk işletmesine sahip.

Veri sağlayıcısı firma Coalition Greenwich'in Hisse Senedi Birimi Başkanı Youssef Intabli, "Archegos'un prime komisyonculuk işletmelerine etkisi, bilançosu ve risk iştahı olan ilk üç bankada yoğunlaşılması biçiminde olmuştur. Ancak önümüzdeki altı ila 12 ay içinde büyük bankalara çok fazla maruz kalınmak istenmeyeceği için bu bakiyelerin yeniden dağıtılacağını düşünüyorum. Bu da Avrupa bankaları ve daha küçük ABD'li oyuncular için bir fırsat oluşturacaktır" dedi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, prime hizmetler birimini genişleten dev Avrupa bankalarından birisi de BNP Paribas. Deutsche Bank'ın kapatılan prime hizmetler birimini uzun bir süre önce devralan banka şimdi de Credit Suisse’in prime hizmetler birimi ile müşterilerini Fransız bankasına geçirmek için yeni bir anlaşma yaptı.

Barclays’den Leech’in yaptığı açıklamaya göre İngiliz bankasının prime komisyonculuk alanına girmek istemesinin nedeni hisse senetleri işletmesini bilançolarının daha geniş bir parçası haline getirmeyi hedeflemeleri. Birimdeki çalışan sayısı bu yıl %10 civarında arttı. Ayrıca bu işe alımlar arasında JPMorgan’dan katılan Spyros Varoutsis ve Peter Ward gibi yüksek profilli isimler de bulunuyor.

Coalition Greenwich'in rakamlarına göre Barclays, 2020 yılında küresel hisse senedi piyasasında beş yıl önceki payını %3,8 oranında artırarak %5,5’lik bir paya sahip oldu. 2021'de rekor bir ilk yarı performansının ardından, hisse senedi biriminin gelirler bu yıl şimdiye kadar %28 artarak 2,5 milyar sterline ulaştı.

Leech açıklamasında, “2021'deki önemli büyüme rakamlarından sonra, gelecek yıl genişleme için alanları belirledik" dedi. Yatırım bankacılığı alanında yeteneğe ulaşmanın her zamankinden daha zor haline geldiğini vurgulayan Leech, “Rekabet şimdiye kadar gördüğüm en yoğun halinde. Büyüme yörüngesindeyiz ve pazar payını artırmayı hedefliyoruz, bu da birçok insan için cazip gelecektir” ifadelerine yer verdi.

Credit Suisse’te cezalar yeniden yapılandırmaya engel

 

Epstein’in hayaleti finans dünyasının üzerinde

 

Barclays’de soruşturma belirsizliği

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)