BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkEpstein’in hayaleti finans dünyasının üzerinde----

Epstein’in hayaleti finans dünyasının üzerinde

Epstein’in hayaleti finans dünyasının üzerinde
02 Kasım 2021 - 15:54 www.finansgundem.com

Jeffrey Epstein’le ilişkisi olan finans liderleri bir bir kariyerlerini sonlandırıyor. En son Barclays CEO’sunun görevi bırakmasıyla görünen bu durum finans liderlerinin kişisel ilişkilerinde dikkatli olması gerektiğin bir kez daha gösterdi


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sapkın iş adamı ve finansçı Jeffrey Epstein’in ölümü üzerinden iki yılın üzerinde zaman geçti. Ancak Epstein’in kötülük imparatorluğundan haberdar olan ünlü isimler halen bu kara lekeyi üzerlerinde hissediyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, York Dükü Prens Andrew’a ve eski ABD Başkanı Bill Clinton’a kadar uzanan pedofili suçlamaları nedeniyle, kurduğu sapkın imparatorlukla tüm dünyanın gündemine yerleşen Jeffrey Epstein 10 Ağustos 2019 tarihinde hücresinde intihar etmişti. Epstein’in intiharı kendisine yöneltilen seks amaçlı insan kaçakçılığı suçlamalarının düşürülmesine neden olmuştu. İntihar aynı zamanda Epstein’in çevresindeki çok sayıdaki önemli ismin bu suça katılıp katılmadığı konusundaki soru işaretlerini de yanıtsız bıraktı.

Ancak Epstein davasının finans dünyasındaki etkileri halen hissedilmeye devam ediyor. Geçtiğimiz gün Barclays CEO’su Jes Staley Epstein’le olan ilişkilerinin ortaya çıkması nedeniyle görevinden istifa etti. Bloomberg yazarı Paul J. Davies Epstein’in hayaletinin hala kendisini hissettirdiğine dikkat çekiyor. İşte Staley’in o yazısı:

“Jeffrey Epstein'ın hayaleti bir başka yöneticiyi daha düşürdü.

Jes Staley, son zamanlarda gözden düşen finansörle olan ilişkileriyle ilgili tartışmalar yüzünden, Barclays'in CEO’luğundan istifa etti. Bu, altı yıl süren başarılı bir profesyonel kariyerin kişisel olarak alınan yanlış kararlar nedeniyle aniden son bulması durumudur.

Bu yıl, özel sermaye şirketi Apollo Global Management'ın kurucularından Leon Black’in de üzerinde pedofil ve seks kaçaklığı suçlamaları bulunan Epstein ile olan ilişkileri nedeniyle görevi bırakmasına tanık olunmuştu.

Staley ile ilgili olan soru ise dürüstlükle alakalıdır. İngiliz piyasa düzenleyicisi kurumlar, 2019'un sonlarında Staley'in Epstein ile ilişkisini Barclays yönetim kuruluna nasıl anlattığı ve kurulun bunu düzenleyicilere nasıl nitelendirdiği hakkında bir soruşturma başlatmıştı.

Staley, Epstein'ı 2000'li yılların başında JPMorgan Chase’in özel bankacılık biriminin başındayken sadece potansiyel bir iş kaynağı olarak profesyonel bir biçimde tanıdığını söyledi. 2019'da yargılanmayı beklerken hapishanede ölen Epstein, süper zengindi ve kendi elit müşterileri için özel bir servet şirketi yönetiyordu.

Ancak Staley'nin açıklaması, düzenleyici kurumların araştırmaları sonucu JPMorgan'dan iki erkek arasında ilişkinin tamamen profesyonel düzeyden daha arkadaş canlısı olduğunu gösteren e-postalar almasından sonra titizlikle incelendi.

Barclays Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Staley'in Mali Davranış Otoritesi ve İhtiyati Düzenleme Dairesi tarafından yürütülen soruşturmalarda çıkarılan ön sonuçlarla mücadele etmek üzere ayrıldığını söyledi. Araştırmada Staley'in Epstein'in işlediği iddia edilen suçlardan haberdar olduğuna dair hiçbir bilginin olmadığı da eklendi.

Staley personele gönderdiği bir notta, kendisine olan tepkilerinin bankanın geri kalanı için dikkat dağıtıcı olmasını istemediğini söyledi. Barclays düzenleyici kurumlarla yeterince savaş yaptı ve çok iyi durumda oldukları da söylenemez.

Temsilciler bulguları hakkında yorum yapmayacaklar ve olayın detaylarını haftalarca öğrenemeyebiliriz. Bankaların ve yöneticilerin bu tür soruşturmaları çözen veya yaptırım eylemlerini inceleyen bir Düzenleyici Kararlar Komitesi'ne başvurmak için genellikle 28 günü vardır. Komite düzenleyici kurumları desteklerse, bulgularla ilgili bir bildirim yayınlanacaktır.

Barclays ve Staley daha sonrasında bu konu için özel bir mahkemeye başvurabilir.

Staley’in gidişi ani bir karar olsa da Barclays bu senaryoya iyi hazırlanmıştı. Son aylarda yatırımcılar arasında Staley'nin emekli olabileceğine dair dedikodular vardı ve yerine gelen CEO C.S. Venkatakrishnan (Venkat) bankadan bir yıl önce yapılan açıklamada halef olarak atanmıştı. Venkat halihazırda kamuoyu ve medya profilini yükseltmişti.

Barclays'in hisseleri haberlerin ardından yaklaşık %2 oranında düşse de bu düşüş yatırımcıların bu söz konusu değişiklikten rahatsız olduklarını düşündürecek büyüklükte gerçekleşmedi. Bankanın hisseleri, geçen ayki güçlü üçüncü çeyrek sonuçlarıyla yaklaşık üç yılın en yüksek tahmin defteri değerine geri döndü. Ancak bu değerlemeler Staley'in görev süresinde daha önce elde edilen seviyelerin altında.

Staley, Barclays'in parçalanmasını talep eden aktivist yatırımcı Edward Bramson'ı gönderdi ve yatırım bankasına daha fazla bakiye satın aldı. Banka CEO döneminde sabit gelir ticaretini geleneksel gücüne ayak uyduracak biçimde hisse senedi alım satım işletmesinden daha fazla kazanç elde etti.

Sektör gelirleri, hükümetin ve merkez bankasının Kovid-19 krizine yönelik tepkilerinden beslenen anlaşma ve ticaret patlamasıyla şişirildi. Barclays için kalıcı başarı ise maliyetlerin çok yüksek olmasına izin vermeyerek aynı zamanda pazar paylarındaki yükselişi koruyup koruyamayacağına bağlı olacaktır.

Banka ayrıca gelecek yıl hissedarlara geri ödemeye başlayacağını açıkladığı milyarlarca sterlinlik yedek sermaye de üretti. Staley bankayı Venkat ile birlikte yönetmesi için bir kısmı JPMorgan’dan olmak üzere bir dizi yetkin ve sevilen finans liderlerini işe aldı.

Ancak Staley’in Londra'daki kariyeri başından bu yana kişisel hayatında attığı yanlış adımlarla sarsıldı. Barclays'te yakın bir arkadaşı hakkında kişisel suçlamalarda bulunan bir muhbirin kimliğini ortaya çıkarmaya çalıştı. Bu da Staley ve Barclays'in düzenleyici kurumlara büyük para cezaları ödemesiyle sonuçlandı. Ayrıca, kayınbiraderi ile özel sermaye şirketi KKR arasındaki bir tartışmaya dahil olması şirket ile Barclays arasında bir sürtüşmeye neden oldu.

Staley, CEO olarak görev yaptığı süre içerisinde büyük bir hisse geri alım açıklaması yapabilmek isterdi. Barclays'te, selefi Antony Jenkins'in daha soğuk ve sert tarzıyla tezat oluşturan doğal bir cazibeye sahip popüler bir liderdi.

Staley'nin mirasına musallat olacak olan yanılgılı, onun insani tarafıdır.”

Barclays PLC CEO'su Jes Stanley görevinden ayrıldı

 

Jeffrey Epstein'de Trump ve Clinton'ın gizli kasetleri var iddiası

 

Epstein davasında 50 milyon dolar krizi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)