BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBarclays’de soruşturma belirsizliği ----

Barclays’de soruşturma belirsizliği

Barclays’de soruşturma belirsizliği
18 Kasım 2021 - 15:52 www.finansgundem.com

İngiltere’nin finansal düzenleyicisi Finansal Yürütme Otoritesi’nin (FCA) Barclays’in eski CEO’su Jes Staley’e açtığı soruşturmanın etkileri bankada hissedilmeye devam ediyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Barclays hissedarları haklı olarak, kurumsal performans düştüğünde ya da bir suç işlendiğinde CEO’ların kovulması gerektiğini düşünüyor. Bu ay Barclays yatırımcıları yönetim kurulunun bankanın eski CEO’su Jes Staley’e yaptığı ödül ödemesi nedeniyle sorgulamaya başladı. Staley taciz ve fuhuş suçlarından hüküm giyen Jeffrey Epstein ile olan ilişkisi nedeniyle İngiltere Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) tarafından soruşturmaya tabi tutulmasının ardından, anlaşma yoluyla istifa etti.

Financial Times’ın haberine göre CEO’nun ayrılığının nedeni göz önünde bulundurulduğunda, Staley’e verilen veda ödülünün onaylanmaması oldukça normal. Büyük yatırım yöneticileri ve emeklilik fonları adına İngiltere şirketleriyle ilişkileri yöneten The Investor Forum, Staley’in cömert veda ödemesine yönelik üç üyeden şikayet aldı. Staley’e yapılacak ödemenin içerisinde, 2,4 milyon sterlinlik maaşının kalanına ek olarak yıllık 120 bin sterlinlik emeklilik ödemesi de yer aldı.

FCA’dan yeni ve korkutucu kanıtlar gelmediği takdirde ödeme yapılacak. Yönetim Kurulu Başkanı Nigel Higgins’in liderliğindeki kurul ile Staley arasında gerçekleşecek herhangi bir ödeme anlaşması bu koşullarda gerçekleşecek. Anlaşmada, yönetim kurulunun kusurlu davranışa yönelik yeterli kanıtı bulunmadığı takdirde ödeme yapılacak. Staley’i işten çıkarma maddelerine uyum sağlamadan görevden almak, davalar için de fırsat yaratabilir. Bu durumda da Barclays’in itibari zedelenebilir.

Bu tür ödemeler tartışmalı durumlarda görevden ayrılan CEO’lara daha önce de yapıldı. Bu isimler arasında Martin Sorrell de yer alıyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre McDonald’s eski CEO’su Steve Easterbrook’a, görevinden ayrılmasından yıllar sonra 2020 yılında dava açtı ve yapılan ödemelerin geri verilmesini talep etti. Yatırımcılar ise Easterbrook’un kovulması sürecinin yönetimi konusunda yönetim kuruluna baskı yapmaya devam ediyor.

Yöneticilere yönelik bonus ödeme programları, kusurlu davranış durumlarında çok daha kolay bir şekilde durdurulabiliyor. Aynı zamanda geçmişte yapılan bonus ödemeleri de geri alınabiliyor. Barclays ve hissedarlarının ise Staley soruşturması konusunda FCA’dan daha detaylı bilgi alması gerekiyor. Yönetim kurulu daha önce Staley’in yanında durmayı tercih etmişti. Kusurlu davranışa yönelik kanıtın olmadığı bir durumda, banka yükümlülüklerini yerine getirmekten kaçınmayacak.

FCA’dan bu ay konuya ilişkin bir rapor yayınlanacak. Staley ismini temize çıkarma konusunda kararlı olduğunu söylese de, süreç yüksek ihtimalle belirlenen tarihten daha sonra netleşecek. Barclays yönetim kurulu da süreç boyunca göz önünde kalmaya devam edecek.

Garanti BBVA’dan kadın girişimciler için 100 bin tohum topu

 

BBVA, Garanti için SPK'ya başvuru yaptı

 

Wells Fargo: Küresel enflasyonda düşüş yakın

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)