BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCredit Suisse’te cezalar yeniden yapılandırmaya engel----

Credit Suisse’te cezalar yeniden yapılandırmaya engel

Credit Suisse’te cezalar yeniden yapılandırmaya engel
11 Kasım 2021 - 15:14 www.finansgundem.com

Son yıllarda art arda gelen skandallarla boğuşan Credit Suisse benzeri krizlerle yeniden karşılaşamamak için yeniden yapılanma planı oluşturdu. Ancak yüksek tazminat maliyetleri planların uygulanmasını zorlaştırıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsviçre bankası Credit Suisse pervasızca risk alma geleneğinden kurtulmaya çalışıyor. Banka kötü alışkanlıklarından kurtulmaya çalışsa da geçmişteki hatalarının maliyetini yıllarca ödemeye devam edecek gibi gözüküyor.

Credit Suisse, bu yıl aile yatırım ofisi Archegos Capital’ın ve finansman ortağı Greensill Capital'in iflasından dolayı iki felaket üst üste yaşadı. Bu iki krizden önce dahi skandallara eğilimli olan banka dünyanın en ağır para cezalarına çarptırılmıştı. Credit Suisse 2014 yılından bu yana tazminat ve uzlaşma ödemeleri için 10 milyar dolardan fazla para harcadı.

Hem yeni davaları hem de bazıları henüz tam olarak çözülmemiş olan eski davaları kapsayacak yasal maliyetler ve olası para cezaları, bankanın kurtarma planının bir parçası olarak belirlenen yeni mali hedefleri karşılama kabiliyeti konusunda belirsizlik yaratıyor.

Yönetim Kurulu Başkanı António Horta-Osório, banka tarihinde yeni bir sayfa açmak için 4 Kasım'da bankanın yeniden yapılanma planını duyurdu. Söz konusu plana göre Banka Archegos krizi sırasında para kaybeden hedge fonu birimini kapatacak ve bunun yerine dünya çapındaki zenginlerin servet yönetimini yapan işletmesine yatırım yapacak.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bankadan yapılan söz konusu açıklamanın ardından Credit Suisse hisseleri yaklaşık %5 oranında düştü. STOXX Europe 600 Bankalar Endeksi’nin bu yıl %40 oranında yükselmesine karşın Credit Suisse hisselerinin yıllık performansı ise %18’lik düşüşü gösteriyor. Analistler ve yatırımcılar, bankanın geçmişteki davaları konusunda belirsizliğin en azından kısmen ortadan kalkmadan toparlanmanın mümkün olamayacağını söylüyorlar.

Financial News’in haberine göre, DBRS Morningstar Bankalar Analisti Maria Rivas konuyla ilgili açıklamasında, “Credit Suisse'in geçmişine baktığınızda, kârlılık üzerinde etkisi olan oldukça fazla talihsiz olay görüyorsunuz” dedi. Banka analisti, risk yönetimine yönelik yeni odak noktasının memnuniyetle karşılandığını, ancak bir banka kültüründe değişimin gerçekleşmesinin yıllar alabileceğini söyledi.

Rivas, analistlerin bankanın dava masraflarını tahmin etmesinin zor olduğunu söyledi. Credit Suisse ise en iyi öngörülerin yapılabilmesi için davaların niteliğini ve türünü, hangi aşamada olduklarını ve savunması için yasal tavsiyeleri göz önünde bulundurmak gerektiğini söylüyor.

Credit Suisse'in Ekim ayında yaptığı ankete katılan analistler üçüncü çeyrekte bankanın tazminat ödemelerinin sadece 59 milyon dolar civarında olmasını bekliyordu. Ancak ödemeler 543 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın ortalarında 2020 yılı için toplam tazminat ödemeleri beklentileri 68 milyon dolardı. Ancak ödenen gerçek ücret 1,08 milyar dolar oldu.

Federated Hermes’in Kıdemli Kredi Analisti Filippo Alloatti konuyla ilgili açıklamasında, “Credit Suisse'de bir yıl, iki yıl, beş yıl sonrasında risk yönetimi felaketi olmadığını görmemiz gerekiyor. Bu pahalıya mal olan hataların tekrarlanıp tekrarlanmadığını zamanla göreceğiz” dedi.

Credit Suisse geçen haftaki bilançosunda, 2021'in ilk dokuz ayındaki dava ve düzenleyici işlemlere ilişkin harcamalar üçe katlanarak 775 milyon dolara ulaştı. Bilanço raporunda, bankanın Greensill ile birlikte yürüttüğü 10 milyar dolarlık yatırım fonunda dondurulan para nedeniyle yatırımcı davaları için kaynağı belirsiz miktarda para olduğu belirtildi. 235 milyon dolarlık bir başka yasal kaynaklı ödeme ise Credit Suisse’in Mozambik’e verdiği kredilerin ABD ve Avrupa tarafından soruşturulması konusunda anlaşmaya varılması için harcandı.

Horta-Osório geçen hafta yaptığı açıklamada, bankada geçmişte meydana gelen skandalların sayısının ve büyüklüğünün kabul edilemez olduğunu ve risk yönetimi ve kültürünün gelişeceğini söyledi. Credit Suisse, ABD ve Avrupa'daki düzenleyici kurumların daha fazla bilgi istediğini veya bankayı Archegos ve Greensill ile olan işleri etrafında soruşturduklarını söyledi. Banka İsviçreli düzenleyici kurum tarafından her iki konu nedeniyle de yaptırımlara tabi tutuluyor.

Bankanın ödemek zorunda olduğu cezaların artçı etkileri de bulunuyor. Credit Suisse Mali İşler Müdürü David Mathers geçen hafta analistlere verdiği demeçte, üçüncü çeyrek ödemelerinin büyük olasılıkla önümüzdeki çeyreklerde bankanın operasyonel risk ağırlıklı varlıklarına yaklaşık 1 milyar dolar ekleyeceğini söyledi. Bu durum, düzenleyici kurumların maliyeti yüksek davalar için tampon olarak daha fazla sermaye istedikleri anlamına geliyor.

Boeing, ailelerle anlaşma sağladı

 

KPMG’ye 15 milyon sterlinlik tazminat şoku

 

Fibabanka’dan 281,7 milyon TL vergi öncesi kâr

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)