BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBankalardaki TL fazlalığı ortadan kalkıyor----

Bankalardaki TL fazlalığı ortadan kalkıyor

Bankalardaki TL fazlalığı ortadan kalkıyor
29 Şubat 2024 - 12:25 www.finansgundem.com

Bankacılık sistemindeki TL likiditesindeki fazlalık sona eriyor. TL likidite durum yeniden düzenleniyor ve Merkez Bankası'nın açık piyasa işlemleri önem kazanıyor.

Dün itibarıyla bankacılık sistemindeki Türk Lirası (TL) likidite fazlası 14 milyar TL gibi kısıtlı bir seviyeye düşerken, Reuters'a bilgi veren üst düzey bir bankacı, "Gelecek dönemde likidite fazlasının tamamen ortadan kalkmasıyla birlikte, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yeniden açık piyasa işlemleriyle fonlama yapmaya başlaması muhtemeldir. Likidite fazlasının etkisinin ortadan kalkması ve para piyasası faizlerindeki artışın devamı, mevduat faizlerinde yukarı yönlü bir harekete neden olabilir" şeklinde konuştu.

Bankacılar TL likidite gelişmlelerinin gecelik faizleri hali hazırda yüzde 45 politika faizinin üzerine taşıdığını, sürecin devamının mevduat faizleri üzerinde yukarı yönlü hareket getirebileceği görüşünde.

TCMB açık piyasa işlemleri bankacılık sistemindeki fonlama yapısında bugün sınırlı bir paya sahip. Lokal bankalarla yapılan swaplar ise fonlamanın ana kaynağı ancak beklenti bunun artık değişebileceği yönünde.

Kur korumalı mevduat dönüşleri ve bankacılık sistemindeki TL payının artması, likidite fazlasına neden olan unsurlar. Zorunlu karşılıklar ve bankaların faiz artış sonuna doğru değişen kullanım tercihleri de likiteyi etkilen unsurlar.

Ocak sonunda TCMB'nin toplamda 750 milyar TL likiditeyi çekmesine neden olan süreçte önce depo ihaleri durdu. Şimdi ise bankacılık sistemindeki likitide fazlası ortadan kalkmak üzere. Geçen hafta 200 milyar TL'nin üzerinde olan likidite fazlası Salı günü 35 milyar TL'ye dün ise 14 milyar TL'ye geriledi.

Tüm bu gelişmelerle gecelik piyasada faizler de bir süredir %45 seviyesindeki politika faizinin üzerinde oluşuyor. Gecelik repo faizi salı günü %46.38 dün %46.02 seviyesinde oluştu.

Bankacılar kısa sürede likidite fazlasının ortadan kalkacağı için TCMB'nin repo başta olmak üzere açık piyasa işlemlerini (APİ) fonlamasına ağırlık verecebileği görüşünde. Sürecin mevduat faizlerinde de yukarı etkisi izlenecek.

Depo ihaleleri sona erdi

TCMB'nin düzenlemelerle bankaların tesis etmesi gereken zorunlu karşılıklarda yarattığı artış likiditenin kalıcı çekilmesini sağlarken geçici likidite işlemlerinde ise depo ihaleleri öne çıkıyordu.

TCMB 22 Şubat'tan itibaren yeni TL depo alım ihalesi açılmadı ve son TL depo alım ihalesinin vadesi dün doldu.

Ocak ayının sonunda piyasada oluşan likidite fazlası; 140,7 milyar TL gecelik vadede, 602,5 milyar TL ise TL depo alım ihaleleri ile yaklaşık 743,2 milyar TL sterilize edilmişti.

Veriler de bankacıların beklentileri de TCMB'nin artık açık piyasa işlemlerinin fonlama içerisindeki payını artırmaya başlayabileceğini gösteriyor. Hali hazırda 5 milyar TL olan haftalık repo stoku TCMB fonlamasının oldukça sınırlı bir bölümünü oluşturuyor.

Swap etkisi

TCMB'nin faiz artırım patikasının sonuna geldiği beklentisi ile bankalar ocak ayı sonunda swap stokunu yaklaşık 10 milyar dolar artışla 48 milyar dolara yükseltti. Bu süreç yüksek TL likidite yaratmıştı.

Şubat ayında ise vadesi gelen swapların kademeli olarak kapanması ile piyasada oluşan geçici likiditenin bir kısmı ortadan kalktı. TCMB swap stoku yeniden 40 milyara doğru geriledi. (Sözcü)

Merkez Bakası rezervlerinde 5,9 milyar dolar düşüş

 

Goldman Sachs: TCMB'nin rezervleri pozitife dönebilir

 

MB rezervlerinde 719 milyon dolarlık gerileme

 

Bankalarda likidite fazlası eğilimi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)