BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBanka yöneticileri bilgi sattı!----

Banka yöneticileri bilgi sattı!

Banka yöneticileri bilgi sattı!
13 Kasım 2013 - 07:32 www.finansgundem.com

Türk finans sektörü tarihinin en büyük kişisel veri hırsızlığıyla sarsıldı

Türkiye'de kişisel bilgiler kullanılarak artan dolandırıcılık olaylarının altından büyük bir skandal çıktı. Sabah'tan Metin Can'ın haberine göre, son zamanların en kapsamlı bilgi sızdırma organizasyonunu ortaya çıkaran savcılar, 5 milyon vatandaşın telefon ve kredi kartı verilerinin dolandırıcıların eline geçtiğini tespit etti. Bankaların orta ve üst düzey yöneticileriyle, Ankara'da görev yapan bazı bürokratların vatandaşların verilerini yüksek paralar karşılığı sızdırdığı tespit edildi. Bu veriler sahte şirketlerin eline geçti. Çok sayıda dolandırıcılık yönteminde kullanıldı. 8 aydır süren soruşturma derinleştirildi. Cep telefonu, T.C kimlik numarası, kredi kartı bilgileri, sağlık sigortası kullanım verileri ile şirketlere ait ticari sırların satılmasına aracılık eden 4 kişi gözaltına alındı.
BANKALAR: BİZ DE MAĞDURUZ
Kişisel bilgilerin sızdırılarak satılması skandalında üç büyük bankanın adı öne çıkıyor. Söz konusu bankalar, "Biz de mağduruz, sızdırmayı gerçekleştiren kişilerle ilişiğimizi kestik" açıklamasında bulundu.
Bankacı: Peynir ekmek gibi satıyoruz
Cep telefonu mesajları, bir bankacının data satışından nasıl zengin olduğunu da ortaya çıkardı. Bir arkadaşına "2013 KK (kredi kartı) dataları çok bereketli, peynir ekmek gibi satıyoruz" diye mesaj atan bankacı, ardından da bu sayede yaşadığı lüks hayatı karşı tarafa anlattı. Yazışmalarda data'nın güncelliğine göre fiyatın da yükseldiği görüldü.
2 BİN TL'YE 10 BİN KREDİ KARTI
İnternet üzerinden gerçekleşen satışlarda alıcı ve satıcı arasında sıkı pazarlık yapılması da dikkat çekiyor. "2013 güncel kredi kartı bilgileri geldi" başlığıyla sanal ortamda kurulan bloglar üzerinden gerçekleşen satışlarda, 10 bin kredi kartı bilgisinin 5 bin liraya satışa çıktığı, pazarlıkla rakamın 2 bin TL'ye indiği anlaşılıyor.
Bürokratlar da sızdırma çetesinin içinde
Sızdırmada Ankara'da bankacılıktan sorumlu bir bürokratın da adı geçiyor. Bürokratın kişisel yazışmaları, milyonlarca verinin nasıl satıldığını da gözler önüne serdi. Farklı kod adları kullanarak satış yapan kişinin yazışmalarında "Ben ....'da görevliyim. Bütün bankaların dokümanları bende. Bu ülkede KK datası, (kredi kartı datası) sigorta poliçeleri, bankaya borcu olanların listesi ne ararsan var" diyor. Alıcının ön bir demo istemesi üzerine ise, kişisel bilgileri satan kişinin karşısındakini bazı güvenlik testlerine tabi tuttuktan sonra satışın gerçekleştiği görülüyor.
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı14 Kasım 2013 02:42

    REzalet, aşağılık bir durum. Bankalarda bilgi güvenliği diye bir şey yok. İsteyen istediği bilgiye bakabiliyor evine götürebiliyor. Daha yeni tanınmış profesörü kandırıp parasını aldılar. rayan kişi tc kimlik no , doğum yeri, baba adı, anne adı v.s. bilgilerin hepsini verince karşısındaki muhtemel gerşekten polis olduğunu sanmıştır. Son zamanlarda telefonlara gelen cinsel ürün smslerinin artması da bu şerefsiz kişilerin işidir.

  • dağhan13 Kasım 2013 15:10

    vatandaşlık numarası acilen iptal edilmeli bunun korumasını yapmıyan bir devlet batmış bir devlettir.o makamlarda oturupta ahkam kesmesinler.

  • OLACAĞI BU13 Kasım 2013 09:37

    önüne geleni işe alırsan, bankacılık etiğine önem vermezsen olacağı bu. bankalar yol geçen hanı gibi, sektör tecrübesinin kıymeti yok, alakalı alakasız herkesi işe alıyorlar.

  • Uslanmaz13 Kasım 2013 09:09

    Bilgi paylaşıldıkça güzel olur sus sus nereye kadar sabır taşı çatlamış para göz dolduruyor ve bilgiler uçuyor başkalarının eline :)