BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBanka soruşturmasında önemli açıklama----

Banka soruşturmasında önemli açıklama

Banka soruşturmasında önemli açıklama
29 Ocak 2013 - 17:49 www.finansgundem.com

Rekabet Kurumu Başkanı Kaldırımcı, 12 banka hakkında açılan soruşturmasında gecikme olmayacağını söyledi

Reuters'ın sorularını yanıtlayan Rekabet Kurumu Başkanı Nurettin Kaldırımcı banka soruşturması hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Kaldırımcı, soruşturmada herhangi bir gecikme olmayacağını, sağlıklı ve hassas bir karar vereceklerini belirterek, sektörde yeni bir soruşturma için de herhangi bir emare bulunmadığını söyledi.
Kaldırımcı, şu anda bankacılık sektöründe önlerinde bulunan dosyanın sonuçlandırılmasına yönelik çalışma yaptıklarını ifade ederek, "Soruşturmada sözlü savunma toplantısı 25 Şubat'ta yapılacak ve herhangi bir erteleme gündemde değil. Zaten kararı sözlü savunmanın ardından 15 günlük süre içinde vereceğiz" dedi.
Rekabet Kurumu, kredi ve mevduat başta olmak üzere bazı faiz oranları ile ücretleri birlikte belirledikleri gerekçesiyle Akbank, Denizbank, Finansbank , HSBC, ING Bank, TEB, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıfbank, Yapı Kredi, Ziraat Bankası, Garanti Ödeme Sistemleri ve Garanti Konut finansmanı danışmanlık hakkında soruşturma açmıştı.
'HASSAS VE SAĞLIKLI ŞEKİLDE KARAR VERECEĞİZ'
Kaldırımcı, "Bankacılık soruşturması açısından sektör dikkate alındığında bir hakim durum söz konusu değil tabi ancak uyumlu eylem olup olmadığına bakmamız gerekecek. En hassas ve sağlıklı şekilde karar vereceğiz" dedi.
Uygulanacak cezanın belirlenmesi açısından kritik öneme sahip olan cironun nasıl belirleneceğine yönelik soruya Kaldırımcı, şu karşılığı verdi:
"Soruşturmalarda rekabet mevzuatı açısından ilgili pazarda elde edilen gayri safi gelirler önem taşıyor. Bankacılık soruşturmasında Rekabet Kurumu'nun çalışması var ancak Kurul da dosyada nihai karar aşamasına gelince cironun ne olacağı gibi konuları değerlendirecek. Buna ilişkin daha önceki çalışmalar da var ancak nihai karar elbette Kurul toplantısı sırasında verilecek."
Yürürlükteki mevzuata göre RK, yasa uyarınca açtığı soruşturmalarda ihlalin tespit edilmesi durumunda üst sınır olarak şirketlere cirolarının yüzde 10'una kadar ceza verebiliyor. Kurul, bugüne kadar yüzde 10'luk cezayı hiçbir şirkete uygulamadı.
Soruşturmada bir kartel tespiti yapılması halinde cironun yüzde 2 ile 4'ü arasında ceza verilebiliyor ancak ağırlaştırıcı ya da hafifleştirici unsurlar dikkate alınarak bu oran aşağı ya da yukarı yönlü olarak azaltılıp-artırılabiliyor. Burada ihlalin süresinin ne kadar olduğu büyük önem taşıyor.
Kurulun kartel olmadığına hükmetmesi durumunda ceza binde 5 ile yüzde 3 arasında değişebiliyor. Bu durumda da ağırlaştırıcı ya da hafifleştirici unsurlar etkili oluyor.
Bugüne kadar açılan soruşturmalarda bir banka için verilen en yüksek ceza tutarı cironun binde 5'i kadar olarak uygulandı.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • adalet29 Ocak 2013 22:39

    bankalara kimse kayda değer ceza veremez kardeşim para bunlarda bir isteseler paralarının bir kısmını yurtdışına çıkarsalar döviz ve faizi siz düşünün ,bu yüzden herkes bankalardan korkuyor bırakın onu kredi kartı aidatını bile kaldırmaya curet edemiyorlar.memleketi adeta bankalar yönlendirip herkese aba altından sopa gösteriyor.örnek dosya masrafı sigorta hesap işletim ücreti vs ödemeyince en basiti size krediyi vermiyor geminin dümeni onların elinde.