BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBabacan ve Şimşek faizler yüksek olsun istemiyor----

Babacan ve Şimşek faizler yüksek olsun istemiyor

Babacan ve Şimşek faizler yüksek olsun istemiyor
29 Mayıs 2014 - 08:10 www.finansgundem.com

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in faiz açıklamalarını değerlendirdi

Dün Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yaptıkları açıklamalar ile 'faiz' polemiğine katıldılar. Zeybekçi Başbakan'ın 'faiz isyanına katılıyorum' derken, Şimşek ve Babacan Merkez'in bağımsızlığına dikkat çektiler. Bu açıklamaların üzerine ekonomi yönetiminde bir faiz krizi mi var sorusu akıllara geldi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi bu açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Zeybekçi, Ali Babacan ve Mehmet Şimşek'in açıklamalarını değerlendirdi.

FİKİR AYRILIĞI VAR MI?

Bir gazetecinin, "Bakanlardan Ali Babacan ile Mehmet Şimşek'in Merkez Bankası'nın çalışmalarını eleştirmesini nasıl değerlendiriyorsunuz, fikir ayrılığı mı var?" sorusu üzerine Zeybekci, aynı şeyleri söylediklerini aktardı.

Merkez Bankası'nın bağımsız, özerk bir yapıya sahip olduğunu anımsatan Zeybekci, şunları kaydetti:

"Bu demek değildir ki Merkez Bankası'nın görüşlerine, uygulamalarına katılmak zorunda da değiliz. Şu an Türkiye'de yaşayan hiçbir vatandaş, ekonominin reel aktörü olan hiçbir vatandaş Türkiye'de, işsizliğin artmasıyla ihracatın artmasıyla faizlerin yükselmesiyle yatırımların düşmesiyle büyümenin düşmesiyle millete hesap veren hiçbir siyasi Türkiye'de faizlerin yüksek olmasını Türk ekonomisi için uygun bulmaz. Sayın Babacan ve Şimşek de Türkiye'de faizlerin yüksek olmasını söylemiyor. O yöndeki fikirlerimiz aynıdır. Faizlerin şu andaki seviyesi yüksektir. Reel faiz yüksek. Bugünden bir yıl sonra geleceğe baktığımızda enflasyon beklentimiz eğer yüzde 7'ler seviyesindeyse ve bugünden geleceğe aldığınız tüketici veya ticari kredi yüzde 15'ler seviyesindeyse arada yüzde 7 varsa bu, bir reel faizdir. Reel Faiz çok yüksek bir reel faizdir. Onun için biz, bugün Türkiye tarafından hak edilen bir faiz olduğunu düşünmüyoruz. Türkiye'de üretimi engelleyen, yatırımı engelleyen, büyümeyi engelleyen, tüketimi engelleyen bir yapısı vardı. Onun için bir an önce bu reel faizin gelecekteki enflasyon beklentisi doğrultusunda aşağı gelmesinin uygun olacağına inanıyoruz. Bunun da altını çizerek söylüyoruz ama kanunlar çerçevesinde özerkliği belirlenmiş olan Merkez Bankası'na kimsenin bir şey dediği yoktur."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)