BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriAvrupa finteklerinin yükselişi sona mı erecek?----

Avrupa finteklerinin yükselişi sona mı erecek?

Avrupa finteklerinin yükselişi sona mı erecek?
18 Ekim 2021 - 18:07 www.finansgundem.com

Hollanda’nın girişim sermayesi şirketi Finch Capital tarafından yapılan araştırmaya göre, fintek şirketlerinin çektiği devasa yatırımlar 2022 yılında son bulacak. Şirketlerin değerleri düşerken daha katı düzenlemeler gelecek.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’nın fintek start-up şirketleri yeni nesil bankacılıktan, ödeme sistemlerine birçok alanda 2021 yılında zirveye yerleşti. Şirketler girişim sermayesi fonlarından 28,4 milyar dolar yatırım çekerek rekor kırdı. Ancak Hollanda’nın girişim sermayesi şirketi Finch Capital 2022 yılında Avrupa’nın fintek sektöründe heyecanın azalacağını düşünüyor.

Yakın zamanda yayınlanan bir raporda, yatırım şirketi teknoloji alanında donanımlı çalışan çekme savaşlarının giderek artması, yükselen faiz oranları, halka arzların düşüş göstermesi ve sektöre yönelik düzenleyici hamlelerinin artmasıyla birlikte Avrupa’nın fintek sektöründe büyümenin duracağını belirtti. Business Insider’ın haberine göre Finch Capital Ortağı Radboud Vlaar, “bir noktada müziğin duracağına inanıyoruz” dedi. Açıklamasının devamında, “2020’de şirketlerin korona virüs krizine aşırı tepki vermiş olması muhtemel ancak 2022 için partinin biteceği yönünde sinyaller görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Birçok şirketin gelirlerinin 50 ila 100 kat üzerinde değerlendiğine işaret eden Vlaar, şirketlerin yüksek değerlemelerinin genellikle yatırımcıların gelecekteki büyüme konusunda iyimser olduğunu gösterdiğini söyledi.

Ancak fintek start-up’larının bu beklentileri karşılamasının, yetenek ve artan rekabet karşısında tetiklenen maliyet yükselişiyle engelleneceğini ifade etti. Vlaar, “yetenek savaşları, yükselen maaşlar ve maliyetler, halka arzların beklentileri karşılamaması ve düşük karlılık gibi unsurların değerlemeler üzerinde etkisi olacak” dedi. Devamında “büyük bir yatırım çektiğinizde birçok kişiyi işe almanız gerekiyor, bu kişileri işe alamazsanız büyüme planlarınızı gerçekleştiremezsiniz” açıklamasında bulundu. “Uzaktan çalışma uygulamasında yeni bir iş bulmak kolay olabilir ancak bunun sonucunda çalışanlar daha hızlı iş değiştirebiliyor” diyen Vlaar, “burada bir düzeltme olacak, yeterli sayıda çalışan yok” ifadesini kullandı.

Halka arzlarda düşüş

Bu yıl Avrupa’da toplamda 26 özel amaçlı satın alım şirketi (SPAC) borsalara girerek, 6,6 milyar dolar yatırım çekti. Aynı dönemde ABD’de 433 yeni SPAC şirketi 118 milyar dolar yatırım elde etti. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre ABD’de yükselen sermaye piyasaları birçok fintek şirketinin de halka arzına imkan tanıdı. Ancak en büyük fintek şirketlerinin bulunduğu Avrupa için aynı durum geçerli olmadı.

Bu yıl Avrupa’da dikkat çeken en büyük halka arz para transferi hizmetleri sunan Wise oldu. Vlaar, “50 ila 500 milyon dolar değerleme potasında çok sayıda birleşme ve satın alım görüyoruz ancak bu fiyat sınırının üzerinde aktivite yok” dedi.  Devamında, “yüksek değerlemelere sahip şirketler bu fiyatlarla halka arz konusunda zorlanabilir. Özellikle de kar etmeyen şirketler en büyük zorluğu çekiyor” ifadelerini kullandı.

Düzenleyicilerin baskısı ufukta görünen bir başka tehlike. Yakın zamanda iflas eden ödeme şirketi Wirecard’ın skandalının yankıları sürerken, Avrupa’nın fintek şirketlerini katı düzenlemeler bekliyor.

Havayolu şirketlerinde toparlanma tehdit altında

 

Dev fintek şirketi düzenleyici baskılarına dayanamadı

 

İngiltere'de sosyal medya düzenleme talebi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)