BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriDev fintek şirketi düzenleyici baskılarına dayanamadı----

Dev fintek şirketi düzenleyici baskılarına dayanamadı

Dev fintek şirketi düzenleyici baskılarına dayanamadı
18 Ekim 2021 - 15:08 www.finansgundem.com

Dev fintek şirketi Klarna, düzenleyici baskısı beklentisiyle, İngiltere’de ‘şimdi al sonra öde’ hizmetinde değişiklik yoluna gitti. Hizmetin açıklaması belirginleştirilerek, şirketin ‘kredi’ ve ‘şimdi al’ hizmeti sunduğu belirtildi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dev ödeme trendi ‘şimdi al sonra öde’ (BNPL) hizmetini sunan fintek şirketi Klarna, düzenleyicilerden beklenen baskıların öncesinde İngiltere’de sunduğu hizmette kapsamlı bir değişiklik yaptı. Yakın zamanda gerçekleştirilen bir fonlama turunda değeri 46 milyar dolara yükselen fintek şirketi, BNPL hizmetini kullanacak müşteriler için hizmetin içeriğini belirginleştirecek açıklamalarda bulundu. Buna göre şirketin ödemesi geciken taksitler için ceza ödenmesi gereken ‘kredi’ hizmeti sunduğu belirtildi.

Aynı zamanda alışverişleri birkaç haftalık ya da aylık taksitlere bölme hizmetinin yanı sıra, ‘şimdi öde’ seçeneğinin de bulunduğunun altı çizildi. Şirketin İngiltere’de yaptığı bu değişiklikler, Klarna’nın faaliyet gösterdiği diğer ülkelerde de uygulanıyor. Financial Times’ın haberine göre şirketin diğer vaatleri arasında, “daha güçlü kredi kontrolleri” ve müşterilerin gelir ile harcama verilerini İngiltere’nin açık bankacılık altyapısıyla paylaşma sözü de yer aldı.

Bu şekilde müşterilerin geri ödemeleri gerçekleştirebilecekleri de kanıtlanmış olacak. Şirket altı ay ve üzerindeki ödeme planlarında gecikme ücretlerini de kaldırdı. 17 ülkede 90 milyonun üzerinde müşterisi bulunan şirketin ödeme hizmetlerindeki bu değişim, Klarna’nın düzenleyici baskısına giderek daha fazla maruz kaldığı bir dönemde gerçekleşti. Uzmanlar BNPL hizmetinin genç ya da savunmasız kişilerin ödeyebileceklerinden daha fazla para harcamasına neden olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz yıl aralık ayında İngiltere Reklam Standartları Kurumu, Klarna’nın bazı reklamlarını “insanların ruh halini yükseltmeleri için kredi kullanımına sorumsuzca teşvik ettiği” gerekçesiyle yasakladı. Aynı zamanda tüm BNPL sağlayıcılarının, ödeme sisteminin bir borç türü olduğunu açıkça ifade etmeleri gerektiğini açıkladı. BNPL kullanımı verilerini toplayacak bir sistem bulunmadığı için, insanların hızlı bir şekilde büyük miktarlarda borçlanabileceği ve bunu farklı kredi kurumlarında yapabileceğinden endişeleniliyor.

Klarna İngiltere Başkanı Alex Marsh, “yaygın eleştirilerden bir tanesi bu ürünlerin kullanımının görünürlüğü ve tüketicilerin yüksek miktarda borca girebileceği yönünde oldu” dedi. Devamında, “sektör dönüşürken bu öğretici bir deneyim oldu” ifadesini kullandı. Şubat ayında İngiltere Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) taradından yayınlanan bir raporda, düzenlemelere büyük oranda tabi olmayan BNPL sektörünün FCA kurallarına tabi tutulması gerektiği söylendi. Bu hamlenin aciliyetinin altı çizilirken, tüketicilerin zarar görme riski bulunduğu ifade edildi.

Ancak İngiltere Maliye Bakanlığı tarafından yapılan araştırmanın sonuçları henüz yayınlanmadı. FCA sektörün pandemi döneminde dört kat yükseliş göstererek 2,7 milyar sterline yükseldiğini belirtti. Bu rakam ise İngiltere’nin toplam kredi piyasasının %1’ine denk ve BNPL hizmetini kullanan 5 milyon aktif tüketici var. Bu tüketicilerin dörtte üçü 18 ve 36 yaş arasında ve bir çoğu giyim ve ayakkabı alışverişlerinde hizmeti kullanıyor.

Aynı zamanda BNPL hizmetlerini kullanan ve büyük banka müşterisi olan her 10 kişiden birinin, limit aşımı seviyesinde bulunduğu tespit edildi. Marsh, “raporun ortaya koyduğu verileri inceledik. İngiltere’de şimdiden bankacılık lisansımız var. Düzenlemelere tabi olan ürünleri satma tecrübemiz bulunuyor” dedi. Devamında, “standartları bizim belirlememiz gerekiyor. Şirketimiz müşterilerimizin borçlarını ödemesine bağlı” ifadesini kullandı. Marsh İngiltere’de Klarna’nın batık kredi oranlarının %1’in altında olduğunu söyledi.

Bu rakam ise kredi kartlarının çift haneli oranlarından oldukça düşük. Şirket aynı zamanda geleneksel bankaların ortalamasından daha düşük şikayet alıyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre yaklaşan düzenleme rüzgarına ek olarak Klarna daha yüksek rekabetle de başa çıkmak zorunda. Monzo ve Revolut gibi dijital bankalar yakın bir zamanda müşterilerin kart ödemelerini taksitlendirmesine imkan tanıyacak.

PayPal ise geçtiğimiz yıl İngiltere’de BNPL hizmetini başlatırken, ABD’nin ödeme şirketi Square Avusturalya şirketi Afterpay’i 29 milyar dolara satın aldı. Klarna’nın hızlı büyümesi ve yeni pazarlara giriş yapması da şirketin finansal durumu üzerinde etkili oluyor. Ağustos ayında, şirket yıllık faaliyet zararlarının 111 milyon dolara yükseldiğini ve kredi kayıplarının ikinci çeyrekte iki katın üzerinde arttığını açıkladı. CEO Sebastian Siemiatkowski, şirketin halka arza hazırlandığını söyleyerek, hedefin Londra olduğunun sinyallerini verdi.

'GAMER' yazılımıyla sahadaki veriler artık tek merkezde

 

İngiltere Merkez Bankası'ndan faiz artırım sinyali

 

Bitcoin son 6 ayın rekor seviyesinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)