BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisAvrupa bankaları Wall Street’e yetişecek mi?----

Avrupa bankaları Wall Street’e yetişecek mi?

Avrupa bankaları Wall Street’e yetişecek mi?
22 Ocak 2024 - 16:18 www.finansgundem.com

Son on yıldır düşük performansları ve zayıf hissedar getirileriyle damgasını vuran Avrupa bankalarında yeni umutlar yeşeriyor. Avrupa bankaları bu yıl geri alımlarla hissedarlarını mutlu etmeyi hedefliyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Morgan Stanley’nin bir önceki CEO’su James Gorman 2023 yılı sonlarında Financial Times’daki bir röportajında son 10 yıldır Wall Street bankalarının önemli bir büyüme kaydettiğini ve Avrupalı rakiplerinin geride kaldığını söylemişti. Ancak Gorman UBS, Deutsche Bank ve Barclays gibi bankaların yükselişe geçeceğini de belirtmişti. Ünlü CEO, “Önümüzdeki on yılda makasın bu kadar geniş olacağını düşünmüyorum. Bana kalırsa Avrupalı bankalar için fırsatlar söz konusu” ifadelerine yer vermişti.

FT yazarı Patrick Jenkins’e göre Avrupa bankalarının yeniden derecelendirilmesi için görünüşte temel verilere dair bir katalizör bulunmuyor. Zira Avrupa ekonomisi kötümserliğini koruyor, net faiz oranları zirve yapmış durumda, hem Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) hem de İngiltere Merkez Bankası’nın (ECB) 2024’te bir noktada faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor ve borçların da yükseleceği öngörülüyor. Geçtiğimiz bir veya iki yıl boyunca hakim olan yüksek Faiz oranlarının ekonomiye gecikmeli etkisi hem kurumsal hem de bireysel kredi sahiplerini zor durumda bırakıyor.

Yine de Avrupa bankalarına ilişkin bazı gelişmeler tetikleyici bir unsur olabilir. Bazı analistler banka hissedarları için yeni bir sermaye getirisi çağının başladığını savunuyor. Autonomous Research, ABD bankalarının hissedar ödeme oranlarının (hisse geri alımları ve bilançoların bir yüzdesi olarak hissedarlara ödenen temettüler) Avrupalı rakiplerini geride bıraktığı on yılın ardından, rakamların çok benzer görünmeye başladığına dikkat çekiyor. 2021'den bu yana, Avrupa bankaları tarafından dağıtılan hissedar ödeme oranın yaklaşık yüzde 40'lık tarihi normları aştığı ve şimdilerde yüzde 80'e yaklaşabileceği belirtiliyor.

Avrupalı mevzuat kurumlarının banka hisselerinin sayılarında ilk kez bir azalmaya izin verme istekliliğiyle birleşen daha güçlü bilançolar Avrupa bankalarının temettü ve geri alımlarını 2021’deki 90 milyar euro seviyesinden 2023’te 121 milyar euroya yükseltmesine yardımcı oldu.

Gelecekteki temettülerin genel olarak tarihsel ortalamalarla uyumlu kalması bekleniyor. Ancak genel ödemeler önemli ölçüde hisse geri alımlarıyla tamamlanacak. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu yöntemi ABD’deki kurumsal şirketler vergi avantajlarından yararlanmak için yıllardır aktif olarak kullanıyor.

Jenkins Avrupa bankacılığında hisse geri alımlarının popülerliğindeki düşüklüğü birden fazla sebebe bağlıyor: Avrupalı yatırımcılar gelir hisselerini seviyor, dolayısıyla temettü hisselerini tercih ediyor. 2008’deki Küresel Finans Krizi’nden bu yana Avrupalı mevzuat kurumları bankaların sermaye seviyelerinin istikrarlı bir şekilde artmasına odaklanıyor. Dolayısıyla bankaların bu eğilimi baltalayacak bir hamle yapmasına da sempati duyulmuyor.

Ancak geçen yıl boyunca denetleyici kurumlar öz sermaye taleplerinin hafifletilmesine daha açık hale geldi. Bunun başlıca sebebi 2023 yılı boyunca Euro Bölgesi ve İngiltere bankalarının ABD’deki bölgesel bankacılık krizi ve İsviçre’deki Credit Suisse’in çöküşü sırasında dirençli olduklarını kanıtlamasıydı. Mevcut sermaye seviyelerinin yeterli görülmesiyle mevzuat kurumları cesaretlendi ve toplu hisse geri alımları mümkün hale geldi.

Avrupa’daki özellikle bankacılık sektöründe düşük hisse fiyatları geri alım seçeneğini bankalar için oldukça cazip bir seçenek haline getirdi. Özellikle yatırım ve büyüme fırsatlarının az olduğu ekonomik ortamda hisse geri alımları önemli bir alternatif olarak öne çıktı.

Berenberg analistleri hissedar ödemelerinden elde edilen toplam getirilerin 2024-2025 sermaye getirilerinden önce bile yılda yüzde 14-18 aralığına ulaşabileceğine dikkat çekiyor. Geçen yıl sektör toplam %28 hissedar getirisi elde etmişti.

Jerkins’e göre bu yıl izlenmesi gereken bankaların arasında UBS yer alıyor. Zira bankanın Credit Suisse’i kelepir fiyata satın almasından elde ettiği 29 milyar dolarlık negatif şirket değeri bankanın hissedar ödemelerinin artmasına sebep olabilir. Stockholm merkezli aktivist yatırımcı Cevian Capital, hisse fiyatının üç ila beş yıl içinde iki katına çıkacağı umuduyla kısa süre önce UBS'e 1,2 milyar euroluk bir yatırım yaptı. Geçen yıl hisse fiyatlarındaki toparlanma açısından öne çıkan UniCredit, getirileri en üst düzeye çıkarmak için verimlilik çabalarını sürdürmeye hazırlanıyor. Analistler, ING, HSBC, Lloyds ve büyük İrlanda bankalarının da büyük hissedar ödemeleri yapabileceğini öne sürüyorlar.

Bununla birlikte, Jenkins’e göre hisse senetlerinin yeniden derecelendirme ivmesini kazanabilmesi için sektörün aktivist bir İsveç hedge fonundan daha fazlasını çekmesi gerekiyor. Yıllarca düşük performansı ve merkez bankası sürprizleri tarafından ertelenen Avrupa bankaları ana akım ABD varlık yöneticilerine kaptırdığı varlık yöneticilerini geri kazanması gerekiyor.

2024’ün ilk birkaç haftası geride kaldı. Ancak Avrupa bankaları Gorman’ın aralık ayındaki kehanetini gerçekleştirmeyi düşünmeye meyilli olabilir. 1 Ocak'tan bu yana, adı geçen tüm Avrupa bankaları Morgan Stanley'den daha iyi performans gösterdi. Zira Morgan Stanley hayal kırıklığı yaratan dördüncü çeyrek sonuçları bildirdi. İyi bilançolar korunabilir ve aynı zamanda analistlerin temettü ve geri alım beklentileri karşılanabilirse Jenskins’e göre Avrupa bankaları Gorman'ın gösterdiği hedefe doğru ilerleyebilirler.

Avrupa bankalarına 100 milyar euroluk talih kuşu

 

Avrupa bankaları ‘sonunda’ mevduat faizlerini yükseltiyor

 

Londra borsası boğa piyasası bekliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)