BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAvrupa bankaları ‘sonunda’ mevduat faizlerini yükseltiyor----

Avrupa bankaları ‘sonunda’ mevduat faizlerini yükseltiyor

Avrupa bankaları ‘sonunda’ mevduat faizlerini yükseltiyor
13 Eylül 2023 - 18:14 www.finansgundem.com

Avrupalı bankalar merkez bankalarının faiz artışlarını kredilerine yansıtmakta hızlı davransa da mevduat faizlerini ise adeta unutmuştu. Yoğun baskılar sonucu bankalar müşterilerine ödedikleri faizleri artırmaya başladı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa bankaları nihayet tasarruf sahiplerine daha yüksek mevduat faizleri ödemeye başladı. Bu karar bankaların bilançolarını sıkıştırabilir. Ancak bankalara yönelik düzenleyici kurumlardan ve milletvekillerinden gelen eleştirilerin de azalması bekleniyor.

Bloomberg’ün haberine göre Banco Santender İngiltere’deki müşterileri için mevduat faizlerini %5,2’ye yükseltti. Almanya’nın Deutsche Kreditbank’ı ise mevduatlarındaki düşüşü tersine çevirmek için önerdiği faiz oranını %3,5’e yükseltti. İtalya’nın UniCredit bankası ise Güney Doğu Avrupa’daki tasarruf sahiplerine paralarını bir yıl kilitlemeleri karşılığında olarak %6,7’lik mevduat getirisi sağlamayı teklif ediyor.

Tüm bu hamleler bir arada değerlendirildiğinde Avrupalı bankaların mevduat faizi ortalamalarının da yükseldiği görülüyor.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, bu ay İngiltere parlamentosuna verdiği ifadede tasarruf hesaplarındaki ortalama faizlere ilişkin "Oranlar artıyor ve açıkçası ben buna şaşırmadım. Artması için çok iyi nedenler vardı. Faiz oranı rejimi değiştikçe bir geçiş dönemi oluşmuş olabilir. Eğer bu süreç kalıcı olarak devam ediyor olsaydı büyük sorunlarımız olabilirdi” ifadelerine yer verdi.

BoE ve Avrupa’daki diğer merkez bankaları son yıllarda bölgedeki yüksek enflasyon seviyelerini düşürmeye çalışırken politika faizlerini de önemli ölçüde yükselttiler. Bankalarsa kredi sahiplerinden daha yüksek faiz oranları istemekte hızlı hareket ederken mevduat sahiplerine Faiz ödemekte ise oldukça yavaş davrandı.

Söz konusu tablo düzenleyici kurumların ve siyasilerin tepkisini çekti. Bankaların bu davranışlarıyla kârlarını yükseltmeyi amaçladığı eleştirileri getirildi. Bloomberg haberine göre gerçekten de Avrupa bankalarının net faiz marjları ikinci çeyrekte son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

İngiltere Muhafazakar Parti Milletvekili James Duddridge, “Bankalar için bir miktar marj olacağı kesin ancak bu marj aşırı görünüyor. Bunun kabul edilebilir olduğunu düşünüyor muyuz? Bunun etkileri ne olacak? Sadece tüketiciler için de değil. Şununla yüzleşmemiz gerekiyor: Faiz oranları bu seviyedeyken neden birikimle uğraşalım ki?” ifadelerine yer verdi. Duddridge bankaların mevduat faizlerini artırmakta yavaş kalmasının ülkelerin enflasyonla mücadele hedeflerine de zarar verdiğine dikkat çekti.

Credit Suisse’in Londra binası boşaltılıyor

 

ABD bankalarının 1.2 trilyon dolarlık kumarı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)