BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriArjantin’de kripto devrimi----

Arjantin’de kripto devrimi

Arjantin’de kripto devrimi
29 Haziran 2021 - 17:54 www.finansgundem.com

Son bir yılda popülerliği giderek artan kripto paralar, birçok alanda baskı altında. Ancak Arjantin kripto madenciliğinde düşük enerji maliyetleri ve düzenleyicilerin dikkatinin henüz alana çevrilmemiş olmasıyla liderlik konumuna adım adım ilerliyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz haftalarda Sotheby’de gerçekleştirilen bir dijital açık artırmada 17,1 milyon dolar gelir sağlandı. Satılan eserler arasında “Covid Alien” olarak bilinen dijital eser de bulunuyordu. Eser 11,75 milyon dolara alıcı buldu. Yakın zamanda yayınlanan bir raporda Arjantin geçtiğimiz yıl Bitcoin’den elde edilen karlarda dünyada 21. sıraya yerleşti. Bitcoin’den elde edilen kar ise 200 milyon dolar oldu.

Geçtiğimiz yıl Arjantin’de seçim sürecinde düşürülen elektrik maliyetleri ise kripto madenciliğinde bir patlamaya neden oldu. Kripto para piyasasındaki aşırı seviyelerdeki volatiliteye rağmen, tüm dünyada devam eden bir kripto patlaması var. Piyasa değeri açısından en büyük kripto para Bitcoin yalnızca birkaç ay içinde %550 artarak 60 bin doların üzerine yükseldi.

Rekor seviyenin görülmesinden yalnızca 13 gün sonra ise 35 bin dolara geriledi. Forbes’un haberine göre, Arjantin ekonomisi ise kripto dünyası için bir gelişme zemini sunuyor. On yıllar süren ekonomik zorluklar içinde sıkışıp kalmış olan Arjantin’de alım gücü giderek azalıyor ve birçok kişinin dolara yönelmesine neden oluyor. El Economista’nın haberine göre Arjantin’in finansal sisteminde toplamda 130 milyar dolar bulunuyor.

Bu rakam ise dünyadaki fiziki dolar stokunun yaklaşık %8’ini temsil ediyor. Arjantin’de yastık altında bulunan dolar miktarı ise 175 milyar dolar. Kripto paralar da hükümetin para birimini kontrol altına alma çabalarıyla getirilen kısıtlamalar nedeniyle, daha uygun olanaklar sağladığı için pesoları dolara çevirmek için bir yöntem olarak kullanılıyor.

Bahsi geçen işlemler 2019 yılının sonunda 200 bin dolardan, geçtiğimiz yıl 600 bin dolar seviyesine ulaştı. Yeni bir seçim kampanyası yaklaşırken, ülkede ekonomik planlarla ilgili tartışmalar devam ediyor. Arjantin’in Ekonomi Bakanı Martin Guzmán ise düşük enerji fiyatlarının seçimi kazanmanın bir yolu olduğunu düşünüyor. Bu seçim vaadi ise kripto madencileri için bir cennet oluşturuyor.

Bitfarms borsalarda işlem gören bir Bitcoin madencilik şirketi. Şirket yakın zamanda Arjantin’deki operasyonlarını 60 megawatt’tan 210’a çıkaracağını açıkladı ve yapılan açıklamada bu hamlenin yaklaşık 650 milyon dolarlık gelir artışı sağlayacağı söylendi. Aynı açıklamada Bitfarms Kanada’da gerçekleştirilen madenciliğin maliyetin 2020’nin dördüncü çeyreğinde 7,500 dolar seviyesinde olduğunu söyledi.

Ancak bu maliyet Arjantin’de 4,125 dolar seviyesinde. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre elektrik enerjisi madencilik maliyetlerinin yaklaşık %75’ini oluşturuyor bu nedenle madenciler elektrik maliyetlerini peso ile karşılayarak madencilikten elde ettikleri Bitcoin ve Ethereum’ları dolara çeviriyor.

Arjantin’de şimdiden 20 kripto çiftliği bulunuyor ve bunlardan bazıları soğutma maliyetlerini düşürmek için Patagonya’daki soğuk havadan faydalanıyor. Şimdilerde Arjantin’in kripto dünyasında oldukça fazla gelişme var. Aynı zamanda bu aktiviteler çoğunlukla “radara yakalanmaktan” da kurtuldu. Arjantin’in bir kez daha lider olma fırsatı doğdu.

Altının kilogramı 496 bin 500 liraya yükseldi

 

Binance krizinden kripto yatırımcıları nasıl etkilenecek?

 

Volatiliteyle ilgili bilmediğiniz 2 gerçek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)