BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAdı bile yetti! Fiyatlar yüzde 25 düştü----

Adı bile yetti! Fiyatlar yüzde 25 düştü

Adı bile yetti! Fiyatlar yüzde 25 düştü
09 Şubat 2019 - 08:58 www.finansgundem.com

Belediyelerin ‘tanzim satış’ işine gireceğinin açıklanması ile sebze meyve fiyatları düştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “sebze ve meyve fiyatlarına ayar çekme kararı aldık” diyerek, “tanzim satış sistemi”ne yeşil ışık yakmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da tanzim satış mağazalarına ilişkin, “Önümüzdeki hafta ilk etapta İstanbul’da 50, Ankara’da 30’dan fazla noktada, hakiki değerinde olacak şekilde süreci başlatacağız” yönündeki açıklaması, gözleri, tanzim satış sistemine çevirdi. Tanzim satış sisteminin adının piyasada konulmasının ardından kısa sürede fiyatlarda yüzde 25’lere varan indirim görüldü.

Belediyeler kuracak

Uygulama, gelecek hafta Ankara ve İstanbul’da başlayacak. Belediyeler, üreticiden doğrudan satın aldıkları gıda ürünlerini düşük kârla satacak. Gelecek haftadan itibaren belediyelerin belirledikleri noktalarda tanzim satış yerleri kurulacak. Üretici hallerinden satın alınan meyve ve sebzeler düşük kârla kurulacak noktalarda satılacak. Böylece komisyoncular ve aracılar devre dışı kalacak. Tanzim satış noktaları ilk etapta Ankara ve İstanbul Büyükşehir belediyeleri tarafından uygulanmaya başlanacak. Satış noktalarında özellikle fiyat regülasyona ihtiyaç duyulan sebze meyvelere öncelik verilecek. Hangi ürünlerin, nerelerde satılacağını büyükşehir belediyeleri duyuracak.

‘Maliyetleri düşürüyoruz’

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli İzmir’de çiftçilerle buluştu. Pakdemirli burada şöyle konuştu:
“Dövizin fırlamasından tarım etkilendi, girdi maliyetleri arttı. Biz de dedik ki ‘Fiyatları nasıl geri çekeriz?’ Tarım Kredi Kooperatifimizle konuştuk. Onlar da kar gözetmeksizin, çiftçimizi, köylümüzü rahatlatmak için her türlü emeği koydular. Olabildiğince zarar noktasına getirmeden gübrede, yemde indirim yaptılar.”

Marketler tarladan mal alamayacak

TBMM, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç, hal yasası hayata geçtiğinde, büyük zincir marketlerin hal sistemine dahil olacağını ve tarladan mal alamayacağını belirtti. Kılıç, “Çiftçi ürününü düşük fiyattan satmaya mecbur bırakılıyor. Piyasayı elinde tutan bu fırsatçılar, üreticileri ve tarla sahiplerini gübre, tohum ve ilaç desteği ile önceden tekelleri altına alıyor. Sistemini bu şekilde kuran büyük tüccar ve zincir marketler, üreticileri kendilerine mahkum bırakıyor. Bu sisteme giremeyen üreticiler de işçi bulmakta zorlandıkları için ürünlerini ucuza satmak zorunda kalıyorlar” diye konuştu.

‘Seyirci kalamayız’

Tarladaki ürünün, sadece zincir marketler ve tüccarlar aracılığıyla değil aynı zamanda komisyoncular üzerinden de tüketiciye ulaştırıldığına işaret eden Kılıç, “Komisyoncular, aldıkları ürünü yasalara aykırı olarak yüzde 8 karla başka komisyonculara satıyor. Ürün el değiştirdikçe fiyat da artıyor. Mevcut sistemde üreticiler, perakende satışını elinde tutan zincir marketler, büyük tüccarlar ve komisyoncuların insafına kalmış durumda. Buna seyirci kalamayız” dedi. (Milliyet)

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ09 Şubat 2019 22:36

    BİRİLERİ ÇIKIP VATANDAŞTA PARA YİYECEK AGIZ YOK ELİNDEN PARAYI ALIR YERİM DİYOR BU DURUMDA DEVLET VARLIGINI GÖSTERİP BENDE SENİN O PARAYI GIRTLAGINDAN SÖKER ALIRIM DEMELİ.

  • kerim09 Şubat 2019 21:41

    TANSAS NEREDE BILEN VAR MI.OLDU MU

  • Metin09 Şubat 2019 20:58

    Üretici ürettiği üründen para kazanmıyor...aracı ve tefeci götürüyor...ama bindiği dalı kesiyor...

  • zülfikar09 Şubat 2019 16:11

    daha yeni pazardan geldim.bir bağ soğan 5 tl 1bir kıvırcık 5 tl üfürmeyelim.

  • Sallama 09 Şubat 2019 21:47

    Sen Pazara uçakla gidiyorsun anlaşıldı . Hiç olmazsa itiraf et biletin de business değil mi ?

  • mete09 Şubat 2019 14:55

    hep amerikanın oyunu ahahahah. üç sene önce domates 25 kuruştu ülkeyi batırdılar.

  • alibaba09 Şubat 2019 22:44

    sen  2001 krizini görmedin galiba görmüş olsaydın şükrederdin, İnsafsız para hırsı olan vicdansızları görmezden gelerek boş boş konuşyuorsun yalan konuşuyorsun devlet başkanımı soğan domates ekecek sana millet olarak bencilleştik kısa zamanda köşeyi parayı kapma derdine düştük menfaatçi olduk acaba suç bu durumda iken  hükümettemi tembelleşen hazıryiyici halktamı bu gidişat iyi değil doyumsuzluk açlık bu milletin büyük bir kusuru olmuş bu aç milleti dünyada hiçbir lider doyuramaz sen zalım amerikayı bu zamana kadar öğrenemediysen böyle boş boş konuşursun düşmanını bile göremeyen aciz bir umutsuz vakasın vessalamm...

  • Misafir 09 Şubat 2019 14:20

    Doğuda ulaşım sorunu var mart ayında fiyatlar tekrar yukarı çıkar

  • dd09 Şubat 2019 13:16

    SERADA 5000 TL. MANAVDA 20.000 TL BİBER. SENİN İÇİN BU FİAT NORMAL GALİBA. SELİM BEY.....

  • Kamil09 Şubat 2019 12:39

    İthal edilen tarım ürünlerine bakın. Hep bizim kendimize yettiğimiz zamanlarda ürettiklerimiz. Tarım politikaları yeniden düzenlenmeli, çiftçi ekime özendirilmeli ve yerli tohuma geçilmeli. Biz bize yetecek duruma gelmeden işimiz zor

  • baturayersin09 Şubat 2019 12:26

    BELEDİYE ÖNCE KENDİ İŞİNİ YAPSIN İSTANBULDA BİNALAR KAÇAK SOKAK ARALARIN DA KAÇAK RUHSATSIZ İŞYERİLER KOMYONLARIN BİRİ GİRİYOR ÇIKIYOR SANAYİ SİTESİ GİBİ KARTALDAKİ DURUMU GÖRÜYORUZ İNSANLAR HİÇ URUNA ÖLÜYOR 

  • Selim09 Şubat 2019 10:45

    Tarımı bitirme politikası. Esnaf kepenk kapatacak.. sen aracıları bitirmeye çalış

  • Talip 09 Şubat 2019 09:24

    Bırakın yalanları halimiz ortada....

  • Kerim09 Şubat 2019 09:16

    Günaydınlar