BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAB'den Güricistan'a özür----

AB'den Güricistan'a özür

AB'den Güricistan'a özür
24 Mayıs 2024 - 17:46 www.finansgundem.com

Gürcistan'da "Rus yasası" olarak da adlandırılan "yabancı etki yasası" ile ilgili gerginlik devam ederken, AB'nin genişlemeden sorumlu komiseri, Gürcistan başbakanı tarafından ölümle tehdit etmekle suçlanınca özür dilemek zorunda kaldı.

Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze perşembe günü sosyal medya sayfasından yaptığı uzun bir paylaşımda, Avrupa Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olivér Várhelyi'nin Gürcistan'daki gergin durum ile Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun kısa süre önce vurulması arasında paralellik kurması üzerine ikili arasında uzun bir telefon görüşmesi gerçekleştiğini iddia etti.

Kobakhidze'nin iddiasına göre Várhelyi "Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun başına gelenlere bakın, çok dikkatli olmalısınız" dedi.

Euronews'de yer alan habere göre, Kobakhidze'nin paylaşımında doğrudan adı geçmese de Várhelyi hemen bir yanıt yayınlayarak 'niyetinin yanlış anlaşıldığını' iddia etti ve kendisinin söz konusu isimsiz Avrupa Birliği (AB) yetkilisi olduğunu söyledi.

Várhelyi, perşembe günü yaptığı açıklamada "Telefon konuşmamın belli bir bölümünün bağlamından koparılmasından duyduğum üzüntüyü ifade etmek isterim" dedi.

"Telefon görüşmem sırasında, zaten kırılgan olan durumun daha da alevlendirilmemesinin önemi konusunda başbakanın dikkatini çekme ihtiyacı hissettim" diyen AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi "Bu bağlamda, Slovakya'da meydana gelen son trajik olay, Avrupa'da bile böylesine yüksek düzeyde kutuplaşmanın bir toplumu nereye götürebileceğine dair bir örnek ve referans olarak gösterildi" dedi.

Slovakya başbakanı, Handlová'daki bir hükümet toplantısının ardından düzenlenen suikast girişiminde beş el ateş edilerek vurulmuştu. Kabine üyeleri de dahil olmak üzere pek çok kişi bu suikast girişiminden Slovakya'da giderek artan siyasi kutuplaşmayı sorumlu tuttu.

'Küresel Savaş Partisi komplonun parçası'

Geçtiğimiz hafta parlamentoda kabul edildikten sonra Gürcistan'da büyük protestolara yol açan tartışmalı "yabancı etkisi" yasasını desteklediği için eleştirilen Kobakhidze, Fico'ya yönelik saldırının "Küresel Savaş Partisi" olarak tanımladığı sözde bir uluslararası müdahaleci komplonun parçası olduğunu iddia etti. 

Kobakhidze ve diğer Gürcü Rüyası partisi yetkilileri, 2008'de Rusya'nın Gürcistan'ı işgaliyle başlayan süreçte, çeşitli popüler komplo teorilerinden yararlanan bu esrarengiz dünya çapındaki partiyi ülkesinde karışıklık çıkarmakla suçladı.

Kobakhidze ve diğer parti üyeleri böyle bir partinin varlığına dair hiçbir zaman güvenilir bir kanıt sunmamış olsalar da, bu terim yerli politikacıları ve Avrupa Komisyonu, ABD Dışişleri Bakanlığı ve İsviçre bankaları da dahil olmak üzere Gürcü Rüyası'na muhalif olarak görülen yabancı kurumları işaret etmek için kullanıldı.

"Yabancı etkisi" yasasını eleştirenler bu yasayı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından muhalif sesleri daha da susturmak için yaygın bir şekilde kullanılan Rusya'daki benzer bir yasaya benzetiyor.

Várhelyi kullandığı sözler nedeniyle ilk kez özür dilemek zorunda kalmıyor. Şubat 2023'te AP milletvekilleri, Várhelyi'nin bir genel kurul oturumu sırasında mikrofonun açık unutulduğu bir andan kendilerinden "aptallar" olarak bahsetmesinin ardından istifasını istemişti.

Várhelyi olayın ardından yaptığı açıklamada "yanlış anlaşılma" olarak nitelendirdiği bu durumdan üzüntü duyduğunu belirterek yorumlarının "bağlamından koparıldığını" ifade etti.

Geçtiğimiz ekim ayında Várhelyi, İsrail-Hamas savaşının ilk günlerinde Filistinli yetkililere yapılan "tüm ödemelerin" askıya alındığını tek başına ve yanıltıcı bir şekilde açıkladıktan sonra bir kez daha eleştirilere hedef oldu. Bu durum 73 milletvekilinden oluşan partiler üstü bir koalisyonun bir kez daha istifasını talep etmesine yol açtı.

ABD'den Gürcistan'a "vize" yaptırımı

 

Gürcistan Cumhurbaşkanı tartışmalı yasayı veto etti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)