BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakBirden fazla evi olan kişilerde kafa karıştıran vergi soruları----

Birden fazla evi olan kişilerde kafa karıştıran vergi soruları

Birden fazla evi olan kişilerde kafa karıştıran vergi soruları
24 Mayıs 2024 - 08:19 www.finansgundem.com

Vergi reformu taslağı yasalaşırsa evini satan veya kiraya veren kişilerin vergi yükü artacak. Gayrimenkul sektör temsilcileri, vergi artışlarının yol açacağı olası karmaşaları önlemeye yönelik uyarı ve önerilerde bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in çalışmalarını yürüttüğü vergi reformu taslağına göre, evini kiraya verenler, evini satanlar, ev alanlar ve birden fazla konutu olanların ödeyeceği vergilerde ciddi artışlar olacak. Vergi artışı birden fazla evi olanlara yeni vergilerin getirilmesi, diğer alım-satım ve kira gelirlerinde ise muafiyet ve istisnaların kaldırılması yoluyla yapılacak.

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre vergi reformu taslağıyla ilgili çalışmalara katılan gayrimenkul sektör temsilcileri, vergi artışlarının yol açacağı olası karmaşaları önlemeye yönelik uyarı ve önerilerde bulundu. Birden fazla evi olanlara getirilmesi düşünülen vergilerde adaleti sağlamanın çok zor olacağına dikkat çeken gayrimenkulcüler, “Konutta sadece sayı esas alınırsa 1 evi olup evinin değeri de örneğin 50 milyon lira olan fakir sayılıp ‘ikinci konut vergisi’ alınmayacak. Buna karşılık 2 evi olup da 2 evinin toplam değeri 4-5 milyon lira olanlar zengin kabul edilip ikinci evden ilave vergi alınacak” dedi.

Değerli Konut Vergisi’nde yaşanan sorunların sonradan kısmen giderildiğini belirten gayrimenkulcüler, iki verginin birlikte ele alınması gerektiğini belirtti.

Tapu harcı yüzde 0.5 olsun

Taslağa göre, evini 5’inci yıldan sonra satanlardan da değer artışı üzerinden vergi alınacak ve satışlarda ekspertizlerin belirleyeceği gerçek değerler esas alınacak. Halen konut satışlarında alıcıdan yüzde 2, satıcıdan yüzde 2 olmak üzere toplam yüzde 4 tapu harcı alındığına işaret eden gayrimenkul temsilcileri, “Harç, yüzde 0.5+0.5 olmak üzere toplamda yüzde 1’e indirilirse kayıt dışılık önlenebilir” önerisinde bulundu.

Konut açığı artar fiyatlar fırlar

Gayrimenkul sahiplerine getirilmek istenen yeni vergi yükleriyle konutun alternatif yatırım aracı olmaktan çıkacağı, bunun da konuta olan talebin daha da düşmesine, konut üretiminin azalmasına, ilerleyen yıllarda konut açığının artmasına ve konut fiyatlarının aşırı yükselmesine yol açabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Ayrıca yeni konut inşaatlarının yavaşlamasıyla istihdamın gerileyeceğine, ekonominin yavaşlayacağına yönelik kaygılar da arttı. Bununla birlikte vergi yükünün talebi azaltmasıyla konut fiyatlarının düşeceği, bu sayede kiracıların ev alma imkanının artabileceği yönünde görüşler de ifade ediliyor.

Bakan Şimşek'ten vergi muafiyeti açıklaması: Çalışma tamamlandı

 

Evini satacaklara, birden fazla evi olanlara vergi yolda

 

Vergi kaçağıyla mücadelede yeni dönem: İhbar ikramiyesi ödenecek

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.24 Mayıs 2024 11:32

    VERGİLER ÖDRME GÜCÜNÜ AŞMAMALIDIR HALİFE ÖMER YÜKSEK VERGİ İSTENEN KİŞİ TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ UNUTULMASIN