BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarABD’deki bankacılık krizi kriptoyu nasıl etkiler?----

ABD’deki bankacılık krizi kriptoyu nasıl etkiler?

ABD’deki bankacılık krizi kriptoyu nasıl etkiler?
13 Mart 2023 - 18:04 www.finansgundem.com

SVB, Silvergate ve en son Signature Bank’in iflası kripto dünyası için de ciddi soru işaretleri oluşturuyor. Uzmanlar kripto dostu bankaların denklemden çıkmasıyla dijital varlıklardaki likitliğin zarar görebileceğini belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto sektörüne en yakın olan iki bankadan birisi ve teknoloji girişimlerinin en büyük bankası bir haftadan kısa bir süre içerisinde iflas etti. Kripto para birimi fiyatları, ABD’deki federal makamların iki bankadaki mevduat sahiplerine de güvence sağlamak için adım atmasının ardından gün içerisinde yükselişe geçti. Ancak gelişmeler sabitcoin piyasasında istikrarsızlığa yol açıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre kripto sektörünün merkezi bankalarından olarak kabul edilen Silvergate Capital, çarşamba günü yaptığı açıklamada, operasyonları sona erdireceğini ve bankasını tasfiye edeceğini söyledi. Start-up firmaları için en büyük banka olan Silicon Valley Bank ise çarşamba günü bilançosunu desteklemek için 2,25 milyar dolar fon toplaması gerektiğini açıkladı ve ardından mevduat sahiplerinin 42 milyar dolardan fazla para çekmesine maruz kaldı. Banka cuma günü iflas etti.

Silvergate’ten çok daha büyük olan ve yine kriptoyu odağına alan Signature Bank de pazar günü itibariyle bankacılık düzenleyicisi kuruluşların kontrolüne geçti.

Signature ve Silvergate, kripto şirketleri için iki ana bankası konumundaydı. Kripto dostu risk sermayesi fonları ve bazı dijital varlık firmaları da dahil olmak üzere ABD'deki tüm start-up şirketlerinin neredeyse yarısı, Silicon Valley Benk’te nakit tutuyordu.

ABD federal hükümeti, SVB ve Signature mevduat sahiplerinin tüm mevduatları garanti altına almak için pazar günü devreye girdi. Gelişmenin ardından kripto piyasalarına güven aşılandı ve küçük bir ralli başladı. Bitcoin ve Ether son 24 saatte %10’un üzerinde yükseldi.

CNBC’nin haberine göre girişim sermayesi firması Castle Island’ın ortağı Nic Carter'a göre, ABD yönetiminin her iki bankayı da durdurmaya istekli olması, sıkılaştırmak yerine likidite sağlama moduna geri döndüğünü gösteriyor. Carter’a göre gevşek para politikasının tarihsel olarak kripto para birimleri ve diğer spekülatif varlık sınıfları için bir nimet olabilir.

Ancak istikrarsızlık ortamı, sabitcoin’lerdeki kırılganlığı bir kez daha gözler önüne serdi. Zira söz konusu varlıklar belirsiz piyasa ortamlarında yatırımcıların kripto varlıklarını dolar gibi belirli reel varlıkların fiyatına sabitleyebilmesi amacını güdüyordu. Bununla birlikte olağandışı finansal koşullarda sabitcoin’ler sabitlendikleri değerlerin altına düşebilir olduğunu gösterdi.

İstikrarsız ‘sabit’ coinler

Sabitcoin’lere ilişkin tartışmalar geçtiğimiz mayıs ayında TerraUSD’nin çöküşüyle birlikte gün yüzüne çıktı. Düzenleyici kuruluşlarsa son birkaç haftadır bu varlıklarla ilgili düzenlemelere odaklanıyorlardı. Binance’in dolara sabitli kripto varlığı BUSD’den büyük miktardaki çıkışlar dikkat çekiyordu. Coin’i ihraç eden firma olan Paxos’a yönelik New York düzenleyici kuruluşlarının ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun baskısı düşüşlerin temel sebebiydi.

Hafta sonu ise sektöre olan güven SVB kriziyle bir kez daha kırıldı. Başka bir sabitcoin birimi USDC’nin ve coin’i ihraç eden kripto firması Circle’ın SVB’ye 3,3 milyar dolar yatırdığını itiraf etmesinin ardından dolara endeksli olması gereken sabitcoin’in fiyatı 87 sentin altına kadar geriledi. Dijital varlıklar ekosisteminde, Circle uzun zamandır en önemli isimlerden biri olarak kabul ediliyor. Firma önemli isimlerle olan yakın bağlantısından ve geleneksel finans dünyasından destek alıyor. BlackRock ve Fidelity gibi yatırımcılardan 850 milyon dolar fon toplayan firma uzun zamandır halka açılmayı planladığını belirtiyor.

Kısmen USDC tarafından desteklenen bir başka popüler dolar sabitlenmiş sanal para birimi olan DAI, cumartesi günü 90 sent kadar düşük bir seviyede işlem gördü. Hem Coinbase hem de Binance, USDC'den dolara dönüşümleri geçici olarak duraklattı.

Cumartesi günü, bazı yatırımcılar USDC ve DAI'larını, piyasa değeri 72 milyar dolardan fazla olan dünyanın en büyük stablecoin'i olan tether ile değiştirmeye başladılar. Tether'in ihraç eden şirket SVB'ye herhangi bir yatırımlarının olmadığını açıkladı. Yatırımcıların güvenli liman taleplerinden dolayı sabitcoin 1 dolarlık hacimle işlem görüyor. Ancak Tether’in ticari uygulamaları ve rezerv durumu da soru işaretleri barındırıyor.

ABD makamlarınca SVB mevduat sahiplerinin varlıklarına ulaşabileceğinin açıklanmasının ardından Carter USDC’nin yeniden dolara eşit seviyeye ulaşmasını beklediğini açıkladı

En Bitcoin dostu iki banka

Bankaların ABD hükümeti eline geçmesiyle 422 milyar dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en büyük kripto para birimi olan Bitcoin büyük bir zarar görebilir.

Silvergate Exchange Network (SEN) ve Signature Bank’in Signet platformu, kripto müşterilerinin temel teklifleri göz önünde bulundurduğu gerçek zamanlı ödeme platformlarıydı. Her iki platform da müşterilerine kendi anlık ödeme hizmetleri aracılığıyla haftanın yedi günü, günde 24 saat ödeme yapmalarına izin veriyordu.

Carter diğer bankaların SEN ve Signet’in yokluğuyla birlikte oluşturulacak boşluğu doldurmasını ümit ettiğini belirtiyor. Kripto uzmanı, “Bitcoin likiditesi ve kripto likiditesi genel olarak bir miktar bozulacak. Zira Signet ve SEN, kripto firmaların hafta sonu fiat para birimlerine ulaşması için anahtar niteliğindeydi” ifadelerine yer verdi.

Carter, "Şu anda kripto firmaları için çok az seçenek var ve yeni bankalar devreye girene kadar sektörün eli kolu bağlı kalacak" dedi.

 

'Start-up’ların imdadına OpenAI CEO’su yetişiyor

 

Teknoloji hisselerinde ralli bitse de o segment yükselişini sürdürecek

 

SVB’de Lehman Brothers izi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)