BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisSVB’de Lehman Brothers izi----

SVB’de Lehman Brothers izi

SVB’de Lehman Brothers izi
13 Mart 2023 - 15:55 www.finansgundem.com

Finans dünyası SVB’nin iflasıyla çalkalanıyor. Kötü yönetimle suçlanan skandal bankanın başındaki isimlerden biri ise Lehman Brothers geçmişi ile dikkat çekiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Silicon Valley Bank’in (SVB) iflası geçtiğimiz hafta küresel ekonomi gündemine bomba gibi düştü. Fox Business’ın haberinde dikkat çekilen bir ayrıntı ise bankanın iflasıyla ile ilgili başka soruları da gündeme getirdi.

Haberde SVB İdari İşler Direktörü (CAO) Joseph Gentile’ın 2008’de iflas eden finans devi Lehman Brothers’ın üst düzey yöneticilerinden biri olduğuna dikkat çekildi. Gentile, SVB'ye CAO olarak katılmadan önce Lehman Brothers'ın Global Yatırım Bankası'nda Mali İşler Direktörü olarak çalışmış. Gentile, Lehman’dan 2007 yılında yani firma 2008’de iflas etmeden bir yıl önce ayrılmış.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Lehman Brothers’ın iflası 2008 Küresel Finans Krizi’nin ikonik anlarından biri olarak biliniyor. Finans devinin iflasıyla birlikte oluşan şok dalgası tüm küresel piyasalarda etkilerini hissettirmişti. Bankaların zayıf kredi standartları ABD’deki mortgage balonunun patlamasıyla birlikte ayyuka çıkmıştı. Bu süreçte birçok ünlü finans kuruluşu iflas etmiş, JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley gibi birçok Finans devi de ‘iflas etmek için fazla büyük olduğu’ gerekçesiyle devlet eliyle kurtarılmıştı.

SVB CAO’sunun Lehman Brothers geçmişi bankanın iflas etmesinin ardından bir kez daha sosyal medyanın gündemi oldu. Fox haberinde Twitter kullanıcılarının Gentile’a ve SVB’nin iflasına yönelik, “Bunu da toparlayamazsın”, “Gerçekten inanılır gibi değil”, “Şimdi her şey mantıklı gelmeye başladı!’ gibi ifadelerine dikkat çekildi.

Geçtiğimiz hafta SVB artan zararını gerekçe göstererek 1,25 milyar dolarlık hisse satışıyla sermaye artırımına gideceğini açıklamış ve ardından bankanın hisseleri yatırımcıların iflas korkusuyla birlikte %60’tan fazla düşmüştü. Hisse senetlerinin sert düşüşüyle birlikte ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu'nun (FDIC) SVB'nin kontrolünü ele geçirmişti.

FDIC verilerine göre, SVB’nin 2022 yılı sonunda toplam aktifleri 209 milyar dolardı ve ilk 20 Amerikan ticari bankası arasında yer alıyordu. Banka 2008’den beridir ABD’de kapanan en büyük ikinci banka olma unvanını da taşıyor.

Lehman Brothers’ın çöküşüne dair kötü anılarsa hâlâ akıllarda. Çöküşü sırasında Lehman, dünya çapında 25.000 çalışanı ile Amerika Birleşik Devletleri'ndeki dördüncü en büyük yatırım bankasıydı. 639 milyar dolarlık varlığı ve 613 milyar dolarlık borcu vardı.

Ünlü yatırımcı Kevin O’Leary SVB’nin iflasının nedeni olarak kötü yönetimi gösteriyor. O’Leary konuyla ilgili açıklamasında yatırımcılara, “Bankalar her zaman zayıf yönetim veya yönetim hataları nedeniyle kendilerini havaya uçururlar. Bu hep olur. Bu nedenle, sadece portföy varlıkları açısından değil, aynı zamanda kurumsal açıdan da çeşitlendirmeye de ihtiyacınız vardır” uyarısında bulundu.

 

Goldman Sachs: Banka hisselerindeki düşüş satın alınabilir

 

BaFin, SVB'nın Almanya şubesi için moratoryum ilan etti

 

SVB iflasının Euro Bölgesi'ne etkisi

 

SVB'nin iflası yatırımcılar için ne anlama geliyor?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)