BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisABD’de 190’a yakın banka için iflas uyarısı----

ABD’de 190’a yakın banka için iflas uyarısı

ABD’de 190’a yakın banka için iflas uyarısı
05 Mayıs 2023 - 11:34 www.finansgundem.com

Amerikan bankacılık tarihinin en büyük ikinci banka iflasına sahne olan banka krizi daha ciddi bir noktaya varabilir. Yapılan son bir araştırma 186 Amerikan bankasının batma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösterdi.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Mart ayından bu yana üç Amerikan bankası iflas etti ve birisi de iflasın eşiğinde. USA Today’in haberine göre uzmanlar ABD’nin yakında bir iflas dalgasıyla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz günlerde First Republic Bank’in çöküşüyle birlikte ABD tarihinin en büyük ikinci banka iflası gerçekleşmiş oldu. Üstelik San Francisco merkezli yerel banka PacWest de yolun sonuna yaklaşıyor. Financial Times’ın konuyla ilgili paylaştığı bir habere göre Banka hisse senetlerindeki yüzde 50’lik düşüşün ardından satış seçeneğini değerlendiriyor.

USA Today’in haberine göre mart ayındaki Silicon Valley Bank ve Signature Bank’in iflasının ardından yapılan bir araştırma ABD bankacılık sisteminde 186 bankanın risk altında olduğunu gösterdi. Bu bankalarda sigortasız mevduatların yarısı bile fonlarını geri çekmeye karar verirse iflas riski ciddi bir şekilde ortaya çıkıyor. Bahsi geçen sigortasız mevduatların sahipleri bankaların iflas etmesi durumunda mevduatlarının bir kısmını kaybetme riski altında olan kişiler. Bu sebeple bankalarda görülebilecek olası bir mevduat kaçışı sırasında öncelikle bu isimlerin mevduatlarını çekmesi bekleniyor.

ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu’nun (FDIC) tüketiciler için sigortalı mevduat limiti ise 250 bin dolar.

Amerikan bölgesel bankaları neden iflas ediyor?

Bölgesel bankaların iflas etmesi öncelikli olarak ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif faiz artışlarından kaynaklanıyor. Zira enflasyonu düşürmek amacıyla hızla yükseltilerin politika faizleri ABD Hazinesi tahvillerinin ve mortgage destekli menkul kıymetler varlıklarının değerini aşındırdı. Söz konusu varlıklar bankaların sıklıkla güvenli nakit deposu olarak kullandığı alanlardır.

Çoğu tahvil, faiz oranları düştüğünde cazip hale gelen, talebi ve tahvilin fiyatını artıran sabit bir Faiz oranı öder. Öte yandan, faiz oranları yükselirse, yatırımcılar artık bir tahvil tarafından ödenen daha düşük sabit faiz oranını tercih etmez ve böylece tahvilin de fiyatı düşürecektir.

Birçok banka, mevduatın bol olduğu, ancak kredi talebinin ve getirilerinin zayıf olduğu pandemi döneminde tahvil varlıklarını artırdı. Bankaların önemli bir kısmı için bu gerçekleşmemiş kayıplar kağıt üzerinde kalacak ve bilançolarda görünmeyecek. Ancak St. Louis FED verilerine likidite veya başka nedenlerden dolayı bazı bankalar reel kayıplarla karşı karşıya kalabilir.

Social Science Reseach Network’ün yayınladığı son araştırmaya göre ekonomistler 186 bankanın risk altında olduğunu belirten araştırmaya ilişkin yorumlarında, “Bankaların varlık değerlerindeki son düşüşler ABD bankacılık sisteminin sigortasız mevduat sahiplerinin kaçışına karşı kırılganlığını önemli ölçüde artırdı” ifadelerine yer verdi.

Elbette bu karamsar senaryo ABD hükümetinin hiçbir şey yapmaması halinde gerçekleşecek. Ekonomistler araştırmaya ilişkin raporda, “Hesaplamalarımız bu bankaların kesinlikle başka bir hükümet müdahalesi veya sermaye desteği olmadan risk altında olduğunu göstermektedir” diyor.

Silicon Valley Bank nasıl batmıştı?

Teknoloji bankası olarak bilinen Silicon Valley Bank varlıklarının çoğunu ABD devlet tahvillerinde tutuyordu. FED’in faiz artışlarının ardındansa bankanın tahvil varlıklarının piyasa değeri ciddi biçimde düştü. Zira faiz oranları yükseldiğinde, bir tahvil tarafından ödenen düşük sabit faiz oranı artık yatırımcılar için cazip görünmüyordu.

Bankanın müşteri portföyünün başında yer alan teknoloji girişimlerinin nakit ihtiyacının artmasıyla birlikte SVB’deki mevduat çıkışları hızlandı ve banka tahvillerini satmak zorunda kaldı.

Buna ek olarak, SVB’nin sigortasız fonlaman da orantısız bir paya sahipti. ABD bankalarının sadece yüzde 1’i yüksek sigortasız kaldıraçlara sahip konumda. 

Araştırma raporunda, “Kayıpların ve sigortasız kaldıraçların birleşimi sonucu oluşan endişeler SVB’nin sigortasız mevduat sahiplerini kaçırdı” denildi.

Ekonomistler bu tür mevduat kaçışlarının sigortalı mevduat sahipleri için dahi sorun oluşturabileceği konusunda uyarıyor. Zira FDIC’nin mevduat sigorta fonu gerçekleşen kayıplarla birlikte zayıflarsa kurum 250 bin dolar veya daha az olan sigortalı mevduatların ödemesinde dahi zorlanabilir.

Fed'in bankalara kredi desteğinde gerileme

 

ABD’deki üç batık bankanın ortak özelliği: KPMG

 

Bankacılık endişeleri resesyon endişelerini akla getiriyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)