BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisABD tahvil faizlerindeki artış ne anlama geliyor?----

ABD tahvil faizlerindeki artış ne anlama geliyor?

ABD tahvil faizlerindeki artış ne anlama geliyor?
25 Nisan 2022 - 18:26 www.finansgundem.com

ABD’de 10 yıllık tahvillerin getiri oranları %3’e dayandı. Uzmanlar oranlardaki söz konusu artışların mortgage ödemelerinden hisse senetlerin piyasalarına kadar birçok alanda etkisi olabileceğine dikkat çekiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri, 2018'in sonlarından beri görülmeyen sembolik bir seviye olan %3'e yaklaşıyor. Finansal analistler bunun bireylerin finansal yaşantılarına çeşitli şekillerde nasıl etkileyebileceğini açıkladı.

Geçen hafta, 10 yıllık tahvil getirileri %2,94'e ulaşarak son üç yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Yıla yaklaşık %1,6 getiriyle başlayan 10 yıllık tahviller için bu aynı zamanda son 10 yılın en sert yükselişini ifade ediyor. CNBC’nin haberine göre söz konusu oranlar bireylerin mortgage ödemelerinden kredi faiz oranlarına kadar kriter niteliği taşıdığı için büyük önem arz ediyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Rusya-Ukrayna savaşıyla küresel çapta yükselen enflasyon tüketici talebine zarar verebileceği ve ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceği endişelerine yol açtı. Buna ek olarak ABD Merkez Bankası’nın yükselen fiyatlar karşısında faizleri hızlı bir şekilde artırma ve bütçesini daraltma planı ekonominin resesyona sürüklemesi endişelerini de beraberinde getiriyor.

Sonuç olarak, yatırımcılar tahvilleri satıyorlar, bu da tahvil yatırımlarının yapısı gereği getiri ve talep ters ilişkiye sahip olduğu için tahvil getirilerini daha da yükseltiyor. CNBC’nin haberinde 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil faizlerinin bireylerin finansındaki yeri tartışılıyor.

Krediler ve mortgage ödemeleri

Artan getirilerin önemli bir sonucu, tüketici kredileri ve mortgage gibi borçlanma maliyetlerinin artmasıdır.

Schroders’in Yatırım Stratejisti Whitney Sweeney 10 yıllık tahvillerde daha yüksek bir getiri oranının üniversite öğrenim kredileri üzerindeki etkisine dikkat çekti. Sweeney’e göre, ABD’de önümüzdeki sömestr için federal kredi alan öğrenciler faiz artışlarının etkilerini hissedecekler.

Stratejist ayrıca mortgage oranlarının da 10 yıllık tahvillerle birlikte hareket etme eğiliminde olduğuna dikkat çekti. Sweeney, “Yılın başından bu yana halihazırda mortgage oranlarında önemli bir artışa şahit olduk” ifadelerine yer verdi.

Tahviller

ING’nin Tahvil Oranları Kıdemli Stratejisti Antoine Bouvet, hükümet borcu üzerindeki yüksek Faiz oranlarının aynı zamanda sabit gelir menkul kıymetler varlıkları için yüksek getiriler anlamına geldiğini söyledi.

Bouvet, “Bu aynı zamanda emeklilik fonlarının gelecekteki emekli maaşlarını ödemesi için yatırım yapmakta daha az zorluk çekeceği anlamına geliyor” dedi.

Kıdemli stratejist yüksek tahvil faizleri nedeniyle borsa yatırımlarında daha fazla borç tutma eğiliminde olan şirketlere sahip sektörler için daha zorlu bir ortam yaratacağını söyledi. Bouvet yüksek miktarda borçların teknoloji şirketleriyle ilişkilendirilen bir durum olduğunu ve sektörde son dönemde görülen düşüşlerin de bu sürecin bir parçası niteliği taşıdığını söyledi.

Benzer şekilde, Sweeney, getiriler sıfıra yakın olduğunda, yatırımcıların getiri elde etmek için hisse senetleri gibi daha riskli varlıklara yatırım yapmaktan başka seçeneği olmadığını belirtti.

Ancak 10 yıllık ABD Hazinesi getirisinin %3'e yaklaşmasıyla hem nakdin hem de tahvillerin "çok fazla risk almadan daha fazla getiri alınan daha cazip alternatifler" haline geldiğini söyledi. Sweeney, özellikle daha kısa vadeli tahvillerin, faiz artırımlarını halihazırda fiyatlandığı için, daha cazip bir yatırım olarak görünebileceğini söyledi.

Hisse senetleri

Wells Fargo Kıdemli Makro Stratejisti Zach Griffiths, hisse senetlerine yatırım yaparken, şirketlerin gelecekteki nakit akışları için daha yüksek tahvil getirilerin ne anlama geleceğini anlamanın önemli olduğunu söyledi.

Griffiths hisse senetlerini değerlemenin bir yolunun da şirketin üretmesi beklenen serbest nakit akışı seviyesini ileriye yansıtmak olduğunu söyledi. Bu yöntem ABD Hazinesi getirileri tarafından yönlendirilen bir faiz oranı türü olan iskonto oranı kullanılarak yapılır. Mevcut nakit akışı seviyesine geri dönmek, bir şirket için içsel bir değer ortaya çıkarır.

Makro stratejist açıklamasında, "Gelecekteki nakit akışlarını bugüne indirgemek için kullanılan oran düşük olduğunda, söz konusu nakit akışlarının bugünkü değeri (yani şirketin içsel değeri), paranın zaman değeri nedeniyle oranların yüksek olduğu zamandan daha yüksektir" ifadelerine yer verdi.

Bununla birlikte, Griffiths, hisse senetlerinin yüksek enflasyon, jeopolitik gerilimler ve FED’in para politikası konusunda daha şahin bir tonunun benimsemesi gibi birçok belirsizliğe dayanmayı başardığını söyledi.

Griffiths ayrıca, 10 yıllık Hazine getirisindeki %3'lük bir getirinin, mevcut orandan çok fazla bir artışı temsil etmeyeceğine dikkat çekerek bu oranın "psikolojik bir seviye" olduğunu vurguladı. Stratejist, Wells Fargo’nun 10 yıllık tahvil getirilerinde yılı %3'ün üzerinde bitirmesini öngördüğünü açıkladı. Griffiths, %3,5 veya %3,75'e seviyelerine ulaşma ihtimalini de göz ardı etmediklerini, ancak bunun bankanın "temel senaryosu" olmadığını söyledi.

Savunma sanayii hisselerinde sert yükseliş

 

Fed'in faiz artırımı Türkiye'yi nasıl etkileyecek

 

Avrupa bankalarının ikramiyeleri Wall Street’le yarışıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)