Ana SayfaRöportajlarYeşilada: Türk bankaları dünyanın en iyisi ---

Yeşilada: Türk bankaları dünyanın en iyisi

4 / 8
Yeşilada: Türk bankaları dünyanın en iyisi
07 Mayıs 2014 - 13:11 www.finansgundem.com

İŞ GÜCÜ VERİMLİLİĞİ ARTIRILMALI, TASARRUF TEŞVİK EDİLMELİ

*İç talep gelecek 10 yılı ne ölçüde belirleyecek? Yoksa ihracata yönelik büyüme mi hakim olacak?

Atilla Yeşilada: İç talep beraberinde ithalat getiriyor. Ya da iç talebi Türkiye’de yapılan üretimle karşılasak dahi bu üretimi yapmak için gerekli sermaye mallarını dışarıdan alıyoruz. Dolayısıyla iç talepte büyüyemiyorsun. Bizim hiç sermaye kaynaklarımız yok. Dolayısıyla bizimki ihracata dayalı bir model. Ama ihracata dayalı bir model dendiğinde de insanların çoğu bunu makine, fabrika ve üretim hattı olarak görüyor. Turizm’de bir ihracattır. Turizm, lojistik, sağlık ve boru hatlarına yönelik bir ihracat stratejisi de ihracattır ve bence çok daha başarılı olacaktır. Ama biz bunu nasıl yapacağımızı hala bilemiyoruz açıkçası.

Teorik olarak yapacağımız, bir, iş gücü verimliliğini artırmak. İki, bir şekilde tasarrufları teşvik edeceksin. Üçüncüsü tüketimi, özellikle ithal mal ve hizmet tüketimini caydırıcı tedbirler alacaksın. Bunları söylemek basit. Ancak bunları somut olarak yapmaya kalktığınızda o kadar da basit olmadığı görülüyor. Ama şunları tavsiye edebiliriz; birincisi, bizde emek piyasası reformu lazım. Yani işçilik maliyetlerini hızla düşürülmesi lazım. İkincisi, bu özel emeklilik reformu fevkalade başarılı başlangıçtı ama yetmez. Türkiye’de her türlü tasarrufu teşvik edilmesi için tüm tasarruf vergilerinin kaldırılması lazım. Mevduatta neden stopaj var anlamış değilim. Üçüncüsü bu BDDK’nın koyduğu makroihtiyati tedbirler dediğimiz kredi kartı taksit sınırlandırılmasını sonuna kadar destekliyorum. Hatta çok daha fazlasına ihtiyaç var. Ben hatta kredi kartı harcamalarına vergi dahi koyarım. Fakat bunlar da pratik değil. Bakın toplum üretebileceği gelirden daha fazlasını harcıyorsa, devlet buna bir çare bulmak zorunda.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster