Ana SayfaRöportajlarYeşilada: Türk bankaları dünyanın en iyisi ---

Yeşilada: Türk bankaları dünyanın en iyisi

2 / 8
Yeşilada: Türk bankaları dünyanın en iyisi
07 Mayıs 2014 - 13:11 www.finansgundem.com

BENİM ASIL İŞİM YABANCILARLA TÜRKİYE ARASINDA  KÖPRÜ OLMAK

Finansgundem.com: Sizin ekonomist yönünüz kadar, çok ilginç bir hayat trafiğimiz var. Biraz anlatır mısınız?

Atilla Yeşilada: Ben üçüncü yaşamımdayım. İlk yaşamımda Amerika’da ekonomi öğretmeniydim. 1990 yılına kadar asistan ve misafir hoca olarak çeşitli üniversitelerde ders verdim. Sonra sıkıldım ve ekonomide pek başarılı olamadığıma karar verdim. 1990 yılında Türkiye’ye döndüm ve Global Menkul Değerler’de ikinci Araştırma Müdürü olarak işe başladım. 11 yıl boyunca da Türkiye’de o zamanın önde gelen bütün aracı kurumlarının araştırma müdürlüğünü yaptım. Ben ve o dönemde aktif bulunan birkaç kişi İstanbul borsasına ve para piyasalarına yabancı yatırımcının gelmesinde çok kritik bir rol oynadık. Çünkü İngilizce araştırma yazdık. Bizden önce bu yoktu ve araştırmanın olmadığı yere de yabancı yatırımcı gelemiyordu açıkçası. Bence Türkiye’de aracı kurumlar 2001 yılına kadar altın dönemlerini yaşadılar ve ondan sonra da aracı kurum diye bir şey kalmadı. Ticari bankaların yönettiği yatırım kuruluşları da başarılı olamazlar. İki kurum mantalite olarak birbirinden çok farklıdır.

Ben 2001 krizine birkaç ay kala o mesleği bıraktım. Çünkü açıkçası sigortalarım yanmıştı. Size şöyle söyleyeyim, 1997 yılıydı, galiba Noel’di, uçakta yalnız başıma uçuyorum ve pasaportuma baktım, o sene sırf 17 kere Londra’ya gitmişim. Hollanda ve Amerika’yı saymıyorum. Bu 11 yıl sonra bende geri dönülmez bir acı bıraktı ve vazgeçtim.

2001 yılında televizyon yaşamım başladı. İlk olarak CNBC-E  televizyonunda sabah anchor’u olarak işe başladım. Sonra atıldım oradan. Bu da 10 yıllık bir televizyon kariyeri başlattı. Bu süre içinde Habertürk ve Skytürk’ten iki kere atıldım. En son Cem TV’deydim; onlar beni atamayacak kadar nazik insanlardı ama ben bir kapris krizi yapıp ayrılmaya karar verince onlar da ‘geri dön’ demediler. O da benim fiilen televizyon kariyerimin sonu oldu.

Ama TV benim için hep bir hobiydi. Benim asıl işim yabancılarla Türkiye arasında bir köprü olmaktı. Şu anda Türkiye’de hiçbir banka ya da aracı kurumda benim yabancı müşteri portföyüm yok. Ben 150 civarında yabancı kurumsal müşteriye fon, şirket, aracı kurum hizmeti veriyorum. 30 kadar da Türk şirketi portföyümüz var. Bizim hisse senedi veya kur önerisi vermemiz söz konusu değil. Biz Türkiye’nin siyasi, ekonomik ve finansal ortamını anlatıyoruz. Ve elden geldiği kadarı ile de müşterilerin sorularına cevap veriyoruz. İşte 24 yılın sonunda buradayım.

Bu arada 30 yıllık evliyim. Ve hala çılgın gibi eşime aşığım. Bir tane oğlumuz var ve şu anda

New York’ta doktor olmakla meşgul. Onun dışında da üç tane kedimiz var.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster