Ana SayfaPara PiyasaFaiz kararı TL'yi güçlendirecek---

Faiz kararı TL'yi güçlendirecek

4 / 5
Faiz kararı TL'yi güçlendirecek
20 Ekim 2016 - 14:17 www.finansgundem.com

Reel Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Merkez Bankası'nın duruma göre sadeleştirme politikasına ara verebileceğini belirterek, "Kurda bir miktar gevşeme görülmesi ise Merkez’in elini tekrar rahatlatır." dedi.

Araştırma Uzmanı Enver Erkan Foreks'e yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın bugün faizle ilgili olarak teoriye uyan bir karar aldığını ifade ederek, "Haliye piyasaların memnuniyetle karşılayacağı bir karar." diye konuştu.

Erkan, şunları söyledi:

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim PPK toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Piyasanın baz senaryosu gecelik borç verme faizinde 25 baz puan indirim yolunda olsa da, geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Danışmanı Yiğit Bulut’un bu ayın pas geçilebileceğine dair yorumu sonrasında piyasa biraz daha 'faizlerin sabit bırakılması' senaryosuna kaymıştı. Son dönemde kur tarafında oluşan oynaklığın da bu kararın alınmasında rol oynamış olması çok kuvvetli bir argümandır.

Son birkaç aylık Merkez Bankası yönlendirmesi ve büyümenin desteklenmesine olan ihtiyaç aslında faiz indirimlerinin devam etmesi yönündeki beklentileri beslese de, kurun oynaklığının rahatsız edici noktalara gelmesi sonrasında, piyasa koşulları göz önünde bulundurularak faiz indirimlerine bir ay ara verildiği görülmektedir. Merkez Bankası’nın politika açıklamasında şu ibare dikkat çekmekte: 

'Döviz kuru ve diğer maliyet unsurlarındaki gelişmeler enflasyon görünümündeki iyileşmeyi sınırlamakta ve para politikasındaki temkinli duruşun korunmasını gerektirmektedir. Bu değerlendirmeler çerçevesinde Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir. Kurul, para politikasında sadeleşme sürecindeki bir sonraki adımın yönü ve zamanlamasının verilere göre şekilleneceğini belirtmiştir.'

Kurun olumsuz etkisinin belirgin bir şekilde dile getirildiği bu açıklama ile Merkez Bankası’nın faiz indirimine ara vermesi aksiyonunu biraraya getirdiğimiz zaman kur tarafındaki oynaklığın karar üzerindeki etkisi arasında biraz daha bağlantı kurabilir hale geliyoruz. Karar TRY finansal varlıklarının verdiği reaksiyon da bu görüşü destekler nitelikte. Özellikle yansımaları tahvil faizleri tarafında görmekteyiz. 10 yıllık tahvil faizinde son birkaç gündür görülen yükseliş de yerini anlamlı bir geri çekilmeye bırakmıştır. Bu çerçevede 10 yıllık tahvil faizinde kararın alındığı ilk saat içinde %1,4’lük geri çekilme meydana geldi ve faiz %9,77 seviyesine düştü. 

Merkez Bankası’nın bu kararı, kur oynaklığı devam ederse faiz indirimlerinin de bir süre rafa kalkmasına neden olabilir. Bu çerçevede, en çok ihtimal kazanan opsiyon faizlerin yılsonuna kadar aynı seviyede bırakılması olacaktır. Hem jeopolitik ve siyasi faktörlerin kırılganlık oluşturucu etkisi, hem de başta ABD olmak üzere küresel bazda belirsizlikler TRY finansal varlıkları üzerinde uzun sürede baskı oluşturabilirdi. Özellikle Fed’in ne zaman bir faiz artırımı yapacağı ve 2017’ye nasıl bir politika duruşu ile gireceği de önemli.

Önceki yorumlarımızda TCMB’nin faiz indirimlerine devam etmesinin ve devam edeceğinin beklenmesinin TRY üzerinde dayanma gücünü azaltan faktörlerden birisi olduğu üzerinde durmuştuk. Bu nedenden dolayı da TRY, USD’ye karşı akran para birimlerine göre zayıf bir performans sergilemişti. Faiz kararından sonra TRY’nin verdiği reaksiyon çerçevesinde kurun kısa dönem için nefes almasına imkan veren bir ortam oluşmuştur. Merkez Bankası da duruma göre sadeleştirme politikasına ara verebilir. Kurda bir miktar gevşeme görülmesi ise Merkez’in elini tekrar rahatlatır. Teoriye uyan bir karar aldı, haliye piyasaların memnuniyetle karşılayacağı bir karar. "

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster