Ana SayfaPara PiyasaFaiz kararı TL'yi güçlendirecek---

Faiz kararı TL'yi güçlendirecek

2 / 5
Faiz kararı TL'yi güçlendirecek
20 Ekim 2016 - 14:17 www.finansgundem.com

TCMB mola verdi

Merakla beklenen Ekim ayı PPK toplantısı açıklandı. TCMB yedi aydır gerçekleştirdiği faiz indirimlerine ara verdi ve marjinal fonlama maliyeti olarak da bilinen koridorun üst bandını %8.25 oranında sabit bıraktı. Aslında bu kararı hafta içi siyaset tarafından gelen açıklamalar ile birlikte değerlendirdiğimizde sürpriz olarak nitelememekteyiz. Zaten piyasa beklentisinin bu şekilde evrilmesi 3.1140 seviyesi ile tarihi zirvesini gören dolar kuru TCMB öncesi 3.07 seviyelerine kadar gevşemişti. Merkez bankasının yapmış olduğu açıklamalarda ise;

Son dönemde açıklanan verilerin ve yılın üçüncü çeyreğine yönelik göstergelerin iktisadi faaliyetlerin ivme kaybettiğini belirtiyor. Bu durumda zaten piyasalarda adına sürpriz değil. 3. Çeyrekte bir hayli düşük bir büyüme beklentisi zaten piyasalarda mevcut. 

Asıl dikkat çekici cümle ise para politikasında sadeleşme sürecindeki bir sonraki adımın yönü ve zamanlamasının verilere göre şekilleneceğinin belirtilmesi. Yani bankanın hala faiz indirimi için fırsat kolladığını görüyoruz. Bunun için en önemli konu TL’de görülen değer kaybının kabul edilebilir sınırlar içerisinde kalması gerektiği… Önümüzdeki dönemde TL’nin izin verdiği ölçüde parasal sadeleşme adına faiz indirimleri devam edebilir. Fakat FED beklentileri ile küresel ölçekte güçlenen ABD doları TCMB’nin elini bağlayacak önemli bir unsur. Hatırlatmak gerekirse Aralık ayında FED’in faiz artırım olasılığı %70’e yakın bir oranda bulunuyor. 

Kısa vadeli etki bakımından TCMB’nin faiz indirimine ara vermesi TL adına pozitif. Zaten bu fiyatlamayı da kararın ardından 3.07 seviyelerinden 3.05 seviyelerine kadar gevşeme ile gördük. Fakat yıl içerisinde asıl belirleyici etkinin FED beklentileri olacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla TCMB etkisi sonucu kısa vadede pozitif bir etki oluşsa bile TL’de kırılganlığın sürme ihtimali bulunuyor. 

Eren Can Ümüt / Maksa Yatırım

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster