Ana SayfaPara PiyasaUzmanlar faiz kararını nasıl değerlendirdi---

Uzmanlar faiz kararını nasıl değerlendirdi

8 / 9
Uzmanlar faiz kararını nasıl değerlendirdi
24 Nisan 2014 - 14:40 www.finansgundem.com

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, TCMB'nin "sıkı duruş"un enflasyonda belirgin iyileşme gözlenene kadar korunacağını belirttiğini hatırlattı. "Belirgin bir iyileşmeyi" kendilerinin mayıs ayında enflasyonun zirve yapmasını takiben üç veri göstergesi olarak değerlendirdiklerini anlatan Yılmaz, "Bu da haziran, temmuz ve ağustos enflasyon verilerinin açıklanmasını takiben eylül ayı PPK’da ilk faiz indiriminin gündeme gelebileceğine işaret etmekte" dedi.

Enflasyonun en güçlü tetikleyicisi döviz kuru olduğu için TCMB'nin kurun gücünü korumasını tercih ettiğini vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Avronun güçlü seyri ihracat için avantaj sunuyor. Buna ek olarak ithalat tarafında da Çin’de üretici fiyat enflasyonunun negatif bölgede (deflasyon) seyrediyor olması ve Çin renminbisindeki değer kaybı da ithalat şartları için olumlu. Bu nedenle Türkiye’nin dış dengesini düzeltmek için daha fazla kur şokuna ihtiyacı bulunmuyor. Gerekli şok Fed’in kesinti sürecinde geçen sene kendiliğinden gerçekleşmiş oldu.

Önümüzdeki dönemde Türk ihracatçısının yurt dışı piyasalarda rekabet gücünü koruyabilmesi için enflasyonun düşürülmesi gerekli. Çünkü yüksek enflasyon yurt içinde fiyatların artmasına neden olup ihracatçıların rekabet gücünü olumsuz etkilemekte. Bu nedenle güçlü ve oynaklığı azalmış Türk lirası enflasyonun düşmesini sağlayarak ihracatçılarımızın yurtdışı piyasalarda rekabet gücünü korumasına yardımcı olacaktır."

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster