Ana SayfaPara PiyasaUzmanlar faiz kararını nasıl değerlendirdi---

Uzmanlar faiz kararını nasıl değerlendirdi

7 / 9
Uzmanlar faiz kararını nasıl değerlendirdi
24 Nisan 2014 - 14:40 www.finansgundem.com

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, TCMB'nin PPK toplantısında politika faizinde ve faiz koridorunun parametrelerinde değişikliğe gitmediğini hatırlatarak, kararların piyasa ve kendi beklentilerine paralel olduğunu kaydetti.

Değişen tek faizin yüzde 13,5 seviyesine indirilen geç likidite penceresi faiz oranı olduğunu anımsatan Bürümcekçi, bu indiriminin ise fazla bir anlamı bulunmadığını ifade etti.

Bürümcekçi, para politikası duruşuna ilişkin mesaj cümlesinin korunduğuna dikkati çekerek, şunları aktardı:

"Kurul, ocakta PPK'da alınan karar sonrasında oluşan para politikası duruşunun yukarı yönlü risklerin orta vadeli enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerini sınırladığı değerlendirmesini aynen korudu. Kurulun temel ekonomik büyüklüklere ilişkin değerlendirmelerinde ufak değişiklikler vardı. 'Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları yavaşlamaya devam etmektedir' denilirken, daha önce sermaye akımlarının zayıflığına yapılan vurgunun kaldırılması dikkati çekmekte.

Öte yandan Kurul enflasyona ilişkin, talep bileşenlerinin mevcut görünümü altında 2014'te toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını sınırlayacağını ve bu süreçte enflasyon beklentileri ile fiyatlama davranışlarının yakından izleneceğini vurguladı. Daha önce hazirana kadar yükselişin devam edeceği ifadesi kullanılıyordu. Son durumda ise enflasyonun yönüne ilişkin net bir tercih belirtilmemiş oluyor."

Yerel seçimler sonrası likidite politikasındaki gevşemenin gecelik faizleri düşürdüğü ve TL'deki değerlenme baskısını azalttığına işaret eden Bürümcekçi, TCMB'nin yüksek faiz ortamını yumuşatma yolundaki adımları nisan ayının ilk günlerinden itibaren atmaya başladığını dile getirdi.

Bürümcekçi, PPK'da sıkı duruşun korunacağı mesajının tekrarlanmasını olumlu ancak mevcut dengeleri değiştirmeyecek bir gelişme olarak okuduklarını belirterek, "Kısa vadede TL’nin seyri açısından likidite politikası duruşunun nasıl şekilleneceği ve günlük döviz satım ihalelerine mayıs ayındaki PPK’ya kadar hangi miktarlarla devam edileceği önemli olacaktır" dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster