Ana SayfaRöportajlarHitachi Avrupa CEO'su Finans Gündem'e konuştu---

Hitachi Avrupa CEO'su Finans Gündem'e konuştu

5 / 6
Hitachi Avrupa CEO'su Finans Gündem'e konuştu
06 Mart 2014 - 09:36 www.finansgundem.com

NÜKLEER ENERJİ ALANINDA TÜRKİYE ÇOK İLGİNÇ BİR PAZAR”

-Türkiye’deki nükleer santral projelerine neden katılamadınız? Bir röportajınızda bunun stratejik sorunlardan kaynaklandığını söylüyorsunuz. Bunu biraz açar mısınız?

Klaus Dieter Rennert:  Belki 6-7 yıl önce –GE ile beraber girdiğimiz bir ortak girişim vardı. Bununla biz hem teknolojilerimizi birleştirdik, hem de satış faaliyetlerimizi birleştirdik ve aslında iki tane ‘devret-işlet’ ortaya çıktı. Bir tanesi Japonya’da, diğer işletme de dünyanın geri kalanıyla ilgili. Bu iki işletme de işle ilgili kararlarını kendi alma özelliklerine sahip kısmen. Hatırlayacaksınız birkaç sene evvel Japonya’da deprem oldu; Fukuşima’da çok önemli bir hasar ortaya çıktı. Biz hem hükümete hem de bu tesislerin işletmecisine söz verdik; “Mutlaka bu hasarın yönetilebilir hale gelmesi için elimizden gelen her şeyi yapacağız ve destek vereceğiz” diye…

Yani dolayısıyla şu anda orayla çalıştığımız ve Japonya’yla ilgilendiğimiz için kapasite konusunda bazı kısıtlamalar var. Biz genel olarak pazarlara baktık ve değerlendirmesini yaptık. Litvanya’da bir nükleer santral yapmak üzere anlaşmaya varıldı ama hükümetle görüşme aşamasındayız. İngiltere’de Horizon firmasını satın aldık, nükleer enerji santrallerinin geliştirilmesi için.

Aslında sorunuza dönecek olursak, Türkiye’de olmamasına dair bir herhangi bir sebep yok. Çünkü nükleer enerji alanında Türkiye çok ilginç bir pazar bizim için. Yani belki biz bundan sonraki bir tesise dahil olacağız. Ama sonuçta bu tip kararları verirken hem kapasitenize bakmanız ve kısıtlamaları dikkate almanız gerekiyor, hem de bir takım yetkinliklere bakmanız gerekiyor. Yani başka bir deyişle bir nükleer santral yaparken tek başınıza yapmıyorsunuz. Mutlaka sizin de tedarikçileriniz oluyor. Biz de şu anda Türkiye’deki şirketlerin niteliklerini çıkarmak, kalifikasyonlarını anlama aşamasındayız.

Aslında burada sizin göndermede bulunduğunuz Almanya’daki nükleer enerjiyle ilgili durum. Yani Alman hükümeti, Fukuşima’dan sonra nükleer enerjiden tamamen çıkmaya karar verdi. Dolayısıyla Batı Avrupa için herhangi bir gelişme veya girme stratejimiz yok. Ama bunun Türkiye ile hiçbir alakası yok.

İngiltere’deki yapılacak olan nükleer santral için Türkiye’den alım yapılması ciddi biçimde düşünülüyor. Hatta test siparişleri veriliyor şu anda.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster