Ana SayfaGündemGedikli: Güçlü dolara göre hesap yapan yanılır---

Gedikli: Güçlü dolara göre hesap yapan yanılır

4 / 5
Gedikli: Güçlü dolara göre hesap yapan yanılır
13 Mart 2017 - 15:04 www.finansgundem.com

-FED'in vereceği faiz kararı. Merkez Bankası kararlarını etkiler mi? PPK toplantısında nasıl bir karar çıkar?

-FED'in faiz artırımı piyasada fiyattandı. Bunun Türkiye ekonomisine getireceği olumsuz bir şey yok. Varmış gibi yazılıp çizilmesi yanlış bir olay. Türkiye ekonomisiyle ilgili "enflasyon çift haneli oldu, faizler yükseldi" diye hemen olumsuz senaryoları yazanlar nisandan itibaren avuçlarını yalayacaklar. Öyle bir şey yok. Eğilimler enflasyonda aşağı yönlü olacak. Türkiye ekonomisindeki bazı geçici gelişmelerin kalıcı olarak yansıtılmasını doğru bulmuyorum. Enflasyon yılsonuna doğru gerileyecek. İnşallah yılı tek haneli rakamlarda bitireceğiz. Kurların da faizlerin de öyle olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki sürece biraz daha uzun vadede bakarsak, Türkiye ekonomisiyle ilgili risklerin daha da azalacağı bir süreç yaşayacağız. Türkiye'nin önü açık. Enflasyonda kur etkisi dediğimiz maliyet bazlı bir artış var. Burada faiz artırmak işe yaramaz. Faiz artırımı olumsuz etki yapar. Bir de faiz maliyeti bindirirseniz, son derece yanlış olur. Zaten Merkez Bankası'nın bu anlamda devreye soktuğu, belli bir dengeyi sağladığı önemli başka araçlar var. Enflasyona kur üzerinden gelecek maliyet bazlı bir baskı olacağını düşünmüyorum. Kur etkisi de geçici olduğu için, kur etkisi bir defalık etkidir. Ondan sonra etki kaybolur, aşağı yönlü bir etkisi olacak. 

-Parasal sıkılaştırmanın devam etmesi büyümeyi olumsuz etkiler mi? 

-Kurdaki dalgalanmayı azalttığı için orada herkes kararlarım daha net veriyor. Zaten oraya oynadılar. Kurda dalgalanma aşırıysa, oynaklıklar varsa, burada mutlaka spekülasyon ve manipülasyon da vardır. Speküle edenler, manipüle edenler, tüketici ve yatırımcı kararlarını vermesin diye bunu yaptılar. Kurlarda bu tedbirler sonucunda oynaklık azaltılırsa, yatırımların hızlanacağını, tüketim kararlarının daha hızlı alınacağını düşünüyorum. 

“İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ, TÜRKİYE'NİN FARKI" 

Kredi Garanti Fonu'nun etkili kullanılması yönünde atılan adımları önemli bulduğunu söyleyen Bülent Gedikli, şu anki yönetimin başarılı bir performans ortaya koyup, yeni bir açılım yarattığını vurguladı. Şimdiden 80 milyar TL’lik bir hacme ulaşıldığını söyleyen Gedikli, neredeyse 250 milyar TL’lik kredi hacminin üçte biri gibi bir noktaya gelindiğini ifade etti. Böyle bir dönemde istihdam seferberliği başlatılması, bunun da muhataplar tarafından benimsenip, büyük bir hamleye dönmesini çok önemsediğini açıklayan Gedikli şunları kaydetti: “"Özel sektör tarafından benimsenen istihdam seferberliğinin son derece başarılı olacağına inanıyorum. Büyük sineni yaratacak. Bu Türkiye'nin farkı. Yeni mekanizmaları yeni tedbirleri devreye sokarak devam edeceğimiz için bu seferberliğin başarılı olacağını, yeni açılımlarla devam edeceğini düşünüyorum.”

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster