Ana SayfaPara PiyasaTürkiye finansal yatırımcılar için çok cazip---

Türkiye finansal yatırımcılar için çok cazip

4 / 7
Türkiye finansal yatırımcılar için çok cazip
05 Eylül 2018 - 11:39 www.finansgundem.com

'TİCARET SAVAŞLARI SATIN ALMALARI ARTIRACAK'

Odin Yöneticisi Berk Şener, dünyada son 20-30 yıldır satın alma ve birleşme trendi olduğunu, Türkiye’de AB ile müzakerelerin başladığı dönemde 70 milyar dolarlık işlemler olduğunu hatırlatıyor. Türkiye’nin o dönem kuvvetli bir hikâyesi olduğunu hatırlatan Şener şöyle devam ediyor: “Yapısal reformlara hız verilmişti, şirketlerin performansı iyiydi. Global trend de fazla paranın olduğu bir dönemdi. Türkiye’nin yanı sıra birçok gelişmekte olan ülkeye ilgi yüksekti. Bizim gibi kurumların Türkiye’nin hikâyesini anlatması kolaydı. Şimdi ise hem para arzı azaldı hem de rekabet ettiğimiz ülkelerin sayısı arttı. Bir de dünya genelinde farklı politikalar izleniyor.”

Şirket olarak sektörlere baktıklarında, bir sonraki adımı öngörmeleri gerektiğini belirten Şener, örnek olarak Alman endüstri devlerinden ThyssenKrupp’un, çelik işini Hindistanlı Tata ile birleştirme kararı almasını veriyor. “Bu birleşme Türk demir-çelik sektöründeki şirketleri nasıl etkileyecek? Onlar da arayışlara girer mi? Bunlara bakmamız gerekiyor” diyor.

Şener’e göre, ABD ve Çin arasında başlayan ticaret savaşları önümüzdeki dönemde şirket birleşme ve satın almalarını yakından ilgilendirecek. Örneğin, ABD’nin uyguladığı kotanın etkilerini azaltmak isteyen Çinli şirketler farklı ülkelerde yatırımlar yapabilecek.

Diğer yandan, hem Türk şirketleri için hem de diğer ülkelerdeki şirketler için dünyanın farklı yerlerinde üretim tesislerinin olması önemli bir hale gelmiş durumda. Bu hem şirketlerin globalleşme vizyonlarıyla hem de korumacı politikalara karşı bir önlem olarak firmaların gündeminde.

Berk Şener, Türkiye’de bir birleşme ve satın alma işleminin ortalamasının 50 milyon dolar olduğu bilgisini veriyor. U.N. Ro-Ro ve Denizbank gibi işlemler bu yılki rakamları yukarı çıkarmış durumda.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster