Ana SayfaGündemBRIC sorgulanıyor---

BRIC sorgulanıyor

3 / 4
BRIC sorgulanıyor
02 Mayıs 2019 - 10:11 www.finansgundem.com

ÇİN’E ‘GELİŞEN ÜLKE’ DEMEK GÜLÜNÇ 

O’Neill’den ilginç bir fikir daha...

Goldman Sachs'ın eski kıdemli ekonomisti O’Neill Çin konusunda ilginç bir fikir ortaya atarak artık Çin’i gelişen ülke olarak değerlendirmenin "gülünç” olduğunu söylüyor. Jim O’Neill Çin tüketicilerinin yükselişinin küresel ekonominin bütünü üzerinde büyük bir etkisi olduğunu ve Amerika’nın da bu büyümeden faydalanabileceğini belirtti. Çin’in gelişen bir ekonomi olarak değerlendirilmesini neden “gülünç” bulduğu konusunda şöyle bir örnek verdi: “Çin ekonomisi yüzde 6’nın üzerinde büyüyor, bunun küresel ekonomi üzerinde etkisi Almanya’nın yüzde 18 büyümesine eş değer bir noktada. Nasıl hala gelişen bir ekonomi olarak bahsedilebilir?” 

Gelişenler bu yıl daha gözde... 

2019 başından itibaren gelişen piyasalar güçlü bir ralli içinde... Yılın ilk çeyreğinde MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 13 yükseldi. Geçen yılı ABD’nin faiz oranlarını artırması ve doların değer kazanması gibi nedenlerden dolayı pek parlak geçirmeyen gelişenler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışlarına ara verdiğini açıklamasıyla birlikte küresel olarak artacağı düşünülen likidite faktörü sayesinde parlak bir dönem geçiriyor. 

Çin’in bu yıl gelişen piyasalara destek vermesi önemli bir gelişme oldu. Fed’in faiz artışına ara vermesi Çin piyasasına destek olduğu gibi ABD ile Çin arasında devam eden ticaret müzakerelerinin olumlu ilerlediği haberleri Çin piyasasına ve ekonomisine olan güveni artırdı. Çin ekonomik yavaşlamayı vergi ve harç kesintileri gibi tedbirlerle önlemek için attığı adımlar olumlu karşılandı. 

BRIC’in diğer devleri Hindistan ve Brezilya ekonomilerinde büyümenin güçlenmesi ve şirket karlarının artması da umutları artırıyor. Rusya’nın ekonomisi oldukça yavaş iyileşiyor. 2018’de büyüme oranı son altı yılın en yükseğine çıktı. Bu performans yaptırımlara ve OPEC ile petrol üretimini sınırlandırma anlaşmasına rağmen gerçekleşti. 

Hindistan’da ise 19 Mayıs’a kadar sürecek bir genel seçim sürecine girildi. Yedi aşamada tamamlanacak parlamento seçimlerinde, Halk Meclisi seçilecek. Reformcu Başbakan ve Hindistan Halk Partisi (BJP) lideri Narendra Modi’nin seçimleri kazanması bekleniyor. Ancak tarım sektöründe yaşanan kriz, Modi'nin 2014 yılında seçimleri kazanmasını sağlayan vaatlerini yerine getirememesi, kırsal bölgede artan işsizlik gibi nedenlerle Modi'nin popülaritesinde bir düşüş olduğu belirtiyor. 

Morgan Stanley gelişen piyasalar için 2019’un ilk çeyreğinde yüzde 4,3 ve yıl sonunda ise yüzde 5 GSYİH büyümesi hedefliyor. IMF ise bu yılın tamamında yüzde 4,4, 2020 yılında ise yüzde 4,8 büyüme bekliyor. 


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster