Ana SayfaGündemBRIC sorgulanıyor---

BRIC sorgulanıyor

2 / 4
BRIC sorgulanıyor
02 Mayıs 2019 - 10:11 www.finansgundem.com

EKONOMİLERDE CİDDİ DALGALANMALAR

Ancak finansal krizden kısa bir süre sonra dış faktörler bu ülkelerin ekonomisinde ciddi dalgalanmalar yarattı. Çin ve Hindistan dalgalanmalara rağmen günümüzde de istikrarlı büyümesini sürdürüyor ancak Rusya, Brezilya ve Güney Afrika uzun bir süre ters yönde gitti.

Bir zamanlar küresel ekonominin patronu olacağı öngörülen BRICS ülkeleri artık sorgulanıyor. Çin ve Hindistan’ın sürekli büyümesine karşılık, Rusya, Brezilya ve Güney Afrika durgunluktan ve uyuşuk ekonomiden bir türlü çıkamıyor. Uzmanlar soruyor: BRIC’e ne oldu?

Jim O’Neill BRICS’in temsil ettiği gelişen ülkelerin potansiyeline hala inandığını vurguluyor. Çin Xinhua ajansına röportaj veren O’Neill, BRICS’m parıltısının artık solduğu fikrine katılmadığını söyledi. O’Neill, “Kuşkusuz, bu ülkelerin gerçek büyüme oranlarının yavaşladığı bir gerçek. 1990’lar, 2000’ler ile karşılaştırıldığında bir yavaşlama var. Aynı hızda büyümedikleri aşikar. Belki bu nedenle BRICS’in etkisinin bittiğini söyleyebiliriz. BRICS’in etkisinin azaldığını söylemenin son derece moda olduğunu biliyorum. Ancak bu beş ülke dünya nüfusunun yüzde 44’ünü, dünya ekonomik hacminin de yüzde 23’ünü oluşturuyor. BRIC kısaltmasını neden düşündüğümün temel nedenlerinden biri, zaten Çin’den çok etkilenmemdir” diye konuştu. 

Günümüze gelindiğinde Goldman Sachs ve O’Neill’in öngörülerinin tutup tutmadığı tartışılabilir. Ancak çoğu uzman öngörülerin gerçekleşebileceği yönünde görüş bildiriyor. Örneğin BRICS’te yer alan beş ülkenin toplam GSYİH’sı ABD’nin GSYİH’sının yüzde 90’ına eşit. O’Neill, BRICS’in 2020’de ABD’yi yakalayacağını öngörüyordu. 

2025’te BRIC’in G-6’nm yarısı olacağı öngörüsüne ise az kaldı. BRIC’in toplam 20,76 trilyon dolar ekonomisine karşılık, G-6 ülkelerinin toplam GSYİH’sı 38,08 trilyon doları buluyor. 

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Nisan 2019 tarihli Dünya Ekonomisinin Görünümü raporuna göre BRIC ülkelerinin toplam GSYİH’sı 20 trilyon doları geçiyor. Buna karşılık dinamizmini koruyan ve büyümesini sürdüren sadece ABD’nin GSYÎH’sı 21,3 trilyon dolar. Çin’in GSYH’sı 14,2 trilyon dolara ulaşırken, ekonomik büyüklükleri 2 trilyon doları geçmeyen Brezilya ve Rusya tahmin edilen performansı gösteremedi.

O’Neill’in tek tek ülke tahminlerine bakacak olursak; Çin’in 2041’de ABD’yi de geçerek en büyük ekonomi olacağı öngörüsü farklı değişkenlere rağmen gerçekleşme ihtimali oldukça yüksek. Hindistan’ın 2032’de Japonya’yı geçeceği ise oldukça tartışmalı... 

Brezilya’nın 2025’te İtalya’yı geçeceği öngörülmüş. Her iki ekonominin büyüklüklerinin birbirine yakınlaştığı ve İtalyan ekonomisinin borç krizleri ve kronik durgunluk ile boğuştuğu dikkate alınırsa; gerçekleşebilir. Rusya’nın 2018’de İtalya’yı geçeceği tahmini gerçekleşmediği gibi 2024’te Fransa’yı geçmesi öngörüsünün de gerçekleşmesi epey zor. 




ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster