Ana SayfaGündemBRIC sorgulanıyor---

BRIC sorgulanıyor

4 / 4
BRIC sorgulanıyor
02 Mayıs 2019 - 10:11 www.finansgundem.com

TÜRKİYE’NİN T’Sİ HEPSİNDE VAR 

Gelişmekte Olan Ülke Grupları

Sadece BRIC değil, birçok gelişen ülke grubu var. Ve bunların hemen tamamında Türkiye de yer alıyor. Genellikle yatırım bankaları tarafından ortaya atılan gelişen ülke gruplarına bir göz atalım: 

N-11: Goldman Sachs BRIC’ten farklı olarak 2005 yılında, yüksek nüfuslu 11 ülkeyi bir grupta toplayarak N-11 (Next 11 - Gelecek 11) adını verdi. Bu ülkeler Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Güney Kore, Meksika, Nijerya, Pakistan, Filipinler, Türkiye ve Vietnam'dı. Goldman Sachs, bu ekonomilerin küresel rekabette BRIC benzeri bir potansiyele sahip olabileceklerini belirterek N-ll’in 2050 yılına kadar G-7 ekonomilerinin üçte ikisine ulaşabileceğini tahmin etti. Grubun toplam GSYİH'sının büyük bölümü ekonomileri son birkaç yılda önemli ölçüde artan Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Türkiye’den kaynaklanıyor.

CIVETS: Economist Intelligence Unit’in küresel tahmin bölümünün başında bulunan Robert Ward tarafından, 2009 yılında Kolombiya, Endonezya, Vietnam, Mısır, Türkiye ve Güney Afrika’dan oluşan ülkeler gruplandırılarak kısaltma olarak CIVETS adı verildi. CIVETS ülkelerinin genç nüfusu ve dinamik ekonomileri ile cazibe merkezi olacağı belirtildi. CIVETS ülkelerinin hızlı büyüyen, görece farklı ekonomileri ve 30 yaşından daha genç nüfusları ile gelecek nesil "kaplan ülkeleri" olduğu savunuluyor. 

EAGLEs: İspanyol BBVA Bank 2010 yılında gelişen piyasalardan EAGLEs (Kartallar) adı verilen bir grup yarattı. EAGLEs grubunda yer alan ülkeler, Çin, Hindistan, Brezilya, Endonezya, Güney Kore, Rusya, Meksika, Mısır, Tayvan ve Türkiye'ydi. BBVA Bank bu ülkelerin gelecek on yıl içinde dünya ekonomik büyümesine G-6’dan (ABD hariç G-7 ülkeleri) daha fazla katkısının olacağını ileri sürdü. Nitekim IMF’nın Nisan 2019 Dünya Ekonomisinin Görünümü raporundaki verilere göre EAGLEs grubunun toplam GSYİH’sı 26,36 trilyon dolara ulaşırken, G-6’nın toplam GSYİH’sı 20,9 trilyon dolar oldu. 

MINT: Fidelity Investments tarafından 2011 yılında Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye’den oluşan ülke isimlerinin İngilizce baş harfleriyle MINT adıyla yeni bir grup oluşturuldu. Goldman Sachs’tan Jim O’Neill tarafından popüler hale getirildi. O’Neill bu ülkeleri, "Çok kalabalık olmalarının dışında asıl ortak noktaları ise ülke içi demografik durumları, yani tümünde önümüzdeki 20 yıl boyunca çalışma çağındaki insan sayısının artacak olması” sözleriyle tanımladı.  

MIST: Goldman Sachs’tan Jim O’Neill, bu kez Şubat 2011’de Türkiye, Meksika, Güney Kore ve Endonezya’nın İngilizce baş harflerinden “MIST” kısaltmasını geliştirdi. O’Neill, bu ülkelerin kalabalık nüfusları ve büyük pazarları olduğuna dikkat çekerek dört ülkenin de G-20 üyesi olduğunu ve toplam GSYİH’larının dünya ekonomisine yüzde Tin üzerindeki payı ile katkı sağladıkları belirtti. (LEVENT YÜKSEL/FORBES TÜRKİYE DERGİSİ) 


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster