Ana SayfaRöportajlarBayburt’un kaderini değiştiren müze---

Bayburt’un kaderini değiştiren müze

2 / 6
Bayburt’un kaderini değiştiren müze
17 Haziran 2016 - 16:05 www.finansgundem.com

-Neden Bayburt, neden böyle bir müze?

-Bu müzenin iki anlamı var. Birincisi doğduğu toprakla, kendi öyküsü ile yeniden kucaklaşmak. Buna kimileri vefa duygusu diyor. Ama aslında kendi hikayeme dönmekti amacım. İkicisi, entelektüel bir gerekçe. Öğrencilik yıllarımdan beri ‘sanat, sadece merkezlerde insanlarla buluşur’ görüşü beni rahatsız etmiştir. Halbuki sanat, merkezin dışına gidip oradaki insanlarla buluşmalı. Bundan önce de bu kapsamda birçok çalışmam oldu. Örneğin, 1997 yılında gerçekleştirdiğim ‘Sanat TIR’ projesi. Ezcacıbaşı Vitra bize bir tır verdi. Ve biz onu sanat müzesi haline getirip Diyarbakır, Van, Erzurum ve Bayburt’u gezdik. Tırın adı ‘Sanat’, serginin adı ‘Müzesini Düşleyen Sergi’ idi. En son depremde de sponsorlarımız ile İzmit’te ‘Sanat Çadırı’ yaptık. Terapi anlamında sanat ve tasarım eğitimi verdik. İzmit’teki ‘Mehmetçik Çadır Kenti’nde bu çalışmalarımız altı ay sürdü. Bunun gibi çalışmaların içinde olup sanatı hep merkezin dışına çıkarmaya çalıştım.

  -Müze köyünüze bile uzak, buranın özel bir anlamı var mı? 

-Yok canım… Köyüme sadece 800 metre uzakta. Bulunduğumuz tepenin arkasından iki senede bir rahmetli gurbetçi babam gelirdi. Biz burada onu beklerdik. Gurbete gider çalışır iki yılda bir dönerdi. Annem de her geldiğinde kucağına yeni bir kardeşimizi verirdi. Biz sekiz kardeşiz. Çocuk aklımızla iki yıl kavramını bilmez, bu tepeden hep onu beklerdik.

-Buraya ne kadar yatırım yaptınız ve bunu nasıl karşıladınız?

-Bugüne kadar müze ve diğer binalar için Hazine’den 68 dönüm arazi satın aldık. Tam bilmiyoruz ama bugünkü reel değeri 10 milyon doların üzerinde. Kaynak sorunuza gelince; öncelikle sanatçılar desteklediler. Bir krize girdiğimizde yapıtlarını verdiler. Onların da olurunu alarak satmak zorunda kaldık. Zaten inşaatı desteklemek üzere bir sergi düzenlediler ve gelirini tamamen Baksı’ya bağışladılar. Ben hayat birikimimin tamamını buraya verdim. Mimarlık, mühendislik gibi konularda ise her şeyi maliyetinin altında ve gönüllü katkı olarak kullandım.

-Buradan halen kaç kişi ekmek yiyor?

-İnşaatları da katarsak 50’ye çıkıyor. Onun dışında 20. Ama hedef Bayburt merkezde yapacağımız ‘Kadın İstihdam Merkezi’ ile 100 kadına ulaşmak.


YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster