Foto GaleriGündemKovid-19'in etkilediği bir organ daha! Gözümüzü nasıl koruyabiliriz?

Kovid-19'in etkilediği bir organ daha! Gözümüzü nasıl koruyabiliriz?

7 / 10 Kovid-19'in etkilediği bir organ daha! Gözümüzü nasıl koruyabiliriz?
05 Kasım 2021 - 15:11

GÖZ YÜZEYİNDE BİRÇOK VAKADA VİRÜSE RASTLANDI

1-) Korona virüs, gözü neden etkiliyor olabilir?

Kovid-19 virüsü insan hücrelerinde yer alan ACE2 reseptörüne bağlanarak etkisini gösteriyor. ACE2 reseptörleri vücutta solunum yolunda, gastrointestinal sistemde (sindirim sisteminin tüm organlarını içeren ağızdan anüse kadar olan yol) ve damar yapılarında bulunuyor. Bu nedenle Kovid-19 ile enfekte hastalarda solunum problemleri ve damarsal problemlere bağlı problemler görülüyor.

Göze nasıl etki ettiğine dair ise tam bir şey söylemek çok zor. Muhtemel teoriler; solunum yolundaki damlacık enfeksiyonlarının göze bulaşması ve burun yolu vasıtasıyla gözyaşı kanalı veya kan yoluyla gözyaşı bezi tutulumuyla bağlantılı olduğu şeklinde. Yapılan az sayıdaki çalışmada göz yüzeyinde birçok vakada virüse rastlanmış olup mekanizması tam olarak açığa çıkarılamadı.

2-) Konuyla ilgili bugüne kadar yapılan çalışmalarda genel olarak ortaya çıkan sonuç nasıl?

Kovid-19 ve göz tutulumu ilişkisi konusunda az sayıda çalışma var. Fakat son zamanlarda vakalar artınca çalışmaların sayısı da arttı. Yapılan çalışmalarda göz bulguları olmasa da PCR yöntemi ile bakıldığında ufak bir hasta grubunun yarısında göz yüzeyinde virüse rastlandı.

Genel olarak sonuçlara bakıldığında virüsün gözü farklı oranlarda tuttuğu bunun da çalışmalarda uygulanan izolasyon yöntemlerinin farklılığından kaynaklandığı düşünülmekte. Virüsün hava yolu ile bulaşması ve gözün her türlü bulaşa açık olması nedeniyle virüsle gözün birçok asemptomatik hastada da ilişkide olduğu düşünülebilir. Göz bulgularının ortaya çıkışı ise kişinin aldığı virüs yükü ve bağışıklık sisteminin durumu ile ilgili.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster