BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÇinli yatırımcılar Türkiye’de otel bakıyor----

Çinli yatırımcılar Türkiye’de otel bakıyor

Çinli yatırımcılar Türkiye’de otel bakıyor
18 Aralık 2016 - 08:32 www.finansgundem.com

Türkiye, Çinli yatırımcıların radarında olan bir ülke. Jale Özgentürk Hürriyet’teki köşesinde gelişmeleri yazıyor. İşte yeni fırsat işbirliği...

Yurtdışını keşfetmeye çıkan Çinli turistlerin sayısı 2015 rakamlarına göre 120 milyon. Bu sayının 5 yıl içinde 600 milyonu bulması öngörülüyor. Kültür turizmini tercih eden Çinlilerin Almanya ve ABD’yi geride bırakarak, dünyanın en büyük dış turizm kaynağı olacağı tahmin ediliyor. Çinli yatırımcılar da ülkelerinden çıkan turistleri gittikleri ülkelerde kendi otellerinde ağırlamak istiyor. Bu yüzden dünyada satışa çıkan ünlü otel zincirlerinin en önemli talipleri arasındalar.

Geçen yıl New York’un sembol otellerinden Waldorf Astoria’yı 2 milyar dolara satın alan Çinli sigorta şirketi Anbang, bu yıl içinde Blackstone Grubu’na ait Strategic Hotels&Resorts’ü 6.5 milyar dolara satın almıştı. Şirket şimdi de 12.2 milyar dolara Marriott ile el sıkışan Starwood’la yarıştı. Radisson Oteller Zinciri’nin bulunduğu Carlson Grubu’nu da Çinli HNA Tourism Group satın aldı.

Türkiye ile Çin arasında turizmde beklenen gelişme sağlanamasa da, Çinli yatırımcıların radarında olan ülkelerden biri de Türkiye. Bu yıl iki ülke arasında adı konmamış bir gerginlik yaşandı, gelen turist sayısı 330 binden 250 bine düştü ama hedef 1 milyon turist. Çinli turistlerin en çok ilgi gösterdiği bölgelerden biri Kapadokya, diğeri ise İstanbul. Türkiye’nin turizmde talihsiz bir yıl yaşaması nedeniyle neredeyse tüm oteller satılık.

Doğan fırsattan yararlanmak isteyen yatırımcılar arasında Çinliler ve Ruslar var. Gür Hukuk Bürosu’nun sahibi Tevfik Gür, son günlerde yatırımcılarda bir hareketlenme olduğunu söylüyor. Çin’in büyük turizm gruplarından Wanda’nın Türkiye temsilcisi Ferzan Çelikkanat da Çinli turistlerin kültür ve doğa turizmini tercih ettiğini belirtiyor. Bu ay başlayacağı açıklanan erken rezervasyon için Çin pazarının hemen harekete geçirileceğini söyleyen Çelikkanat aynı zamanda bir otel yatırımcısı. Er Yatırım’ın hedefi 10 yılda 20 otellik bir portföy oluşturmak. Şu anda portföyünde biri İzmir Bayraklı’da olmak üzere İstanbul Ataşehir, Kağıthane, Eminönü, Gebze ve Kartal’da toplam 6 oteli var. Starwood Hotels Grubu’nun orta segment markası Four Points By Sheraton markalı otellerle grubu varlık değeri güçlü bir gayrimenkul portföyü oluşturup bunda yabancı bir fonla işbirliği yapmak.

Dünyada 20 büyük yatırım fonunun 9’unun Çinli olduğunu söyleyen Çelikkanat, kendi amaçlarını da Çinli bir fonla işbirliği yapmak olarak açıklıyor. Çelikkanat, turizmdeki sıkıntıların geçici olduğunu söylüyor ve “Yabancılar Türkiye’den vazgeçmiyor” diyor.

TÜSİAD’ın hafta içinde gerçekleştirdiği “Çin’de İş Yapmak” toplantısında konuşan başkan Cansen Başaran Symes’in şu sözleri de bu pazarın önemini gösteriyor: “Hızla zenginleşen Çinli nüfus, daha kaliteli ürün ve hizmetler arayışı içerisinde. Kültür turizmi dışında, alışveriş turizmi, sağlık turizmi, golf turizmi gibi farklı alanlar da Çinliler arasında popüler hale gelmektedir.”

JALE ÖZGENTÜRK - HÜRRİYET

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)