BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTemsa için iki şirket yarışıyor ----

Temsa için iki şirket yarışıyor

Temsa için iki şirket yarışıyor
24 Kasım 2014 - 09:40 www.finansgundem.com

Sabancı'nın otomotiv sektöründeki önemli yatırımlarından biri olan Temsa Global için iki şirket yarışıyor

Sabancı Holding, otomotiv sektöründeki işlerini küçültme planlarını sürdürüyor. Hatırlanacağı üzere holding, 2001 yılında Toyota'nın üretiminden çıkmış, distribütörlüğünü de 2009 yılsonunda 85 milyon dolara AU Grup'a devretmişti.

Sabancı'nın otomotiv sektöründeki önemli yatırımlarından biri olan Temsa Globali satışa çıkardığı söylentileri 2010 yılında piyasalara sızmıştı. Hatta şirketin eski CEO'su Mehmet Buldurgan, satış süreci ile ilgili kendisine bilgi verilmediği ve bunu yurtdışı piyasalardan duyduğu gerekçesiyle istifa etmişti. Gruptaki geçmişi 1942 yılına kadar giden Temsa halen Mitsubishi ve Komatsu markalarının da Türkiye distribütörlüğünü yürütüyor. Adana'da üretim tesisi bulunan şirketin yıllık 4 bin adet otobüs ve midibüs, 7 bin 500 adet hafif kamyon üretim kapasitesi mevcut. 2001 krizinde batmanın eşiğine gelen şirket, Mitsubishi lisansıyla yaptıkları otobüs satışları dibe vurunca "Temsa" markasıyla yurtdışına otobüs ihracatını başlatarak krizi atlatmış, ayrıca global bir Türk markası oluşturmuştu. 2008 yılında başlayan gobal krizle birlikte yeniden darbe alan Temsa Global, hem ticari araç satışlarındaki hem de euro'daki düşüş nedeniyle büyük zarar yazmıştı.

Bunun üzerine Sabancı Holding yönetimi, geçen yılın aralık ayında Credit Suisse'e satış dahil stratejik opsiyonları değerlendirmek üzere yetki vermişti. Para Dergisi'nin aktardığına göre, Temsa Global'e ortaklık ve satın alma için üç grup talip olmuş. Yapılan uzun görüşmeler sonunda liste iki şirkete inmiş. Halen iki şirketle görüşmeler sürdürülüyormuş. Bu şirketlerden biri, Citroen, Subaru, infıniti ve Yokohama markalarının distribütörlüğünü yapan Bayraktar Otomotiv. Hüseyin Bayraktar'ın kurduğu Bayraktar Holding bünyesindeki şirketin yönetimini fiilen Hüseyin Bayraktar'ın oğlu Mustafa Bayraktar yürütüyor. Bayraktar'ın halen Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin başkanı, ikinci talipli ise Özilhan ve Yazıcı  ailelerinin ortaklığında faaliyetlerini sürdüren Anadolu Grubu'nun Çelik Motor şirketi. Uzun yıllar Honda'nın distribütörlüğünü yürüten Çelik Motor, Honda ile yollarını ayırdıktan sonra 2001 yılında Kia'nın Türkiye distribütörlüğünü almış ve ardından da operasyonel kiralama faaliyetlerine ağırlık vermişti. Bakalım Temsa Global'de hangi şirket mutlu sona ulaşacak?
 
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)