BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisNihat Hatipoğlu'nun oteli kaçak mı?----

Nihat Hatipoğlu'nun oteli kaçak mı?

Nihat Hatipoğlu'nun oteli kaçak mı?
16 Aralık 2014 - 09:05 www.finansgundem.com

Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu da, ilahiyatçı Nihat Hatipoğlu'nun otelinin kaçak olduğunu doğruladı

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu'na ait Sultanahmet'teki Ayasultan oteli ile ilgili İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderdiği bilgi notunda otelin kaçak olduğunu doğruladı.

KORUMA KURULU DA KAÇAK DEDİ

Taraf Gazetesi 03.10.2014 günü dini programlar yapan Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu’na ait Sultanahmet'teki Ayasultan oteli ile ilgili haber yapmış ve otel binasının kaçak olduğunu ileri sürmüştü. İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gönderdiği bilgi notunda otelin kaçak olduğunu doğruladı. Hatipoğlu’nun binayı Koruma Kurulu’ndan izin almadan yenilediği ortaya çıktı.

HİZMETLERİ AKAMETE UĞRATMAYA ÇALIŞIYORLAR

Radikal gazetesinden Ömer Erbil'in haberine göre, Hatipoğlu’nun Sultanahmet’te bir binayı 4.5 milyon liraya aldığı ve 3 yıllık inşaat çalışmasının ardından Aya Sultan adını verdiği otelini 2012’de hizmete açtığı, önceki binanın 12.5 metre olan yüksekliğinin otele dönüştüğünde 15.5 metreye ulaştığı iddia edilmişti. Tüm bu çalışmaların da Koruma Kurulu’ndan izin alınmadan yapıldığı ileri sürülmüştü. Hatipoğlu da iddialar karşısında şöyle konuşmuştu; "Şu otelde kaçak bir kat var, gibi yalan, dolan ve iftira dolu haberlerle bütün bu hizmetleri akamete uğratmaya çabalayanlar var. Bu mekân alındığında 4 katlı, bugün 4 katlıdır. İşte belgesi. "İftiranızı geri çekin" desek de duymazdan geldiler. Yalan söylediler. Tekzip ediyoruz. Yayınlamıyor. Vicdanınız yok mu, bu iftiralardan ne beklersiniz diyoruz utanmadan sırıtıyorlar. Çünkü kendi iradeleriyle değil, talimatla saldırıyor ve çamur atıyorlar. Mahkeme-i Kübra'da bu iftiracıların imanına talip olacağım. Bu yalan ve iftira haberlerini yapan, yayan, vesile olan kim varsa, asla hakkımı helal etmeyeceğim. "

BELEDİYEYE KESİNLİKLE BİLGİ VERİLMEDİ

İddiaların ortaya çıkmasından sonra İstanbul 4 Nolu Koruma Kurulu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bilgi notu gönderdi. Otelin kentsel sit alanı içinde kaldığı, binanın korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil kaydının bulunmadığı, 1/1000 ölçekli Fatih İlçesi(Tarihi Yarımada) Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planında; 2. derece koruma bölgesinde, bitişik nizamlı, yükseklik h:12.50 metre, 2. derece ticaret alanında kaldığı vurgulanıyor.

Hazırlanan bilgi notunda, Fatih Belediyesi’nden otel inşaatı ile ilgili kurula kesinlikle bilgi verilmediğinin altı çizilerek şöyle deniliyor; ‘’Yürürlükte bulunan 1/1000 ölçekli Fatih İlçesi(Tarihi Yarımada) Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı notlarının ‘V-A. Yeni Yapılaşmalarda Genel Hükümler’ başlığı altındaki V-A-2. maddesine göre ‘1. ve 2. derece Koruma Bölgelerinde yer alan parsellerin tamamında bu plan notlarına uyularak hazırlanan projelerde ilgili Koruma Kurulu uygun kararı alınması zorunluluğu’ bulunmaktadır.’’

İZİN ALMASI GEREKLİYDİ

Güçlendirme uygulamalarında da Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planına göre kuruldan izin alınması gerektiği de şu ifadelerle anlatılıyor; "Güçlendirme uygulamalarına ilişkin (Tarihi Yarımada) Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı notlarının I-24. Maddesi, Kurulumuzun 14.05.2014 tarih ve 2573 sayılı kararıyla “…Planlama alanındaki Korunması Gerekli Kültür Varlıkları Envanteri ve Kayıp Taşınmaz Kültür Varlığı Envanteri’nde yer alan kültür varlıkları dışındaki, işbu plan onay tarihinde mevcut olan ve yapı kullanma izin belgesine esas projesine uygun olan yapılarda, yapının statik olarak tehlikeli olduğunun meri mevzuat çerçevesinde, Üniversitelerin ilgili birimlerince veya konu uzmanı kurum ve kuruluşça verilecek teknik bir rapor ile belirlenmesi durumunda, yapının ancak yapı kullanma izin belgesine konu fonksiyonuyla güçlendirilmesi, Belediyesi ve ilgili Koruma Kurulunca da uygun bulunması halinde yapılabilir.’’

SAVCILIK İŞLEM YAPABİLİR

Ayasultan oteli 2012 yılında güçlendirme çalışması adı altında yenilenerek yeniden açılıyor. Ancak proje onayı için 4 Nolu Koruma Kurulu’na müracaat edilmiyor. Koruma Kurulu kendisinden habersiz plan notlarına aykırı olarak güçlendirme ya da yenileme yapanlar hakkında cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunması gerekiyor. Fatih Belediyesi de kurul onaysız güçlendirme ruhsatı verdiyse suç işlemiş oluyor. Ruhsat verenler hakkında da savcılık işlem yapabilir.
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HAMUD18 Aralık 2014 17:33

    ilahiyatçılık gibi bir işten otel sahibi

  • tüccar seni18 Aralık 2014 17:29

    herif memleketi yemiş hakkını helal ediyor neymiş maile cevap vermemiş hakkını helal etmeyecekmiş. ne cahil ayak takımı insanımız var. mahkemei kübra imiş. hepinizi yargılayacaklar üç maymunu oynamaya devam edin siz. MAİLİN BATSIN SENİN

  • TÜRK17 Aralık 2014 20:03

    hocam sen onlara hakkini helal etme! mahkeme´kübra da hakkini iste amenna..ama bende sana hakkimi helal etmiyorum ve mahkeme´i kübrada bende sizden alacagim hakkimi...nedenmi ? size mail imde yazdim ne oldugunu cevap dahi yazmadiniz..